Notícies

La Fundació Pere Tarrés impulsa una jornada per reflexionar sobre el lleure, l’acció sociocultural i la interculturalitat

La Fundació Pere Tarrés impulsa una jornada per reflexionar sobre el lleure, l’acció sociocultural i la interculturalitat

28.04.22

La Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull va acollir la jornada “Oci educatiu, Acció Sociocultural i Interculturalitat”. Aquesta va oferir un espai de reflexió al voltant del model educatiu a partir dels resultats del projecte de recerca “La diversitat cultural en centres de lleure educatiu per a la infància i l’adolescència: cap a un model d’educació intercultural per la promoció de la cohesió social”, que desenvolupa la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-Universitat Ramon Llull conjuntament amb el Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) i els grups d’investigació de la Universidad de Deusto, de la Universidad Pontifícia de Comillas i de la Universidad del País Vasco.

Carolina Cañellas, investigadora del grup GIA, va ser l’encarregada de presentar el projecte de recerca, que té com a punt de partida la influència dels moviments migratoris en la transformació de la comunitat i la societat. Cañellas va exposar els resultats de l’estudi, que demostren que, en unes aules cada cop més diverses, abordar la gestió de la diversitat cultural en els diferents contextos educatius millora la cohesió social, sobretot en territoris amb una alta vulnerabilitat social, permetent així superar processos d’exclusió de la població infantil i juvenil.

La següent ponència, “Espais i pràctiques de participació ciutadana: propostes educatives des d’una mirada intercultural” va anar a càrrec del Dr. Héctor S. Melero, professor de la Facultat d’Educació de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) i membre del Grup Inter de recerca en educació intercultural. Durant la intervenció, Melero va destacar la importància que té l’aprenentatge de la ciutadania crítica, activa i transformadora en l’educació perquè una “educació transformadora requereix crítica i participació” i “necessita espais segurs que promoguin el diàleg, la diversitat i el canvi”.

A continuació, va tenir lloc la taula rodona “Oci, Acció Sociocultural i Interculturalitat”, que va comptar amb la participació de Miguel Ángel Gómez, coordinador general de l’Asociación de Desarrollo Comunitario Gazteleku, d’Esther Bonal, directora del Centre de Música i Escena del Raval i de Maria Pérez Calerón, coordinadora tècnica de temps jove, escola i comunitat de la Fundación Tomillo. En el transcurs de la taula rodona, els diferents participants van relatar les principals dificultats o reptes amb els quals s’enfronta la seva entitat per poder avançar en la perspectiva de l’educació intercultural per la millora de les persones i la comunitat.

La jornada es va cloure amb les intervencions d’Aurora  Madariaga, Investigadora principal del grup Ocio, Cultura y Turismo para la Transformación Social, i de Josep Oriol Pujol, director general de la Fundació Pere Tarrés. Pujol va voler tancar l’acte agraint "la participació de totes les persones i institucions que han col·laborat en aquest treball final que té com a objectiu final trobar instruments per gestionar correctament la diversitat i contribuir a generar societats integradores i cohesionades".