Notícies

Es publica una guia amb recomanacions per canalitzar l’acció solidària en projectes per a infància vulnerable

Es publica una guia amb recomanacions per canalitzar l’acció solidària en projectes per a infància vulnerable

17.05.22

La Fundació Pere Tarrés és l'autora de l’estudi “Cambiando vidas a través de la filantropía: cómo contribuir a mitigar la pobreza infantil”, una guia sobre les donacions filantròpiques i la seva contribució en l’atenuació de la pobresa infantil emmarcat en Projecte de Valor Social de la Banca Privada de CaixaBank.

La pobresa infantil a Espanya se situa al voltant del 30% i afecta 2,2 milions de nens i nenes. Aquesta xifra, lluny de reduir-se, no ha fet més que augmentar, sobretot arran de la crisi social i econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19. A través de l’estudi, la Fundació Pere Tarrés aborda la realitat de milers d’infants que es troben en una situació molt vulnerable. La pobresa infantil i la seva incidència en l’educació, el lleure educatiu, la salut mental, la participació social, l’alimentació, la higiene o l’habitatge són algunes de les dimensions que es tracten a l’informe.

L’estudi ha estat confeccionat com una guia filantròpica perquè les persones, organitzacions i empreses interessades a lluitar contra la pobresa infantil puguin contribuir-hi en funció de les seves capacitats i expectatives. En aquesta línia, l’estudi se centra en com les donacions filantròpiques poden capgirar la situació de pobresa dels infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat.

La publicació es compon de tres grans blocs. El primer defineix què és la pobresa infantil. En aquest apartat s’esclareix l’impacte que té la pobresa en nens i nenes, es quantifica aquest impacte a través de les principals dades sobre la pobresa infantil a Espanya i s’expliquen les diferents actuacions que s’estan duent a terme per pal·liar les seves conseqüències. El segon bloc aporta algunes dades i tendències sobre l’acció filantròpica a l’Estat i en el context europeu. El tercer i últim bloc, en format guia, detalla com orientar l’acció filantròpica per tal de millorar la qualitat de vida de la infància i l’adolescència. En aquest apartat, es contemplen les diferents opcions que tenen les persones per aportar el seu gra de sorra en aquesta lluita mitjançant la donació a organitzacions que treballen en aquest camp o a través de la creació d’una fundació patrimonial pròpia.

L’estudi conclou que la pobresa infantil és una realitat insuficientment visible i que les donacions filantròpiques són un mitjà útil que permet transformar aquesta situació.

El compromís amb la infància de la Fundació Pere Tarrés

La Fundació Pere Tarrés posa al servei de les organitzacions el seu coneixement sobre el tercer sector i la realitat social fruit dels més de 60 anys acompanyant a la infància, la joventut i les famílies, així com de la seva experiència docent en l’àmbit socioeducatiu. En aquest objectiu de contribuir a l’acompanyament de col·lectius vulnerables, el 2021 la Fundació Pere Tarrés va mobilitzar més d’1,5 milions d’euros per becar a 5.249 infants, adolescents i joves en situació de risc social per tal que poguessin participar en activitats de lleure a l’estiu, la xifra més elevada de la història de l’entitat.  Al llarg de tot el 2021, la Fundació Pere Tarrés va becar en total 12.655 infants, adolescents i joves de famílies amb dificultats socioeconòmiques perquè participessin en activitats de lleure educatiu.

La Fundació Pere Tarrés també coordina una xarxa de 35 centres socioeducatius on, globalment, acompanya més de 6.000 infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat. En aquests espais els educadors i educadores atenen les necessitats no només educatives, sinó sobretot afectives, sanitàries, alimentàries i de desenvolupament dels infants que hi assisteixen cada tarda.