Notícies

“Cal un nou contracte social”, Antón Costas al Fòrum Social Pere Tarrés

“Cal un nou contracte social”, Antón Costas al Fòrum Social Pere Tarrés

29.04.19

“Un nou contracte social i polític per a Espanya” ha estat el títol de la conferència del Fòrum Social Pere Tarrés que va oferir el catedràtic d’Economia i president de la Fundació Cercle d’Economia. Albert Alberich, director general de la Fundació Formació i Treball, va ser l’encarregat de presentar a Antón Costas com a ponent del 70è. Fòrum Social Pere Tarrés celebrat divendres 26 d’abril.

El contracte social va ser l’eix de la intervenció d’Antón Costas, que va manifestar que “totes les societats necessiten un element de cohesió, una cola, que faci sentir que tots formem part d’aquesta comunitat.” Segons Costas, aquesta cola invisible és el “contracte social”.

Durant la seva intervenció, el president de la Fundació Cercle d’Economia va fer un repàs històric analitzant els contractes socials en diferents períodes. En l’època medieval hi va haver un contracte social aristocràtic que va desaparèixer amb l’emergència de la societat industrial, una societat que va polaritzar les situacions de riquesa i pobresa. Dickens ho va descriure molt gràficament a les seves novel·les sobre pobresa infantil. Costas va fer un repàs per les dues guerres mundials i de les tres dècades posteriors, els 30 anys gloriosos, basats en un contracte social amb dos objectius: igualtat d’oportunitats i erradicar la pobresa de les persones grans. La posada en marxa d’un sistema públic educatiu, de sanitat i de prestacions per atur que va funcionar a la perfecció, segons va exposar Costas. Tanmateix, a partir dels 80 el contracte social va començar a erosionar-se i va explotar durant el 15M.

“Avui ens falla el principi d’igualtat d’oportunitats, però no ens falla la pobresa de la gent gran, sinó la pobresa infantil i juvenil”, va afirmar Costas, que va defensar la necessitat social “d’una goma d’enganxar”. “Tenim un problema dramàtic de pobresa infantil en matèries com la salut bucodental o l’obesitat” va manifestar Costas davant d’una audiència de més de 80 persones.

Pel Fòrum Social Pere Tarrés de la Fundació Pere Tarrés han passat personalitats com ara presidents de la Generalitat, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol; el president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering; l’Abat de Montserrat, i experts del món acadèmic i empresarial, entre d’altres ponents.

Fòrum Social Pere Tarrés amb Antón Costas