Notícies

“Cal parlar de convivència, no de tolerància” Míriam Hatibi

“Cal parlar de convivència, no de tolerància” Míriam Hatibi

30.10.17

“Ens hem d’entendre”, ha estat el títol de la conferència que l’activista Míriam Hatibi, portaveu de la Fundació Ibn Batuta, va pronunciar al Fòrum Social Pere Tarrés el passat divendres 27 d’octubre, després de la presentació a càrrec de Sara Bajiji, jurista i voluntària de Bayt-Thaqafa i Speaking Up Network. Després de la presentació i de la benvinguda institucional per part del president de la Fundació Pere Tarrés, Antoni Millet, va ser el moment del parlament l’activista.

“Entendre’s, així de senzill i així de complicat”, va admetre Míriam Hatibi a l’iniciar la conferència del Fòrum Social Pere Tarrés titulada “Ens hem d’entendre”. “Cal parlar més de convivència i no de tolerància”, va afirmar l’activista, que també va criticar l’ús de pronoms com “ells” i “nosaltres”, que divideixen la societat. Hatibi també va posar la veu crítica en expressions com “immigrants de segona generació”, com si la condició d’immigrant es pogués heretar.

Míriam Hatibi va aconsellar a les entitats del Tercer Sector que evitessin caure en el paternalisme en els projectes relacionats amb les activitats i ajudes als immigrants. L’activista va explicar que la clau per valorar si un projecte és paternalista amb la immigració o no cal extrapolar-lo i pensar si aquella mateixa iniciativa es podria portar a terme amb altres col•lectius. Reprenent l’entesa que Hatibi defensava en el títol del Fòrum, l’activista va afirmar que “no ens entenem perquè pensem que entendre’s és cedir en tot” i va seguir “l’entesa prové de diàleg i el diàleg significa d’escoltar-se”.

Referents culturals vs la identitat cultural

Hatibi va defensar que: “No existeix la identitat cultural, sinó referents culturals”, basada en el llibre “La identitat cultural no existeix” de François Jullien. Per exemplificar-ho, Habiti va explicar que ella podria parlar de nosaltres el 8 de març i referir-se al col•lectiu de dones, de nosaltres quan estava amb el seu grup d’amistats i referir-se als joves i en alguna altra ocasió aquell mateix nosaltres es referia als musulmans.

La rellevància pública de Míriam Hatibi va venir del discurs que va pronunciar a la manifestació contra els atemptats terroristes del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils, en el que va fer un clam contra el terrorisme i a favor de la unitat, contra la por i contra l’islamfòbia.

Pel Fòrum Social Pere Tarrés de la Fundació Pere Tarrés han passat personalitats com ara presidents de la Generalitat, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol; el president del Parlament Europeu, Hans-GertPöttering; l’Abat de Montserrat, i experts del món acadèmic i empresarial, entre d’altres ponents. El proper Fòrum Social Pere Tarrés tindrà lloc l’1 de desembre amb Miquel Puig, economista, intel•lectual català i director general del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), com a ponent.

ponente.

Fòrum Social amb Míriam Hatibi