Notícies

El Fòrum Pere Tarrés planteja la necessitat de polítiques per reequilibrar el territori i evitar el despoblament rural

El Fòrum Pere Tarrés planteja la necessitat de polítiques per reequilibrar el territori i evitar el despoblament rural

Comparteix la notícia

Etiquetes

15.12.22

A l’Estat espanyol el 80% de la població viu en un 20% del territori. Per altra banda, la diferència de renda entre una persona que viu en un municipi de més de mil habitants i una que viu en una població per sota dels mil és de 42 punts de diferència. El repte de l’equilibri territorial i del desploblament progressiu del camp cap a les grans conurbacions urbanes ha centrat avui el 82è Fòrum Social Pere Tarrés, que ha protagonitzat el secretari general pel Repte Demogràfic del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Francesc Xavier Boya Alós.

“De cada tres pobres, un viu al món rural”, ha resumit Boya, que ha apuntat la necessitat d’un enfoc integral, del conjunt dels ministeris, de totes les administracions implicades i de les entitats socials que treballen al territori, per abordar el problema del desequilibri territorial. "No podem tenir un país a 2 o 3 velocitats diferents en funció del codi postal on es viu”, ha raonat, abans d’explicar com la manca d’oportunitats al món rural obliga els joves i les dones a marxar a viure a les ciutats. Especialment greu és, segons el seu parer, el problema de la “masculinització dels pobles”: en més del 75% de municipis del país hi ha més homes que dones: "Les dones han marxat dels pobles perquè era un territori hostil”.

Com a via per a una solució a aquest desequilibri, Boya planteja la urgència que les ciutats entenguin la problemàtica i s’hi impliquin: "El 75% de la inversió en innovació a Espanya està concentrada a Madrid i a Barcelona. Per tant, necessitem la complicitat de les ciutats", ha reclamat. "Necessitem una cooperació entre el món urbà i el rural, perquè el camp s'ha convertit en un espai anacrònic i sembla que ha perdut el sentit en una societat cada cop més tecnològica", ha afegit. Tot i això, segons creu, aquesta percepció ha anat canviant: “Hi ha una sensibilitat creixent cap a la forma de vida dels pobles i cada cop mes gent opta per un altre model de vida." Buscar solucions innovadores i connectar el territori des de la vessant tecnològica però també des d’un punt de vista de l’eficiència de la xarxa viària són també dues potes clau per generar “atractivitat al territori” i fer que el món rural “recuperi la centralitat”. En aquest procés ha posat en valor el paper clau de les entitats del tercer social com la Fundació Pere Tarrés. "És la primera vegada que s'aborda el problema del desploblament rural com un tema d'Estat", ha conclòs.

Boya ha protagonitzat la 82a edició del Fòrum Pere Tarrés, l’espai de debat i col·loqui de la Fundació Pere Tarrés en col·laboració amb El País. Ha estat presentat per Miquel Puig, Secretari d'Afers Econòmics i Fons Europeus del Govern català, que ha abonat la idea de Boya de reequilibrar el territori: “Cada vegada tendim a viure més en metròpoli i estem veient un declivi no només de les zones rurals sinó també de les petites ciutats.”

Al llarg de 15 anys, el Fòrum Social Pere Tarrés s’ha consolidat com un espai de reflexió plural en temes d’acció social que reuneix periòdicament representants de l’àmbit social, polític, educatiu, acadèmic, institucional o econòmic. Durant tot aquest temps, pel Fòrum han passat personalitats com ara presidents de la Generalitat, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol; el president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering; l’Abat de Montserrat, i nombrosos experts del món acadèmic i empresarial, entre d’altres ponents.