Notícies

Jordan Pinel, expert en migracions:“Existeix una doble moral en l’acollida de refugiats”

Jordan Pinel, expert en migracions:“Existeix una doble moral en l’acollida de refugiats”

23.03.22

Jordan Pinel, expert en moviments migratoris, va impartir una conferència a la International Social Week sobre migració internacional als alumnes de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-Universitat Ramon Llull.

Fa unes setmanes va impartir una conferència en el marc de la International Social Week sobre immigració als alumnes de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-Universitat Ramon Llull. Com podem abordar aquest fenomen des de l'educació social i el treball social?

 La meva conferència tenia dos objectius principals. El primer és obtenir una visió general de la migració actual a Europa. El segon és donar algunes claus de comprensió per superar alguns estereotips sobre la migració. El propòsit de parlar de la migració internacional davant dels futurs treballadors i treballadores socials és donar-los eines per reflexionar sobre el seu futur treball en relació amb els moviments migratoris i les persones migrants perquè tots els treballadors/es o educadors/es socials hauran de treballar en un moment o altre amb un públic migrant que de vegades té necessitats específiques.

L'informe sobre les migracions 2022 de l'OIM reflecteix que la mobilitat mundial ha baixat a causa de les restriccions per la pandèmia. Ara que sembla que la pandèmia està arribant al final, com afectarà els moviments migratoris? 

Els desplaçaments no es van aturar a causa de la pandèmia. Es van reduir, però sempre hi van ser: a Grècia, per exemple, molts migrants van arribar en condicions terribles durant el primer confinament. Avui tot indica que els moviments migratoris no s'aturaran. La crisi d'Ucraïna, per exemple, produirà fluxos nous.Tot i això, el que és important recordar és que la major part de la migració de refugiats no té lloc a Europa o Amèrica del Nord, sinó als països del Sud. Per exemple, només un de cada cinc refugiats és acollit a Europa, els altres són acollits a l'Orient Mitjà. El mateix passa amb molts refugiats que van al seu país veí.

Tot i que en el darrer any la mobilitat mundial ha baixat, la tendència és creixent al llarg de la història de la humanitat. En un món cada cop més globalitzat, és important fomentar l'educació inclusiva de migrants i refugiats a les escoles?

 Sí, l’educació és una part essencial en qualsevol societat. Hem d'establir un model inclusiu, perquè l'educació és un actiu per a tothom, però també perquè la presència d'aquests migrants és un actiu per a nosaltres.

 Així mateix, l'informe també posa de manifest que els desplaçaments interns a causa de desastres, conflictes i violència han augmentat el darrer any. Enmig d'una guerra entre Rússia i Ucraïna, com aquesta pot afectar els moviments migratoris i de refugiats a escala mundial? 

Actualment, hi ha gairebé 6,5 milions de refugiats ucraïnesos que han abandonat el país. Evidentment, és un nombre molt elevat, però els països europeus s'estan mobilitzant àmpliament per acollir-los i això és molt bo. No obstant això, cal recordar que els altres refugiats del Sud continuen esperant per ser acollits... I aquesta acollida no és desitjada políticament. Així que veiem una doble moral pel que fa a l'acollida dels refugiats migrants: els ucraïnesos, els europeus i les persones de fe cristiana són acollits de manera força positiva. En canvi, l'acollida de refugiats sirians o afganesos és menys desitjada. N'és una prova els discursos polítics dels dirigents europeus sobre aquests refugiats.

En aquest sentit, ara és un bon moment per buscar noves vies de cooperació que facilitin la integració dels migrants i refugiats als països d'acollida?

Sí, en certa manera es pot dir... tots els països de la Unió Europea han acordat donar una àmplia benvinguda als ucraïnesos i ajudar-los... Però de nou, veiem aquest tracte desigual i la situació continua sent alarmant per a molts migrants d’arreu del món que viuen en condicions cruels, o moren al Mediterrani per culpa de les polítiques migratòries de la Unió Europea.