Notícies

"Mallorca necessita organitzacions compromeses amb l'educació i l'acció social com la Fundació Pere Tarrés"

"Mallorca necessita organitzacions compromeses amb l'educació i l'acció social com la Fundació Pere Tarrés"

27.05.19

Maribel Trujillo es, des de fa uns mesos, la delegada a Mallorca de la Fundació Pere Tarrés. En aquesta entrevista parlem amb ella dels projectes que s'hi desenvolupen, de l'equip que integra la delegació i de què pot aportar la Fundació Pere Tarrés a la societat balear.

Explica’ns breument la teva trajectòria per poder conèixer-te una mica.

Vaig estudiar Psicologia a la UIB (Universitat de les Illes Balears) i en aquella època pensava que era una de les etapes més divertides de la meva vida, sense saber que la meva trajectòria professional s’acabaria convertint en un viatge d'aprenentatge continu, d'aventures i de reptes.

El primer repte el vaig trobar en finalitzar els estudis, en l'àmbit de Recursos Humans, al qual tenia clar que em volia dedicar. A les Illes Balears encara estava en bolquers, no hi havia formació específica i amb prou feines existien els departaments de Recursos Humans en les empreses. Amb molta dedicació, paciència, constància i disciplina he pogut desenvolupar la meva trajectòria professional durant aquests últims 20 anys en aquest camp, específicament en l'àmbit de la selecció, la formació i els plans de desenvolupament de personal, compaginant la meva trajectòria professional amb accions de voluntariat en l'àmbit social i l’esport. Els darrers anys vaig desenvolupar les competències de lideratge, gestió i visió estratègica.

Què et va fer decidir-te a formar part d’un projecte com el de la Fundació Pere Tarrés?

La Fundació Pere Tarrés va captar la meva atenció per la seva essència com a organització, pel missatge que transmet i perquè els seus valors estan alineats amb els meus valors com a persona. Promoure la missió de la Fundació a Mallorca és la meva missió, i com a tal es va presentar aquest repte per a mi.

Poder oferir la metodologia de la Fundació als nens i nenes de Mallorca és un autèntic regal que em permet sentir un gran entusiasme pel projecte.

Parlem una mica de la Delegació. Quins projectes esteu desenvolupant ara mateix a la delegació de Mallorca?

La delegació de Mallorca se situa a la Casa d'Església (Bisbat de Mallorca), un lloc molt cèntric ubicat al casc antic de Palma. És un lloc molt tranquil i molt agradable per treballar.

A la delegació de Mallorca donem continuïtat als projectes que es desenvolupen a Catalunya: al MCECC tenim 15 clubs d’esplai adherits actualment,  tenim un centre socioeducatiu propi a Can Tàpera que forma part de la XACS, actualment estem gestionant dos projectes amb el suport de PEiS que són Escola Viva amb l'Ajuntament de Pollença i el Programa d'Oci Preventiu amb l'Ajuntament de Palma;  per segon any consecutiu farem l’Escola d'Estiu i campaments per a 50 infants. A més, per a la tardor està prevista la inauguració de la Casa de colònies de Binicanella que ens ha cedit el Bisbat de Mallorca, el que ens permetrà donar continuïtat a les activitats d'estiu i poder oferir una oferta educativa a les escoles durant el període escolar. Pel que respecta a formació, estem oferim el cursos de formació de monitor/a de Lleure i de Director/a de Lleure i volem convertir-nos en un referent en formació en lleure educatiu a l'Illa. En l'àmbit de l’educació estem realitzant tallers de prevenció dirigits a personal docent.

 Quantes persones en formeu part i quines tasques hi realitzeu?

Actualment som 14 persones: el Pep és el promotor de MCECC a l'illa; la Yumara i l’Iris són les dues professionals de referència en el Centre Obert Can Tàpera, la Magda i la Vanessa són les professionals a Escola Viva de Pollença i al Programa de Lleure Preventiu de l'Ajuntament de Palma; l'actual equip de monitors i monitores està format per l’Alicia, l’Aida, la Mariela, la Carolina, la Rocío, la Betlem i el Lluc. A la casa de colònies de Binicanella tenim a la Mabel com administradora. Vull destacar de cada un d'ells la implicació i la professionalitat que aporten.

Quins projectes teniu de cara als propers mesos?

Ara mateix el projecte que tenim més a curt termini és la posada en marxa de la casa de colònies de Binicanella. També volem consolidar l'acció socioeducativa a través dels centres socioeducatius. De fet, tenim la mirada posada en obrir dos nous centres oberts, un a Can tàpera, i un segon en una barriada de Palma.

A mig termini estem estudiant possibles licitacions i/o concursos amb el suport de Programes Educatius i Socials així com serveis de Monitoratge i altres activitats en escoles.

L'objectiu és aconseguir que la Delegació sigui econòmicament sostenible.

Per què creus que és important que la Fundació hi sigui present a les Illes? Què hi podem aportar?

Mallorca necessita organitzacions compromeses amb l'educació i l'acció social; organitzacions que donin resposta diferent als nostres col·lectius vulnerables. A més, formar part de dos territoris diferents obre un ventall d'oportunitats tant als infants de Catalunya com als nens i nenes de Mallorca (pel fet d’agafar un avió, poder fer colònies fora de la teva comunitat, etc.).

A més la Fundació aporta un bagatge tècnic i metodològic del que aprendre, una trajectòria consolidada amb més de 60 anys d’experiència i grans professionals dels quals aprendre. Mallorca necessita respostes innovadores.

Per a tots els que conformem l’equip de la Delegació de Mallorca aquest és un camí tranquil, que de vegades pot semblar lent, però aquest serà el nostre repte amb constància, disciplina i perseverança i amb uns valors que sempre ens acompanyen. Tenim molt d'entusiasme posat en aquest projecte.