Notícies

Engeguem Comunitat #Artistem, una plataforma virtual de recursos per formar els educadors d’espais socioeducatius en competències digitals

Engeguem Comunitat #Artistem, una plataforma virtual de recursos per formar els educadors d’espais socioeducatius en competències digitals

21.01.20

La tecnologia ja no és el futur, és el present. I el concepte del que entenem com TIC, tecnologies de la informació i comunicació, evoluciona dia a dia. En aquest context, les persones encarregades de fomentar el bon ús d’aquesta tecnologia en infants i joves tenen una responsabilitat afegida. D’aquesta necessitat d’educar els educadors en el vertiginós i canviant món de la tecnologia sorgeix el projecte Comunitat #Artistem de la Fundació Pere Tarrés.

Podríem definir Comunitat #Artistem com una plataforma virtual d’aprenentatge per a educadors que treballen amb infants en espais socioeducatius molt diversos: casals d’infants, centres oberts, ludoteques o aules de reforç educatiu, per posar alguns exemples. L’objectiu és formar-los i capacitar-los en competències digitals per tal que puguin incloure aquestes habilitats i destreses en el seu dia a dia i així afavoreixin l’apoderament digital, el bon ús de la tecnologia i les eines de fabricació digital en infants, joves i famílies.

El projecte es basarà en la creació d’una web amb tecnologia oberta que serà un centre virtual d’informació, eines i recursos tecnològics per a educadors i que posteriorment servirà també de base per constituir una comunitat virtual que des del mateix entorn gestioni projectes i equips de treball. En segon lloc, el projecte inclourà també un programa de formacions físiques dels educadors i educadores basades en la metodologia “learning by doing” (és a dir, aprendre amb la pràctica) i coachings individualitzats.

D’altra banda, les eines i formacions incloses en el projecte pretenen fer un pas més enllà al que entenem tradicionalment com a tecnologia i es basaran en la metodologia anomenada STEAM (paraula formada per les sigles en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques): és a dir, un concepte educatiu que entén la tecnologia des d’una vessant multidisciplinar i com a nexe d'unió entre diferents disciplines i coneixements i orientada sempre a crear, transformar i desenvolupar alguna cosa nova. “En els nostres projectes entenem la tecnologia com una eina educativa i creativa, que transformi l’entorn i que sigui aliada del lleure, mai com un bé de consum”, explica Mercè López, cap de l’àrea d’Acció Digital de la Fundació. “Volem desmitificar la tecnologia i apropar-la a la ciutadania i també a les famílies i als joves d’entorns desafavorits. En resum, que els joves i infants acabin sent co-creadors d’aquesta tecnologia”, afegeix.

Els educadors i formadors que participin en el projecte aprendran a desenvolupar projectes encaminats, per exemple, a fer circuits elèctrics en plastilina, dissenyar en 3D o crear un blog sobre el procés creatiu engegat. Tot, amb un plantejament pràctic i enfocat a la cerca de solucions a problemes quotidians, com per exemple crear una cartografia del barri per detectar aquells elements d’urbanisme hostil que impedeixen que els ciutadans puguin gaudir de l’espai urbà i pensar alternatives per resoldre aquesta problemàtica.

Aquestes activitats, però, són per ara només propostes, ja que els continguts formatius i de la plataforma s’estan dissenyant actualment de manera conjunta amb educadors socials a partir de les seves necessitats. Entre l’abril i el juny està previst de començar les sessions formatives, que durant la primera fase del projecte està previst que serveixin per formar unes 40 persones educadores en 11 espais educatius diferents.