Notícies

La Fundació Pere Tarrés crea un calendari escolar per donar a conèixer els drets dels infants recollits per les Nacions Unides

La Fundació Pere Tarrés crea un calendari escolar per donar a conèixer els drets dels infants recollits per les Nacions Unides

21.09.21

Cada 20 de novembre se celebra el Dia Universal dels Drets dels Infants, una data que vol commemorar el dia que, el 1989, les Nacions Unides van aprovar la Convenció sobre els Drets dels Infants, un document que recull tots aquells drets inexcusables dels quals tots els nens i nenes n’haurien de poder gaudir. Però cada any, la Fundació Pere Tarrés aprofita també aquesta data per denunciar precisament que els drets dels infants són sistemàticament vulnerats a la nostra societat: milers d’infants a tot el món i també a casa nostra no poden gaudir encara de drets tant bàsics com la llibertat d’expressió, la igualtat d’oportunitats, l’educació, la pau o el dret a l’habitatge.

La pandèmia, a més, ha provocat un col·lapse del sistema dels serveis socials i ha agreujat la situació de les famílies que es troben en situació de major vulnerabilitat: pèrdua o precarització de les feines, davallada dels recursos econòmics per cobrir les necessitats diàries d’higiene i alimentació, manca de recursos materials, informàtics o de connectivitat, problemes de convivència familiar... I els que han sortit més perjudicats d’aquestes situacions sovint dramàtiques són els infants.

Els drets i necessitats dels infants també van ser vulnerats durant la gestió pública que es va fer de la pandèmia, en què els nens i nenes van ser al principi el principal focus de les restriccions: les escoles van ser el primer que va tancar, van ser el darrers en poder sortir al carrer i jugar i els parcs es van arribar a tancar abans que bars i cafeteries.

Per això, la Fundació Pere Tarrés ha volgut anar més enllà i ha decidit destinar el seu calendari escolar anual, que cada any dedica a una causa social diferent, a sensibilitzar sobre la situació de la infància i la necessitat de posar fil a l’agulla per garantir uns mínims per a tots els nens i nenes. Cada mes, de setembre a agost, l’entitat difondrà un d’aquests drets amb accions de sensibilització a les xarxes socials. S’han seleccionat dotze d’aquests drets en funció de la seva representativitat i de la vinculació directa amb el món de l’educació i el lleure: educació, alimentació saludable, lleure i joc, igualtat d’oportunitats, pau, participació, dret a ser un/a mateix/a, salut, habitatge, dret a viure en un entorn saludable, llibertat d’expressió i intimitat.

Un calendari amb voluntat pedagògica i de sensibilització

Més enllà de ser un instrument de planificació del curs escolar, el calendari té una voluntat pedagògica. Cada mes es faran propostes educatives per treballar aquesta qüestió en escoles, centres socioeducatius, centres d’esplai i també en l’àmbit familiar, amb activitats concretes vinculades a cada un dels drets ideades per un equip de docents, formadors i pedagogs de la Fundació Pere Tarrés. Els materials estan dissenyats per ser útils per a l’activitat educativa d’equips docents, educadors, monitors i monitores de centres d’esplais i famílies.

La proposta pedagògica de setembre, per exemple, se centra en el dret a l’educació coincidint amb l’inici del curs escolar. Proposa dues activitats diferents en funció de l’edat dels infants, “Les frases de la Malala” (adreçada a nens i nenes de 5 a 13 anys i que comparteix  la  història  de  la  Malala Yousafzai, activista paquistanesa per la promoció de l’educació de les nenes al seu país i Premi Nobel de la Pau que, amb només 15 anys, va ser víctima d’un atemptat per part d’un grup talibà que gairebé li costa la vida) i “Els camins a l’escola” (per a infants a partir de 14 anys, centrada en el visionat i posterior debat d’aquest documental que narra la història  real  de  quatre  infants que viuen en quatre punts molt distants del planeta i que s’han d’enfrontar  diàriament  a  una  multitud  d’adversitats  i  perills  per  arribar sans i estalvis a l’escola).

Paquets educatius i decàleg de propostes per la infància

La Fundació Pere Tarrés ha denunciat repetidament un retrocés en el respecte i reconeixement dels drets dels nens i nenes, especialment dels infants en situació de vulnerabilitat. Per tal de pal·liar aquesta greu situació especialment arran de la crisi social i sanitària de l’últim any i mig, l’entitat ha engegat programes de suport com la campanya solidària “Cap infant sense colònies”, que aquest estiu ha becat 5.200 infants de famílies amb pocs recursos perquè puguin participar d’activitats de lleure educatiu, o el projecte “CoronaKits”, uns paquets de material escolar per ajudar a mantenir l’activitat educativa d’infants de famílies en risc social que s’hagin de confinar a casa en cas que detectin un cas positiu al seu grup bombolla.

Durant el 2020, per tal de compensar la bretxa digital i garantir que les famílies en situació vulnerable gaudissin d’ordinadors i connexió a Internet per mantenir una educació i un desenvolupament saludable dels infants i adolescents, la Fundació Pere Tarrés també va mobilitzar desenes de donants per aconseguir 800 equips informàtics i 450 targetes de connectivitat. 

Finalment, a principis d’aquest any la Fundació Pere Tarrés va fer arribar al Govern i as partits polítics representats al Parlament de Catalunya un decàleg de propostes per posar la infància en primer pla de les prioritats polítiques, enfortir el sector social, que ha estat l’encarregat de parar el cop davant la crisi social generada per la pandèmia, i començar a solucionar la greu vulneració de drets que encara avui en dia pateixen milers de nens i nenes a casa nostra. Podeu consultar el decàleg a https://view.genial.ly/6006b8cd61bf7d0d23e6d4bf