Notícies

La Fundació Pere Tarrés impartirà dues noves formacions per capacitar els professionals del sector de les cures

La Fundació Pere Tarrés impartirà dues noves formacions per capacitar els professionals del sector de les cures

14.02.23

La crisi econòmica i social causada per dos anys de pandèmia, per l’augment dels preus de l’energia i la cistella de la compra i per les conseqüències de la guerra d’Ucraïna ha generat noves necessitats socials. Les dades globals ho evidencien: prop d’un 33% dels infants i joves de Catalunya viu en situació de pobresa, mentre que la xifra de població general en aquesta situació frega el 26%, segons la recent Enquesta de condicions de vida de l’Institut d’Estadística de Catalunya. Des de la Fundació Pere Tarrés hem pogut constatar també com en aquests tres anys de crisis successives s’ha generat un nou perfil de vulnerabilitat: els centres socioeducatius de la Fundació que atenen cada tarda infants i joves de famílies en risc social han augmentat les llistes d’espera, i un 30% de les famílies que l’estiu passat van sol·licitar beques perquè els fills i filles poguessin participar en activitats de lleure com casals o colònies no ho havien fet mai abans.

Aquesta nova configuració social ha generat noves necessitats i requereix també de nous perfils professionals orientats al servei de les cures de col·lectius molt diversos i amb capacitats per atendre una emergència social creixent: integradors i integradores socials a les escoles i als instituts, educadors i educadores en equipaments residencials, treballadors/es familiars, equips de mediació intercultural i comunitària, professionals experts en l’acompanyament laboral... D’aquí que la Fundació Pere Tarrés hagi decidit ampliar la seva oferta formativa per tal de millorar l’acompanyament dels infants i les famílies amb més necessitats socials, amb la voluntat d’esdevenir un centre de referència en la formació del sector social, juntament amb la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés. L’entitat ha obert la inscripció per a dos nous cicles formatius que s’impartiran a partir del proper mes de setembre i que permetran aprofundir en la capacitació dels professionals que treballen en el sector de les cures i en l’acompanyament de persones en situació de vulnerabilitat, amb una orientació molt pràctica, en contacte des del primer moment amb les organitzacions que ofereixen aquests serveis i amb docents en actiu en el sector. Les formacions ofereixen metodologies actives, aprofitant la tecnologia i partint de necessitats i situacions concretes per abordar-les.

Són els estudis superiors en Educació Infantil i en Integració Social, que, segons dades de la Generalitat de Catalunya, se situen en el segon i en el tercer lloc en el llistat de titulacions de formació professional més demandades a Catalunya. Són, també, dos exemples de l’alta sortida laboral que tenen les formacions oficials que ofereixen competències als professionals que treballen en la cura de les persones, una necessitat creixent de la societat com a eina de benestar individual i comunitari i de creixement econòmic i social. En el primer cas, la titulació en Educació infantil permet acompanyar la primera infància i en particular en la inclusió d’infants amb discapacitats, en situació de risc social o de famílies amb dificultats econòmiques. En el cas de la formació en Integració Social, proporciona als professionals el coneixement necessari per atendre les necessitats de col·lectius en situació de vulnerabilitat, com persones en situació de pobresa, dependència o sense llar.

Creix la demanda laboral de professionals en l’acompanyament a la persona

L’alt interès per aquest tipus de titulacions respon a aquestes noves necessitats socials, que els darrers anys han fet créixer exponencialment la demanda de professionals qualificats per acompanyar infants, joves i famílies en dificultats socials. De fet, l’informe Inserció laboral dels ensenyaments professionals 2021 de la Generalitat assegura que els cicles formatius de formació professional que conformen la família del que s’anomena Serveis Socioculturals i a la Comunitat (entre els quals estan incloses les dues titulacions esmentades) tenen una inserció laboral del 54,4%, és a dir, més de la meitat dels qui els estudien troben feina en alguna d’aquestes branques laborals.

D’altra banda, els perfils més tècnics i especialitzats que ofereixen les titulacions de formació professional tenen molta cabuda al mercat. Segons dades de l’informe “Una nueva Ley de FP para unos nuevos tiempos”, la demanda de formació professional ha augmentat aquest 2022 un 16% respecte l’any anterior, i es calcula que una de cada quatre oportunitats laborals que es generaran a l’Estat fins al 2030 serà per a titulats de FP.

27.000 alumnes formats en acció social a la Fundació Pere Tarrés

A més de colpejar els col·lectius més vulnerables de la nostra societat, l’actual context de crisi ha posat en valor el paper dels treballadors i treballadores de l’acció social i ha situat el focus en la necessitat cada cop més imperiosa de formar i capacitar adequadament aquests professionals.

La capacitació i professionalització dels equips de persones que treballen en els diferents camps de l’acció social és des de fa anys una pota central de la missió de la Fundació Pere Tarrés. El 2021 més de 27.000 alumnes es van formar en els 1.100 cursos organitzats per l’entitat en diverses àrees de l’acció social, i els programes de formació professional que desenvolupa el centre de formació de la Fundació Pere Tarrés arriben anualment a milers de persones.

La Fundació Pere Tarrés és, alhora, una institució educativa i formativa (que ofereix cicles formatius i també estudis de grau i postgrau a través de la seva Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés vinculada a la Universitat Ramon Llull) i una entitat social que combina la formació amb la intervenció, de la qual se’n beneficien anualment més de 345.000 persones.