Notícies

Comencen les colònies i els casals d’estiu a Catalunya

Comencen les colònies i els casals d’estiu a Catalunya

23.06.21

El curs escolar ha arribat al seu tram final i, amb això, un any més tornen les activitats de lleure de l’estiu. En aquest sentit, avui s’han iniciat els primers casals de la Fundació Pere Tarrés, que tenen com a eix temàtic la conscienciació sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i que compten amb l’aval de la bona experiència de l’any passat: l’estiu de 2020 que, tot i ser un any desconcertant i excepcional, 21.000 infants i joves van participar de les diferents activitats de lleure que organitza la Fundació, l’entitat de lleure més gran de Catalunya.

Enguany, després de 15 mesos d’incerteses i davant la perspectiva de la millora de tots els indicadors de la pandèmia a causa de l’acceleració de la campanya de vacunació, les famílies tornen a confiar massivament en les entitats de lleure. Tot indica que les xifres d’inscrits d’aquest any acabaran superant de llarg les del 2020 i seran molt semblants a les dels anys anteriors al covid-19. De moment, les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés, dels 200 centres d’esplai federats del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) i dels centres socioeducatius adherits superen ja els 32.000 infants i joves inscrits en colònies i casals d’estiu, a més d’altres activitats com campaments i rutes. Tot i això, moltes de les inscripcions a les activitats continuen obertes, i les xifres definitives no se sabran fins a finals d’agost.

Malgrat que la majoria de colònies i casals d’estiu començaran el pròxim dilluns 28 de juny, aquest dimecres ja hi ha els primers joves que han pogut gaudir d’alguna proposta de lleure educatiu. Aquest és el cas del Casal de l’Escola Cor de Maria de Mataró on, arran de la pandèmia de la Covid, l’entrada s’ha fet esglaonada i s’han pres les pertinents mesures sanitàries per evitar propagar el virus. Amb tot, els nens han gaudit de les primeres activitats del casal, que per ells són molt importants en un any en que només ha compartit les aules amb el seus grups bombolla, ja que s’han cancel·lat les extraescolars, les colònies i els esplais.

Aquests, però, no són els únics que han iniciat avui les seves vacances amb una iniciativa de lleure educatiu, ja que una vintena de nois i noies del centre d’esplai Can Colapi de Sabadell, del MCECC, s’han pujat a l’autocar per gaudir de les seves colònies. Tot i la pluja, el grup de joves de primer a segon d’ESO, s’han trobat aquest matí per iniciar aquest viatge que els portarà tres dies a una casa rural de Sant Iscle de Colltort (Garrotxa). Carregats amb una motxilla plena d’il·lusions, s’han acomiadat de les seves famílies des de la finestra del vehicle.

La importància de socialitzar-se 

Després d’un any que els nois i noies, pràcticament, només han interactuat amb el seu grup bombolla, és a dir, els companys de classe i la família, han mostrat el seu entusiasme de poder compartir aquesta experiència amb altres persones de la seva edat. “És important per aquests joves socialitzar-se en un any que moltes activitats extraescolars, colònies o esplais s’han hagut de suspendre o reduir la seva activitat”, explica Xavi Nus, president del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC).

Ara bé, aquest centre d’esplai no serà l’únic vinculat al MCECC que en els pròxims dies comenci les seves colònies. El divendres 25 de juny, una cinquantena de nens i nenes dels centres d’esplai Trencaclosques i uns 65 del centre d’esplai  Monmacor, els dos de Barcelona, comencen també les seves colònies d’estiu. Amb tot, el gran gruix de colònies i casals a Catalunya s’iniciaran la setmana vinent.

Tant els casals d’estiu com les colònies seran de les primeres oportunitats que tindran infants, adolescents i joves d’interactuar amb altres nois i noies de la seva edat més enllà dels seus companys de classe. En un any marcat per la pandèmia i les restriccions tant de mobilitat com d’interacció social, els nens i nenes han trobat a faltar el fet de relacionar-se amb persones de la seva edat, sortir a entorns naturals o a l’aire lliure. Per això, ara amb aquestes activitats recuperaran el contacte amb altres els amics i la natura.