Notícies

Com aplicar allò que s'aprèn en una formació al lloc de treball?

Com aplicar allò que s'aprèn en una formació al lloc de treball?

Comparteix la notícia

Etiquetes

Formació  

05.04.22

Només el 30% dels aprenentatges adquirits durant la formació s’apliquen a la feina, segons diversos estudis recents. En canvi,  Sònia Fajardo, directora de Formació Professional, Inserció Laboral i Acadèmica de la Fundació Pere Tarrés, destaca que si durant tot el procés formatiu s’empren eines que milloren l’aplicabilitat dels coneixements a les feines, això incrementa un 186% el rendiment de les persones i les organitzacions.  

Així es desprèn d’un estudi de la consultoria d’inserció laboral Wilson Learning, que va incloure 62 estudis vinculats a l’aplicació dels coneixements adquirits durant la formació. De fet, només que s’implementi una sola acció del que s’aprèn durant el curs a l’àmbit laboral, ja es millora un 20% el rendiment. Ara bé, quan s’integra de manera sistematitzada a totes les fases (a la preparació del participant, a les activitats de disseny o a les activitats d’alineació organitzacional) és quan s’aconsegueix aquest impacte d’un 186% en la millora del rendiment individual i organitzacional. 

Per això, la Fundació Pere Tarrés ha ideat una metodologia pròpia per detectar les barreres i els potencials per aplicar els coneixements adquirits durant la formació a la feina. “La Fundació Pere Tarrés potencia una formació que generi canvis, és a dir, una formació que sigui capaç que els aprenentatges que s’assoleixen es puguin aplicar al lloc de treball i, també, generi impacte dins de les entitats”, exposa Sònia Fajardo.  

Per la seva part, la cap Acadèmica de la Fundació Pere Tarrés, Erika Tobalina, explica que amb aquesta transferència educativa dels coneixements es persegueix que les formacions siguin més eficients. Per això, puntualitza que aquest traspàs de coneixement de les aules al món laboral ha de ser transversal en tot el procés formatiu. Per tant, aquesta comença a l’inici de la detecció de les necessitats formatives.  

“Després, sobre això, es fa el disseny de l’acció formativa, sempre basada en objectius i indicadors d’impacte i s’implementa amb metodologies actives”, ressalta Tobalina que afegeix que s’ha de fer una avaluació constant de tot aquest procés més enllà de la formació.  

Com fem l’avaluació? 

Per tal de promoure aquesta aplicació dels coneixements a la feina, la Fundació Pere Tarrés ha generat dos instruments específics. El primer és una roda que mesura i treballa les expectatives prèvies a les formacions, detalla Tobalina. Amb això, s’identifica el grau d’aplicabilitat dels aprenentatges a la feina. El segon instrument és una matriu que permet planificar les accions que facilitaran aplicar aquests nous aprenentatges. 

 “El que és clau en tot el procés de la transferència és el seguiment que se’n fa”, remarca Tobalina. Per això, precisa, en el cas de les formacions estratègiques es realitza una sessió de coaching grupal tres mesos després que aquestes hagin finalitzat.  

Beneficis per al tercer sector 

Fajardo defensa que la formació estratègica podria comportar beneficis al tercer sector, que està passant moments difícils amb la crisi socioeconòmica que ha comportat la pandèmia de la covid-19.  

“Aquesta és la nostra proposta, cap a on hem d’anar i més en el nostre tercer sector social”, argumenta Fajardo, que conclou: “Per això, la Fundació Pere Tarrés des de i amb el tercer sector social ens posem a disposició per ajudar a les entitats en tot aquest camí i repte formatiu”. 

Al llarg del 2021, la Fundació Pere Tarrés va realitzar 1.100 cursos. A més, va atendre 49.200 persones des del Servei d’Inserció Laboral, dels quals 49.000 es van formar i uns altres 31.000 van rebre accions d’orientació laboral. Així mateix, es va acompanyar entre 75 i 80 entitats.