Notícies

Les colònies d’estiu de la Fundació Pere Tarrés reforçaran el benestar emocional d’infants i joves

Les colònies d’estiu de la Fundació Pere Tarrés reforçaran el benestar emocional d’infants i joves

02.03.23

Malgrat que el covid-19 sembla ja desterrat de les nostres vides, les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia encara s’arrosseguen per a moltes famílies. I a tot això, aquest any s’hi han sumat noves crisis a causa de la guerra d’Ucraïna, primer, i de l’augment desmesurat dels preus de l’energia i de la cistella de la compra, després, fet que ha tornat a generar un nou període d'incertesa. Davant d'aquest context d’inestabilitat social i econòmica, la desconnexió i el benestar emocional que aporten les activitats de lleure educatiu per als infants i joves tornaran a ser molt necessaris aquest estiu. La Fundació Pere Tarrés obre aquests dies les inscripcions per a les seves colònies d’estiu, que arriben amb moltes novetats i amb un protagonisme del treball emocional i del reforç de l’autoestima després que els infants i joves hagin encadenat diversos cursos seguits d’incerteses i angoixes.

L’estiu passat, ja sense confinaments ni restriccions sanitàries, més de 38.321 infants i joves van participar en les colònies, casals i altres activitats de lleure educatiu de la Fundació Pere Tarrés, l’entitat de lleure més gran del país amb més de 60 anys d’experiència. Una xifra que va superar amb escreix les de l’estiu de 2019, el darrer abans de l’arribada de la pandèmia, i que confirma la necessitat d’aquestes activitats i la confiança de les famílies en les entitats que les promouen.

La Fundació Pere Tarrés recorda la importància de les activitats de lleure en el procés educatiu dels infants i joves, que són essencials per al seu desenvolupament competencial, cognitiu i social i generadores d'igualtat i d'oportunitats socials. Uns beneficis especialment importants per als nens i nenes que es troben en situacions més vulnerables, sobretot tenint en compte les condicions complicades que molts d'ells han hagut de viure els darrers anys.

Per això, les colònies de la Fundació Pere Tarrés tindran enguany molt en compte el reforç emocional, a través de diversos torns temàtics d’activitats que seguiran el fil conductor de mons cinematogràfics com els de Marvel o El Senyor dels Anells. Com les colònies que portaran per títol “Escola de superherois i superheroïnes”, adreçades a nens i nenes de 6 a 12 anys i dissenyades per enfortir l’autoestima dels infants i per identificar aquelles característiques que ens fan únics a tots i cada un de nosaltres. Aquestes activitats serviran per treballar habilitats com el treball cooperatiu, la imaginació, la iniciativa o el respecte cap als altres.

Altres novetats d’aquest any seran les colònies “Expedició de l’Anell de Poder”, inspirada en la saga literària d’El Senyor del Anells de J.R.R. Tolkien, o “Exploradors de l’espai”, centrada en la saga cinematogràfica d’Star Wars. Activitats basades totes dues en experiències fantàstiques que permetran als infants gaudir d’aventures i alhora adquirir aprenentatges competencials i emocionals molt valuosos. També hi hauran unes noves colònies de danses tradicionals i es recuperaran les colònies de teatre, on els infants representaran una obra de teatre l’últim dia, i d’hípica i anglès. Juntament amb aquestes novetats, es mantindran altres activitats que ja es venen organitzant els darrers anys amb èxit de participació: colònies multiesportives, nàutiques, de ball, de bruixeria i encanteris, Descoberta de Mallorca, campaments d’excursionisme, Natura i Aventura, cuina o disseny de videojocs.

Globalment, la Fundació Pere Tarrés obre 23 torns de colònies que es repartiran entre les 18 cases de colònies i albergs que l’entitat té arreu del territori. En total, s’hi podran inscriure més d’un miler d’infants i joves.

Els casals treballaran la diversitat cultural

A més de les colònies, aquest estiu la Fundació organitzarà també des dels últims dies de juny fins a final de juliol casals d’estiu que, com cada any, s’agruparan sota un eix temàtic molt vinculat a l’actualitat del món. El tema transversal de tots els casals serà enguany “Caçadors d’històries”, un centre d’interès que vol apropar els infants a la recuperació d’històries, al fet social d’explicar allò que hem viscut com a societat i que això ens serveixi d’aprenentatge per al futur. De fet, nombrosos estudis destaquen els enormes beneficis d’explicar històries en el procés educatiu dels infants: afavoreix el procés de maduració de la personalitat de l’infant i el seu desenvolupament global i a través d’aquestes històries, sovint universals, podem treballar temàtiques molt variades, transmetre valors educatius i ajudar-los a entendre millor el món que els envolta.

Així, a través de diversos personatges, els infants podran gaudir de diferents històries cada setmana. Emmarcades dins aquest fil temàtic, els infants participaran també d’activitats esportives, d’STEAM (projectes que des del lleure combinen disciplines com ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques) i de cohesió de grup.

La Fundació Pere Tarrés gestionarà aquest estiu més de 30 casals diferents. L’any passat més de 3.000 infants i joves van participar en els casals d’estiu que va organitzar l’entitat. Les inscripcions per als casals d’estiu 2023 s’obriran el 17 d’abril.

Més de 450 activitats i més de 3.500 monitors als centres d’esplai

L’inici de les activitats d’estiu també suposa el moment de la culminació de la feina realitzada durant el curs als diferents centres i clubs d’esplai. Durant els mesos d’estiu, els centres federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC) realitzaran més de 450 activitats d’estiu (com colònies, campaments, casals, rutes i camps de treball) gràcies a la feina i compromís de més de 3.500 monitors i monitores voluntàries que dediquen part del seu temps a educar a infants, adolescents i joves per contribuir al seu creixement i desenvolupament com a persones.

Vacances en família

D’altra banda, aquest estiu, la Fundació Pere Tarrés tornarà a posar en marxa el programa “Marxem en família”, una iniciativa perquè pares, mares, fills i filles puguin gaudir d’uns dies de vacances plegats a les cases de colònies que s’ha consolidat aquests últims anys com a proposta alternativa de turisme de proximitat. L’estiu passat, 2.475 persones van participar en aquest programa, una xifra un 36% superior a la de l’estiu del 2021.

Totes les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés i del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans contribueixen, a més, a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Les seves instal·lacions promouen accions d’eficiència energètica, mentre que les diferents activitats que s’organitzen tenen una voluntat de sensibilització sobre la necessitat de combatre l’emergència climàtica i la promoció dels drets dels infants amb valors com la igualtat, la integració o la diversitat.

Milers de beques perquè cap infant es quedi sense lleure

Finalment, amb la voluntat que cap nen o nena es quedi sense poder gaudir d’aquestes activitats, la Fundació Pere Tarrés engegarà també com cada any la campanya de beques i ajuts Cap infant sense colònies”. Una campanya que pretén que tots els infants puguin participar en activitats de lleure a l’estiu i que, com ja es va demostrar els darrers anys, és més necessària que mai especialment en períodes de crisi com el que estem vivint. No podem oblidar que els dos anys de pandèmia i les conseqüències generades per guerra d’Ucraïna i la inflació dels preus han ocasionat efectes devastadors en moltes famílies.

Una mostra que en l’últim any la crisi econòmica i social no ha fet més que créixer és el fet que la Fundació Pere Tarrés va becar l’estiu passat més infants que mai, 5.669. Aquesta xifra suposa un 8% més que l’any anterior i al voltant d’un 18% del total d’infants que van participar en les activitats d’estiu de la Fundació el 2022.

Per poder donar aquesta oportunitat a tots aquests infants, la Fundació Pere Tarrés va destinar l’any passat a la campanya 1.633.972€, una xifra que es va assolir gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona, el 0,7% de l’IRPF per “altres finalitats socials”, així com a la col·laboració de diverses organitzacions, empreses i de ciutadans a títol particular.