Notícies

Més de 20.000 infants participen en més de 400 colònies i casals d'estiu

Més de 20.000 infants participen en més de 400 colònies i casals d'estiu

26.09.17

El final del curs escolar ha suposat, un any més, el punt de partida de la campanya d’estiu de la Fundació Pere Tarrés. Més de 20.000 infants han participat en una o més de les més de 400 activitats que la Fundació ha realitzat del 20 de juny al 10 de setembre i que ha comptat amb la participació de més de 4.000 monitors i monitores, la majoria voluntaris. Xavi Nus, president del MCECC explica que: “La gran majoria de les activitats d’estiu són la continuació de les activitats que es fan durant el curs, dissabte rere dissabte, i suposen una desconnexió digital per als infants, que estan en contacte amb altres companys. De fet el temps de lleure genera una xarxa social real”.

Cantimplores, sacs de dormir, samarretes, llanternes, banyadors i roba de recanvi han omplert les motxilles dels infants que han marxat uns dies de colònies, campaments, rutes o han anat al casal diari. Després de mesos de preparació, van arribar uns dies molt especials per als més de 20.000 infants i joves que han participat aquest estiu en alguna de les més de 400 activitats que la Fundació Pere Tarrés i els seus centres d’esplai vinculats han preparat per aquests mesos.

Casal d'estiu social al Submarí

Els més matiners van ser el Centre d’Esplai L’Esquirol de Barberà del Vallès i el Centre d’Esplai Flor de Neu de Sant Vicenç dels Horts que van començar el seu casal d’estiu el passat 22 de juny, l’endemà del final del curs. Només uns dies després, el 25 de juny, el Centre d’Esplai Trencaclosques va marxar una setmana de colònies. Tots tres són centres d’esplai vinculats al MCECC de la Fundació Pere Tarrés i estan formats per monitors i monitores majoritàriament voluntaris. Joves compromesos que dedicaran una part del seu temps d’oci durant l’estiu per acompanyar i educar a infants.

60 anys de les primeres colònies

Justament aquest estiu fa 60 anys que va començar la primera colònia de vacances en l’entorn del que després esdevindria la Fundació Pere Tarrés. Per celebrar-ho, la Fundació ha posat en marxa una campanya de mobilització per recollir fotografies i vídeos entre els milers de persones que han passat en aquestes 60 anys per les colònies, casals, rutes, centres d’esplai. L’objectiu és fer un recull en imatges de la història de l’educació en el lleure a Catalunya. 

Primeres any de colònies a Mallorca

Enguany ha estat la primera vegada que la Fundació Pere Tarrés ha organitzat, conjuntament amb Càritas, colònies per a infants en situació de vulnerabilitat social a Mallorca. El passat 24 de juliol un grup de 50 infants acompanyats per 6 monitors van marxar una setmana de colònies a la casa Sant Francesc d’Assís (Colònia Sant Jordi – Mallorca).

I els 17 centres d’esplai federats al GDEM del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés realitzaran aquest estiu 22 campaments, la gran majoria a l’Illa de Mallorca on participaran més de 800 infants.

El TourMCECC recorre una seixantena d’activitats d’estiu del Moviment

Un estiu més, els membres del Consell Directiu, promotors/es i responsables territorials del MCECC han visitat algunes de les més de 400 activitats d’estiu organitzades pels esplais del Moviment. Mallorca, Borredà, l’Ordal, Osona, Alt Camp, etc. El TourMcecc ha acompanyat en les aventures i aprenentatges d’infants, joves i monitors durant les vacances.

Temps de lleure perquè els infants puguin desenvolupar les seves capacitats i gaudir

Els pares cada cop estan més preocupats per oferir als seus fills i filles una educació el més complementària possible i l’estiu és el moment on es poden treballar altres habilitats i aficions diferents del currículum escolar. En aquest sentit, la Fundació Pere Tarrés ha preparat una àmplia oferta per permetre que tots els infants gaudeixin com a nens i creixin com a persones a l’hora que desperten la seva imaginació i creativitat.

En la línia de buscar noves propostes i innovar, les principals novetats que s’ha organitzat aquest estiu des de la Fundació Pere Tarrés han estat les colònies de disseny de moda i el Campus Jove – Music DJ. En les primeres els participants van conèixer tot el procés que comporta la creació de peces de roba i també van poder fer les seves pròpies creacions que van mostrar en una desfilada als seus pares i mares el darrer dia de colònies. en el Campus Jove la música electrònica va ser el fil conductor per potenciar i desenvolupar habilitats i competències personals dels joves que van participar. A través dels tallers i de les activitats es va treballar tant la creativitat i capacitats d’emprenedoria com la iniciativa dels joves, la confiança en ells mateixos i el treball en equip.

Un any més s’han realitzat Colònies de teatre, colònies de ball, colònies de robòtica i de disseny de videojocs així com les colònies temàtiques que es faran amb l’anglès com a llengua vehicular: esports aquàtics, esports d’aventura i hípica.

Per als pares que necessitin conciliar la seva vida laboral i familiar, la Fundació Pere Tarrés ha organitza els casals d’estiu amb propostes molt diferents. Els més petits de la casa han pogut escollir fer un casal tradicional combinant activitats de lleure amb sortides lúdiques i culturals o fer un casal temàtic. En aquest darrer cas l’oferta era molt àmplia i diversa: casals de robòtica i multimèdia, d’aprenent de cuina o convertir-se en arqueòlegs al casal que organitzen conjuntament la Fundació Pere Tarrés i el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC).

Formació de monitors/es i directors/es

Des de l’àrea de Lleure de Formació, Consultoria i Estudis s’han dut a terme 47 cursos de monitors/es i director/es de lleure on s’han format prop de 1.000 alumnes. Un any més, 163 joves del MCECC han assistit als cursos residencials de monitors/es i directors/es de lleure a la casa de colònies de La Ruca (Bages) i a l’alberg La Sala (Berguedà). Els cursos residencials conten d’aprenentatges teòrics i pràctics en disciplines com pedagogia, expressió, sanitat, mediambient i orientació a la natura, gestió i direcció del centre, i en exclusiva per la modalitat dels cursos residencials: coneixença de les estructures organitzatives i directives del Moviment.

Qui hi ha darrera de la campanya d’estiu?

L’equip humà que ha fet possible que la campanya d’estiu de l’entitat de lleure més gran de Catalunya funcionés ha estat format per més de quatre mil persones: directors/es i monitors/es de les activitats (tant remunerats com voluntaris), personal de les cases de colònies, l’equip de Comercial, de Recursos Humans, de Comunicació, de Màrqueting, d’Educació Ambiental, d’Escoles, de Formació, del MCECC i del Servei de Colònies de Vacances.

Equips Humans de la Fundació va realitzar dinàmiques de grup i entrevistes individuals per seleccionar perfils específics amb coneixements i competències com esports, necessitats educatives especials, anglès, arqueologia, història, infància en risc, teatre i ball, música, etc. Un 60% dels contractes fets s’han cobert amb personal intern i el 40% restant amb personal de nova incorporació seleccionat per l’adequació de les seves competències i el seu tarannà al de la Fundació Pere Tarrés, un estil d’actuació concretat en l’educació, el compromís, la responsabilitat i l’entusiasme.

En el cas de colònies i casals lingüístics, es van incorporar als equips personal nadiu de països de llengua anglesa i tots els monitors disposaven d’un nivell mínim d’Advanced. Les activitats socials han estat portades per monitors de lleure amb experiència amb infància en risc d’exclusió social i estudis relacionats amb el món social.

Les sol·licituds de beques augmenten un 171% en els darrers sis anys

L’activitat de la Fundació va iniciar-se fa 60 anys lligada a l’organització de les primeres colònies per a infància en situació vulnerable en la postguerra. Avui dia seguim fidels a l’objectiu que tots els nens i nenes puguin gaudir de l’educació en el lleure i per això aquest estiu hem becat, a través de la campanya “Ajuda’ls a créixer”, 4.531 infants en situació de vulnerabilitat social que han tingut l’oportunitat de poder participar en 10.375 activitats de colònies i casals. Donar aquesta oportunitat als nens i nenes de famílies amb dificultats socioeconòmiques ha estat possible gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona, el 0,7% de l’IRPF per “altres finalitats socials”, l’Obra Social de La Caixa, i la col·laboració de diverses organitzacions, empreses i particulars. En total, la Fundació Pere Tarrés ha destinat 1.249.153,77€ a aquests ajuts.

Ens els darrers sis anys, la Fundació Pere Tarrés ha hagut d’incrementar un 171% el nombre d’ajuts atorgats a les famílies amb menys recursos. Malgrat aquest augment, ha  aconseguit atendre totes les sol·licituds rebudes. Per concedir les beques, la Fundació realitza un rigorós procediment per analitzar la situació socioeconòmica de cada nen o nena, i assignar-li l’activitat d’educació en el lleure més adient. La satisfacció de les famílies i dels infants que hi participen queda reflectida en els comentaris que els pares i mares fan arribar a l’equip d’educadors. Així ho explica la Maica, mare del Jan i el Nil, infants que van rebre una beca per anar de colònies a Planoles, del 24 al 30 de juliol de 2017: "Estem molt contents de com han anat les colònies d'en Jan i en Nil. S'ho han passat genial. De no estar gaire convençuts d'anar-hi, han acabat dient que els hauria agradat estar-hi un parell de dies més. Us ho agraïm de tot cor, ja que sense aquesta iniciativa vostra els meus fills no haurien pogut viure aquesta experiència, i això per a nosaltres no té preu”.

Àlbum del 60è aniversari de l'origen de la Fundació Pere Tarrés:

60è aniversari de l'origen de la Fundació Pere Tarrés