Notícies

L’alberg de la Fundació Pere Tarrés ha acollit unes 200 persones amb risc d’exclusió social en dos anys

L’alberg de la Fundació Pere Tarrés ha acollit unes 200 persones amb risc d’exclusió social en dos anys

19.01.22

En un moment de necessitat social, la Fundació Pere Tarrés va atendre la petició de l’Ajuntament de Barcelona per acollir persones en situació d’exclusió social. Arran de la pandèmia de la covid-19, l’alberg de joventut que l'entitat té a Barcelona es va veure obligat a tancar, ja que es van cancel·lar totes les reserves. Per la seva part, el març del 2020, el consistori i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) buscaven un lloc temporal on ubicar persones amb addiccions que dormien al carrer. En aquest context, la Fundació Pere Tarrés va obrir les portes perquè s’hi poguessin allotjar a l’alberg, mentre que l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) se n’ha encarregat de la gestió.

Aquest centre, pioner i únic en tot l'estat espanyol, ha atès unes 200 persones des de l'abril del 2020. Cal destacar que l'equip de professionals de l'ASPB i d'ABD ha pogut constatar una millora substancial en l'estat emocional i de la salut de les persones residents a l'alberg de la Fundació Pere Tarrés. Al detall, una trentena han aconseguit una sortida supervisada cap a altres allotjaments que permeten fer una vida més autònoma. A més, entre un 50 i 70% han reduït el consum d'alcohol i/o drogues durant el temps que han estat a l'alberg. 

El servei, un recurs residencial de baixa exigència, ha prioritzat l’atenció de persones majors de 45 anys sense llar i amb addiccions. Durant l’estada a l’alberg, s’han cobert les necessitats bàsiques d’allotjament, higiene, alimentació, relació i atenció sociosanitària, a més de treballar per a la reinserció social de les persones residents.

Aquest, però, era un projecte temporal i, després de gairebé dos anys d’activitat, ara els residents de l’alberg de la Fundació Pere Tarrés seran traslladats el pròxim mes de març un hotel d’Horta-Guinardó perquè puguin continuar amb el seu procés.

Durant el temps que aquestes persones han estat allotjades a les instal·lacions de l’entitat, la Fundació Pere Tarrés constata que no s’ha registrat cap incident greu amb els veïns i veïnes. 

La Fundació Pere Tarrés és una entitat social que es preocupa per atendre les necessitats de les persones, especialment, aquelles que estan en situació vulnerable. Per això, des de l’abril del 2020 fins al pròxim mes de març ha posat l’alberg al servei de l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta instal·lació, que va ser el primer alberg de Joventut de la ciutat de Barcelona, ara vol recuperar la seva activitat principal per tornar a ser un equipament juvenil de referència. Així doncs, tornarà a acollir grups escolars, universitaris, equips esportius, així com ser un espai de trobada per als joves que visiten la ciutat.