Notícies

Entrevistem la Idoia Porta, directora de la Residència Universitària 'La Inmaculada' de la Fundació Pere Tarrés

Entrevistem la Idoia Porta, directora de la Residència Universitària 'La Inmaculada' de la Fundació Pere Tarrés

Comparteix la notícia

Etiquetes

Formació  
Presons  
Educació  

28.12.22

La Fundació Pere Tarrés té una residència universitària de gestió pròpia a Madrid, 'La Inmaculada', des de l'any 2001, amb capacitat per a uns 60 estudiants. Actualment, la seva directora és la Idoia Porta, amb qui hem estat parlant sobre com és el dia a dia dels treballadors/es i estudiants de la residència, especialment durant aquestes festes nadalenques.

Quan va entrar en funcionament la residència i quins serveis ofereix?

La Residència La Inmaculada va néixer l'any 1950. En aquell moment era gestionada per les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paul, i la seva principal funció era ajudar a joves treballadores que venien a Madrid per trobar feina.

L'any 2001, La Fundació Pere Tarrés es va fer càrrec de la Residencia Universitaria La Inmaculada per acompanyar i ajudar joves estudiants que venia a Madrid a formar-se a través de diferents universitats. Els nois i noies que venen a la residència troben aquí una segona família i tots els serveis d'allotjament que fan que la vostra estada a Madrid sigui el més agradable possible.

Quants alumnes resideixen actualment i quin és el perfil?

Tenim una ocupació total de 60 places. La majoria dels nostres estudiants són joves universitaris/es que surten de casa per primera vegada i busquen un lloc intermedi entre la calor de la llar familiar i la fredor que podria tenir un pis compartit amb gent desconeguda. Som el primer suport que trobem quan surten de casa per primera vegada.

Quina és la tendència en aquestes dates, la majoria suposem que aprofiten per anar a visitar les seves famílies?

La majoria dels nostres estudiants van a casa dels seus pares així que els donen les vacances de Nadal, tots desitjant compartir aquestes dates tan familiars amb els seus éssers estimats. Només una petita part decideix fer turisme en aquestes dates i aprofitar per conèixer el país, especialment els estudiants estrangers, ja que les ciutats d'origen són molt lluny d'aquí.

Com celebren el Nadal els estudiants que es queden a la residència durant aquests dies? I els treballadors/es?

Des del dia 23 de desembre fins al dia 7 de gener tanquem la residència i cada estudiant i/o treballador passa el Nadal amb la família o amics.

Heu organitzat alguna activitat d'estil nadalenc durant aquests dies? Heu posat decoració?

Quan arriba el pont de la Immaculada, data especial per a nosaltres, exposem el nostre pessebre i decorem la residència, creant des d'aquell moment un ambient Nadalenc.

Teniu alguna tradició a la residència per a aquestes dates?

Hi ha dos dies especials a la residència. Primer hi ha la festa de La Immaculada, en què els nostres cuiners ens regalen amb tot el seu esforç i afecte un dia molt especial, gastronòmicament parlant. Comencem amb un esmorzar on no pot faltar una xocolata amb un pa de pessic casolà, elaborat per ells. El menú del migdia ens deixa un sabor de festa amb plats especials i diferents del que és habitual. I a la nit, acabem amb un altre menú que recorda que seguim el dia de festa.

Després ve el sopar de Nadal amb els/les alumnes. Els nostres estudiants es posen les millors gales, decorem el menjador, el cuiner elabora un sopar molt cuidat amb diferents tipus de tapes i racions, ambientem l'espai amb música nadalenca i regalem un petit detall que els Reis Mags ens avancen.

Coneixes alguna anècdota nadalenca relacionada amb algun estudiant o professional de la residència?

Quan tanquem la residència el dia 23 de desembre, marxem tots els treballadors a celebrar el Nadal. Busquem un lloc per menjar tots plegats i compartim un moment de lleure molt bonic. És l'única data de l'any en què podem estar tots plegats sense necessitat d'atendre la instal·lació.

En nom de la residència, t'agradaria adreçar algun missatge a la resta de la família de la Fundació Pere Tarrés?

Simplement, i amb tot el nostre afecte: bon Nadal i bones festes per a tots i totes!