Agenda

Oci, adolescents i joves - Educació de carrer

Des de la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL s’organitza el seminari Oci, adolescents i joves - Educació de carrer, que es portarà a terme al mes de maig de 2023, adreçat a professionals que estan treballant en experiències i projectes d’acompanyament social i educatiu per a l’adolescència i la joventut en l’àmbit local.

El seminari, que es portarà a terme a la seu de la Facultat (c. Santaló, 37, Barcelona) s’estructura a partir de quatre sessions de treball (16 h), cada una centrada en una temàtica d’interès pels i les professionals a qui s’adreça la proposta.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és crear un espai de reflexió i de debat que permeti compartir i generar coneixements sobre l’oci, els adolescents i joves, així com compartir bones pràctiques. També es realitzarà una publicació que reculli les aportacions presentades tant pel que fa a reflexions com a bones pràctiques en l’àmbit de l’empoderament i la participació juvenil, la salut mental, el treball en xarxa i la resolució de conflictes en l’etapa adolescent i juvenil.

Programa de la sessió 1 (09.05.23): Situació juvenil postpandèmia i salut mental

9.30 h: Inauguració del seminari a càrrec de la Sra. Teresa Sambola Ferré, Coordinadora de l'Àrea d'Educació, Esports i Joventut. Diputació de Barcelona i la Dra. Txus Morata, Directora de la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL

9.45 h: Conferència El context juvenil actual i la situació comunitària postpandèmia en relació amb la salut mental i línies d’actuació, a càrrec del Sr. Jordi Royo, psicòleg clínic especialitzat en l’àmbit infantil i juvenil. Director clínic d’Amalgama7, servei d’atenció terapèutica i educativa per a adolescents, joves i les seves famílies.

Modera: Dra. Txus Morata, directora de la Càtedra d’Oci Educatiu i Acció Sociocultural Pere Tarrés i investigadora principal del Grup de Recerca, Innovació i Anàlisi Social (GIAS) de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL.

10.45 - 11 h: Descans

11 h: Taula d’experiències

Espai de reflexió amb diferents participants i perspectives sobre la temàtica de la situació juvenil postpandèmia i la salut mental. Participants:

  • Sra. Marina Montasell Berzal, responsable del programa XarXa Joves d’acompanyament integral per a joves amb problemes de salut mental gestionat per Salut Mental Catalunya i l’Arep.
  • Associació sociocultural Nikosia, col·lectiu que busca generar noves instàncies d’escolta, cures, acolliment i lluita en el camp de la salut psíquica i emocional.
  • Sr. Sergi Garcia, director tècnic i de formació de la Fundació Ajuda i Esperança, entitat que promou, fomenta i dona suport telefònic a les persones que ho necessitin, i coordinador del telèfon de prevenció del suïcidi juvenil.

Modera: Dra. Isabel Torras, professora investigadora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull.

12.30 h: Taller grupal

Espai de reflexió on els participants en el seminari identificaran possibles propostes de treball per implementar als seus territoris.

Dinamitzen: Dra. Isabel Torras i Dra. Txus Morata.

Programa de la sessió 2 (16.05.23): Taller grupal

9.30 - 13.30 h - Taller Resolució de conflictes en contextos de lleure i educació de carrer

  • Taller amb l’objectiu de conèixer tècniques i metodologies per resoldre conflictes de manera positiva en contextos de carrer, a càrrec de la Sra. Lola Montejo, mediadora, facilitadora de processos col·laboratius i restauratius a TÉSERA MEDIACIÓ.

Dinamitza: Dra. Maite Marzo, professora investigadora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull.

Programa de la sessió 3 (23.05.23)Empoderament i participació juvenil

9.30 h Conferència L’empoderament i la participació juvenil a partir del coneixement d’experiències i estratègies utilitzades en contextos diversos, a càrrec del Dr. Pere Soler, investigador principal de Liberi, grup de recerca en infància, joventut i comunitat, i professor titular del Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona.

Modera: Dra. Txus Morata, directora de la Càtedra d’Oci Educatiu i Acció Sociocultural Pere Tarrés i investigadora principal del Grup de Recerca, Innovació i Anàlisi Social (GIAS) de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL.

10.30 - 11 h: Descans 

11 h: Taula d’experiències

Espai de reflexió amb diversos participants i perspectives sobre la temàtica de l’empoderament i la participació juvenil. Participants:

  • Héctor Colunga, director de Fundación por la Acción Social Mar de Niebla, un projecte comunitari de transformació social a Gijón.
  • Fátima Cevallos, coordinadora/educadora del projecte Territori 12-30, i Sra. Ainoa Muñoz, monitora de lleure, Sant Boi de Llobregat. Projecte Fem Carrer, d’intervenció socioeducativa al medi obert.
  • Aitor Hernández, director executiu de Fútbol Más España, fundació que promou el benestar de nens i nenes a través del joc i l’esport.

Modera: Sr. Pere-Joan Giralt, professor investigador de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull.

12.30 h: Taller grupal

Debat sobre projectes i bones pràctiques de participació juvenil i autogestió.

Dinamitzen: Dr. Pere Soler i Sr. Pere-Joan Giralt.

Programa de la sessió 4 (30.05.23): Treball en xarxa per a la millora del benestar d’adolescents i joves

9.30 h: Conferència Treball en xarxa per a la millora del benestar d’adolescents i joves, a càrrec del Sr. Mohamed Ait Abou, Fundació Cepaim, fundació que promou una societat intercultural i igualitària on les persones més vulnerables tinguin ple accés als seus drets de ciutadania.

Modera: Dra. Laia Serra, professora investigadora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull.

10.30 - 11 h: Descans

11 h: Taula d’experiències

Espai de reflexió per compartir experiències i debatre sobre línies d’actuació conjuntes que es poden realitzar entre diferents municipis per fomentar el treball en xarxa. Participants:

  • Sra. Anna Viñas, cap de l’Àrea d’Atenció a les Persones, Ajuntament de Castell - Platja d’Aro.
  • Dra. Nele Hansen, equip de recerca TRANSGANG, projecte que té com a precepte l’estudi de les bandes transnacionals com a agents de mediació.
  • Dra. Laia Serra, responsable de l’àrea de divulgació i comunitat a Musicop, projectes cooperatius a través de la música pel desenvolupament de les comunitats.

Modera: Dra. Eva Palasí, professora investigadora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull.

12.30 Taller grupal

  • Dinamitzen: Dra. Laia Serra i Dra. Eva Palasí.

Organitza:

Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL

Amb el suport de:

Diputació de Barcelona

Links relacionats

Consulta el programa