Troba el teu curs

Centre de Formació Professional Integrada (CFPI)

Logo Centre de Formació Professional Integrada

Les nostres funcions

  • Impartir l'oferta formativa que estableix la Llei orgànica 3/2022, de 31 de març, d'ordenació i integració de la formació professional, i també la formació professional en l'àmbit laboral que inclou el Catàleg d'especialitats formatives, segons la normativa vigent. L'oferta s'ha d'adequar als diferents nivells de qualificació professional.  
  • Informar i orientar les persones usuàries a l'hora d'elegir el seu objectiu professional i de construir l'itinerari formatiu consegüent, oferint-los suport i capacitant les expectatives individuals per fer llurs seleccions formatives i professionals lliures dels condicionants de gènere i els relacionats amb la diversitat funcional i les necessitats específiques de suport.  
  • Participar en la gestió del servei d'acreditació de les competències professionals, d'acord amb l'Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya.  
  • Cooperar amb l'entorn, reforçant els vincles entre el Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya i el teixit empresarial, especialment dins del seu sector i de l'àrea territorial d'influència del centre en almenys els àmbits següents: formació del professorat i personal formador i expert, formació dels aprenents en centres de treball, detecció de necessitats de qualificació, formació permanent de la persona treballadora, i impuls i desenvolupament d'accions i projectes de recerca, innovació i transferència de coneixement i projectes de recerca, innovació i transferència de coneixement.  
  • Elaborar, desenvolupar i avaluar de manera contínua el projecte funcional que disposa l'article 13, d'acord amb les empreses del sector i les institucions públiques de l'àmbit territorial corresponent, tenint com a marc de referència el model de planificació que estableix aquest decret.  
  • Mantenir la relació i cooperació amb els departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya competents en la seva especialitat sectorial amb l'objectiu d'alinear el projecte funcional amb les polítiques sectorials del Govern o altres administracions públiques.  
  • Col·laborar amb la resta de centres de la Xarxa del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, especialment si hi comparteixen família professional o sector. Aquesta col·laboració es pot dur a terme per mitjà d'actuacions d'informació o programes i projectes de cooperació amb l'objecte de contribuir a incorporar a l'àmbit formatiu els nous processos i tècniques productius innovadors i actualitzar les programacions i les competències professionals.  
  • Col·laborar en la promoció i el desenvolupament d'accions de formació contínua per al professorat i el personal formador i expert i altres perfils professionals del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya per ampliar permanentment les competències que la seva funció requereix i respondre a les seves necessitats específiques de formació.  
  • Col·laborar amb les administracions públiques competents, i també amb les institucions i entitats socials, per facilitar la integració social, la inclusió i la inserció laboral de les persones, especialment les que es troben en situació de vulnerabilitat i que pateixen discriminacions múltiples.  
  • Col·laborar de manera regular i estable amb l'Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya per assolir les finalitats i funcions del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya que determini en l'àmbit de les seves competències.  
  • Col·laborar amb els centres de referència nacional, els centres d'excel·lència, els observatoris de les professions i ocupacions i altres entitats en l'anàlisi de l'evolució de l'ocupació i dels canvis tecnològics i organitzatius que es produeixin en el teixit productiu del seu entorn.  
  • Promoure acords i convenis amb empreses, institucions i altres centres, organismes i entitats per a l'aprofitament de les infraestructures i els recursos disponibles, que contribueixen a la qualitat de la formació i de la resta d'accions que ordena aquest decret.

Centre de Formació Professional Integrada

La nova formació professional

La nova formació professional es fonamenta en un sistema únic, integrat i flexible que uneix la formació educativa i la formació per a l’ocupació. El nostre centre desplega aquest model amb una oferta modular, formació dual, serveis d’orientació, acreditació de competències i itineraris adaptats a cada persona al llarg de la vida. Apostem per una FP connectada amb el territori i el teixit productiu, que garanteix equitat, innovació i qualitat, i que dona resposta real a les necessitats socials i laborals actuals.

Objectius

Els objectius generals del projecte de centre de formació professional integrada de la Fundació Pere Tarrés són: 

  • Detectar i respondre a les necessitats de formació i qualificació de la família professional serveis socioculturals i a la comunitat, mitjançant l’oferta de serveis de formació professional, d’informació i orientació per a la trajectòria formativa professional a les persones, empreses i institucions, així, com d’avaluació i acreditació de competències professionals. 
  • Desenvolupar el nou model de formació professional integrat basat en la sostenibilitat, la responsabilitat social i professional, la qualitat, la prevenció de riscos laborals, vetllant per un treball digne, el respecte actiu pel medi ambient, basat en la justícia de gènere, la democratització de les cures, el dret al temps i l’equitat en el treball. 
  • Col·laborar amb les universitats, amb els centres de recerca relacionats amb la família de serveis socioculturals i a la comunitat, i amb els centres tecnològics i les entitats i empreses, per potenciar el valor de la recerca i la transferència, i respondre a les necessitats del mercat i de la societat.  
  • Impartir l’oferta formativa que estableix la Llei orgànica 3/2022, de 31 de març, d’ordenació i integració de la formació professional; també, la formació professional en l’àmbit laboral que inclou el Catàleg d’especialitats formatives, segons la normativa vigent.  
  • Informar i orientar les persones usuàries a l’hora d’escollir el seu itinerari professional, oferint-los suport i capacitant-les en les seves competències professionals (quan sigui de la família professional que formem). 
  • Avaluar el projecte funcional que disposa l’article 13, d’acord amb les entitats i empreses del sector i les institucions públiques del nostre territori.  
  • Col·laborar amb la Xarxa del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, especialment en la família serveis socioculturals i a la comunitat, així com mantenir relació i cooperació amb els departaments de l’Administració de la Generalitat.  
  • Educar i acompanyar el nostre alumnat com a les persones i professionals responsables i compromesos amb la seva comunitat, tot potenciant el tercer sector i d’acord amb l’ideari de la FPT.  
  • Ajudar el nostre alumnat, entitats i empreses del sector a adquirir la competència professional idònia per a desenvolupar amb qualitat i sentit les seves funcions en el mercat de treball, i fer efectiva la seva incorporació i manteniment al món laboral.  
  • Fomentar la igualtat real i efectiva entre dones i homes per accedir al mateix tipus de formacions i al seu exercici professional, per actuar contra les desigualtats de gènere.  
  • Desenvolupar el projecte de normalització lingüística del centre. 

Cartera de serveis

El catàleg de serveis del nostre Centre de Formació Professional Integrada inclou:

  1. Formació professional de nivell D: Cicles formatius de grau superior:
    https://www.peretarres.org/formacio/cicles-formatius/presentacio
  2. Formació professional de nivell C: Certificats professionals: https://www.peretarres.org/formacio/subvencionada/certificats-professionals
  3. Formació professional de graus A i B: pendents d’acreditació segons la normativa
  4. Cursos de catàleg d’especialitats:
    https://www.peretarres.org/formacio/subvencionada/cursos-treballadors
  5. Servei d’orientació professional i inserció laboral:
    https://www.peretarres.org/formacio/area-insercio-laboral/servei-insercio-laboral
  6. Acreditació de competències professionals. Punt d’informació i orientació:
    https://www.peretarres.org/formacio/area-insercio-laboral/pio
  7. Borsa de treball:
    https://www.peretarres.org/formacio/area-insercio-laboral/borsa-treball
  8. Formació a mida per entitats públiques i privades:
    https://www.peretarres.org/formacio/empreses-i-entitats

Centre de Formació Professional Integrada

Relacions amb centres

El CFPI manté una xarxa extensa de col·laboració amb:

  • Altres CFPI de la mateixa família professional, participant en espais de coordinació sectorial i en el Consell Sectorial dels CFPI de Salut i Serveis a la Comunitat.
  • Universitats, especialment la Universitat Ramon Llull (Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés), per a projectes de recerca, pràctiques i innovació.
  • Més de 850 centres i entitats que acullen alumnat en pràctiques, en àmbits socials, educatius i sociosanitaris.
  • Oficines del SOC i àrees de promoció econòmica locals per coordinar accions de formació i inserció.
  • Institucions educatives i socials, com ara l’Aliança Educació 360º, Taula del Tercer Sector Social, Confederació del Tercer Sector, Catformació, Fundació Escola Cristiana, entre d’altres.

Innovació

Apostem per una formació professional viva, dinàmica i connectada amb la realitat. Al nostre centre, entenem la innovació educativa com una eina per transformar la manera d’aprendre i ensenyar, i també per fer créixer les persones, tant a nivell professional com personal.

Per això impulsem projectes que van més enllà de l’aula, incorporant noves metodologies d’aprenentatge, tecnologia i transferència de coneixement. Realitzem acords i col·laboracions, de caràcter anual i plurianual. Alguns exemples són:

  • Programa d’intercanvi Erasmus+ amb la UFCV (Unió Francesa dels Centres de Vacances).
  • Conveni d’intercanvi amb l’IRTS (Institut Regional de Treball Social de Perpinyà).
  • Mobilitat internacional amb ITER Mobility del Servei d’Ocupació de Catalunya.
  • Projecte d’aprenentatge-servei amb biblioteques i ludoteques de Rubí.
  • Conveni de pràctiques externes amb la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Implementació del “kit de l’envelliment” en la formació sociosanitària.

Tot això ens permet oferir una experiència formativa enriquidora i arrelada al món real. Volem que el nostre alumnat visqui l’aprenentatge com una transformació que el connecti amb la comunitat, l’obri al món i el prepari per afrontar els reptes del futur amb coneixement, empatia i compromís.

Perspectiva de gènere

Amb el compromís de promoure la igualtat i combatre el biaix de gènere existent en l’àmbit dels serveis socioculturals i a la comunitat, duem a terme diverses accions, incloent-hi:

  • Sensibilització: campanyes per trencar l’associació de l’atenció i les cures amb el rol femení; jornades sobre cures, equitat i justícia social amb perspectiva de gènere.
  • Formació del professorat i l’alumnat: entre d’altres, formació específica en igualtat i violències masclistes, difusió de l’ús del llenguatge no sexista, protocols d’actuació en casos de discriminació i violència al centre.

Qualitat

El nostre centre promou iniciatives orientades a la millora contínua i a l'excel·lència en les activitats de formació professional de la família de serveis socioculturals i a la comunitat, incloent-hi:

  1. Impulsar i posar en marxa el nou model de centre de formació professional integrada, implicant-hi tots els agents interns i externs, i impulsant les comissions i canals de millora.
  2. Definir un model formatiu que generi canvis i transfereixi impacte social, implementant metodologies actives i avaluant la transferència de la formació. 
  3. Explorar un model col·laboratiu i d’aliances amb altres agents en formació, inserció laboral i consultoria. Explorar nous projectes en tecnologies, digitalització i sostenibilitat.
  4. Revisar i potenciar la formació per a persones treballadores en situació d’atur i ocupades, diversificant convocatòries i territoris, i poder donar cobertura als diferents nivells i graus A, B i C de la nova ordenació de formació professional.
  5. Estabilitzar els dos cicles formatius iniciats i posar en marxa formació online de Cicles Formatius de Grau Superior: Integració social i Educació Infantil.
  6. Generar i difondre coneixement. Posicionament. Sistemàtica. Xarxes socials amb docents i de CiE, amb el suport de Màrqueting.
  7. Definir i impulsar projectes d’innovació. Centre Internacional d’Innovació Social, anar desenvolupant projectes que el puguin consolidar.

Àrees de formació

Demana més informació

Nom
Cognoms
Correu electrònic
Mòbil
Codi postal

Observacions (màx. núm. caràcters 250)

Responsable del tractament és la Fundació Pere Tarrés, amb domicili al c/ Numància n. 149 de Barcelona (08029)

La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions informatives de les nostres activitats.

Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament.

Més informació : https://www.peretarres.org/avis-legal

Contacte

93 410 16 02 [email protected]

c. Carolines, 10. 08012 Barcelona
Fax. 93 439 45 15