
Troba el teu curs
Centre de Formació Professional Integrada (CFPI)
Les nostres funcions
- Impartir l'oferta formativa que estableix la Llei orgànica 3/2022, de 31 de març, d'ordenació i integració de la formació professional, i també la formació professional en l'àmbit laboral que inclou el Catàleg d'especialitats formatives, segons la normativa vigent. L'oferta s'ha d'adequar als diferents nivells de qualificació professional.
- Informar i orientar les persones usuàries a l'hora d'elegir el seu objectiu professional i de construir l'itinerari formatiu consegüent, oferint-los suport i capacitant les expectatives individuals per fer llurs seleccions formatives i professionals lliures dels condicionants de gènere i els relacionats amb la diversitat funcional i les necessitats específiques de suport.
- Participar en la gestió del servei d'acreditació de les competències professionals, d'acord amb l'Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya.
- Cooperar amb l'entorn, reforçant els vincles entre el Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya i el teixit empresarial, especialment dins del seu sector i de l'àrea territorial d'influència del centre en almenys els àmbits següents: formació del professorat i personal formador i expert, formació dels aprenents en centres de treball, detecció de necessitats de qualificació, formació permanent de la persona treballadora, i impuls i desenvolupament d'accions i projectes de recerca, innovació i transferència de coneixement i projectes de recerca, innovació i transferència de coneixement.
- Elaborar, desenvolupar i avaluar de manera contínua el projecte funcional que disposa l'article 13, d'acord amb les empreses del sector i les institucions públiques de l'àmbit territorial corresponent, tenint com a marc de referència el model de planificació que estableix aquest decret.
- Mantenir la relació i cooperació amb els departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya competents en la seva especialitat sectorial amb l'objectiu d'alinear el projecte funcional amb les polítiques sectorials del Govern o altres administracions públiques.
- Col·laborar amb la resta de centres de la Xarxa del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, especialment si hi comparteixen família professional o sector. Aquesta col·laboració es pot dur a terme per mitjà d'actuacions d'informació o programes i projectes de cooperació amb l'objecte de contribuir a incorporar a l'àmbit formatiu els nous processos i tècniques productius innovadors i actualitzar les programacions i les competències professionals.
- Col·laborar en la promoció i el desenvolupament d'accions de formació contínua per al professorat i el personal formador i expert i altres perfils professionals del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya per ampliar permanentment les competències que la seva funció requereix i respondre a les seves necessitats específiques de formació.
- Col·laborar amb les administracions públiques competents, i també amb les institucions i entitats socials, per facilitar la integració social, la inclusió i la inserció laboral de les persones, especialment les que es troben en situació de vulnerabilitat i que pateixen discriminacions múltiples.
- Col·laborar de manera regular i estable amb l'Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya per assolir les finalitats i funcions del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya que determini en l'àmbit de les seves competències.
- Col·laborar amb els centres de referència nacional, els centres d'excel·lència, els observatoris de les professions i ocupacions i altres entitats en l'anàlisi de l'evolució de l'ocupació i dels canvis tecnològics i organitzatius que es produeixin en el teixit productiu del seu entorn.
- Promoure acords i convenis amb empreses, institucions i altres centres, organismes i entitats per a l'aprofitament de les infraestructures i els recursos disponibles, que contribueixen a la qualitat de la formació i de la resta d'accions que ordena aquest decret.
La nova formació professional
La nova formació professional es fonamenta en un sistema únic, integrat i flexible que uneix la formació educativa i la formació per a l’ocupació. El nostre centre desplega aquest model amb una oferta modular, formació dual, serveis d’orientació, acreditació de competències i itineraris adaptats a cada persona al llarg de la vida. Apostem per una FP connectada amb el territori i el teixit productiu, que garanteix equitat, innovació i qualitat, i que dona resposta real a les necessitats socials i laborals actuals.
Objectius
Els objectius generals del projecte de centre de formació professional integrada de la Fundació Pere Tarrés són:
- Detectar i respondre a les necessitats de formació i qualificació de la família professional serveis socioculturals i a la comunitat, mitjançant l’oferta de serveis de formació professional, d’informació i orientació per a la trajectòria formativa professional a les persones, empreses i institucions, així, com d’avaluació i acreditació de competències professionals.
- Desenvolupar el nou model de formació professional integrat basat en la sostenibilitat, la responsabilitat social i professional, la qualitat, la prevenció de riscos laborals, vetllant per un treball digne, el respecte actiu pel medi ambient, basat en la justícia de gènere, la democratització de les cures, el dret al temps i l’equitat en el treball.
- Col·laborar amb les universitats, amb els centres de recerca relacionats amb la família de serveis socioculturals i a la comunitat, i amb els centres tecnològics i les entitats i empreses, per potenciar el valor de la recerca i la transferència, i respondre a les necessitats del mercat i de la societat.
- Impartir l’oferta formativa que estableix la Llei orgànica 3/2022, de 31 de març, d’ordenació i integració de la formació professional; també, la formació professional en l’àmbit laboral que inclou el Catàleg d’especialitats formatives, segons la normativa vigent.
- Informar i orientar les persones usuàries a l’hora d’escollir el seu itinerari professional, oferint-los suport i capacitant-les en les seves competències professionals (quan sigui de la família professional que formem).
- Avaluar el projecte funcional que disposa l’article 13, d’acord amb les entitats i empreses del sector i les institucions públiques del nostre territori.
- Col·laborar amb la Xarxa del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, especialment en la família serveis socioculturals i a la comunitat, així com mantenir relació i cooperació amb els departaments de l’Administració de la Generalitat.
- Educar i acompanyar el nostre alumnat com a les persones i professionals responsables i compromesos amb la seva comunitat, tot potenciant el tercer sector i d’acord amb l’ideari de la FPT.
- Ajudar el nostre alumnat, entitats i empreses del sector a adquirir la competència professional idònia per a desenvolupar amb qualitat i sentit les seves funcions en el mercat de treball, i fer efectiva la seva incorporació i manteniment al món laboral.
- Fomentar la igualtat real i efectiva entre dones i homes per accedir al mateix tipus de formacions i al seu exercici professional, per actuar contra les desigualtats de gènere.
- Desenvolupar el projecte de normalització lingüística del centre.
Cartera de serveis
El catàleg de serveis del nostre Centre de Formació Professional Integrada inclou:
- Formació professional de nivell D: Cicles formatius de grau superior:
https://www.peretarres.org/formacio/cicles-formatius/presentacio - Formació professional de nivell C: Certificats professionals: https://www.peretarres.org/formacio/subvencionada/certificats-professionals
- Formació professional de graus A i B: pendents d’acreditació segons la normativa
- Cursos de catàleg d’especialitats:
https://www.peretarres.org/formacio/subvencionada/cursos-treballadors - Servei d’orientació professional i inserció laboral:
https://www.peretarres.org/formacio/area-insercio-laboral/servei-insercio-laboral - Acreditació de competències professionals. Punt d’informació i orientació:
https://www.peretarres.org/formacio/area-insercio-laboral/pio - Borsa de treball:
https://www.peretarres.org/formacio/area-insercio-laboral/borsa-treball - Formació a mida per entitats públiques i privades:
https://www.peretarres.org/formacio/empreses-i-entitats
Relacions amb centres
El CFPI manté una xarxa extensa de col·laboració amb:
- Altres CFPI de la mateixa família professional, participant en espais de coordinació sectorial i en el Consell Sectorial dels CFPI de Salut i Serveis a la Comunitat.
- Universitats, especialment la Universitat Ramon Llull (Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés), per a projectes de recerca, pràctiques i innovació.
- Més de 850 centres i entitats que acullen alumnat en pràctiques, en àmbits socials, educatius i sociosanitaris.
- Oficines del SOC i àrees de promoció econòmica locals per coordinar accions de formació i inserció.
- Institucions educatives i socials, com ara l’Aliança Educació 360º, Taula del Tercer Sector Social, Confederació del Tercer Sector, Catformació, Fundació Escola Cristiana, entre d’altres.
Innovació
Apostem per una formació professional viva, dinàmica i connectada amb la realitat. Al nostre centre, entenem la innovació educativa com una eina per transformar la manera d’aprendre i ensenyar, i també per fer créixer les persones, tant a nivell professional com personal.
Per això impulsem projectes que van més enllà de l’aula, incorporant noves metodologies d’aprenentatge, tecnologia i transferència de coneixement. Realitzem acords i col·laboracions, de caràcter anual i plurianual. Alguns exemples són:
- Programa d’intercanvi Erasmus+ amb la UFCV (Unió Francesa dels Centres de Vacances).
- Conveni d’intercanvi amb l’IRTS (Institut Regional de Treball Social de Perpinyà).
- Mobilitat internacional amb ITER Mobility del Servei d’Ocupació de Catalunya.
- Projecte d’aprenentatge-servei amb biblioteques i ludoteques de Rubí.
- Conveni de pràctiques externes amb la Universitat Autònoma de Barcelona.
- Implementació del “kit de l’envelliment” en la formació sociosanitària.
Tot això ens permet oferir una experiència formativa enriquidora i arrelada al món real. Volem que el nostre alumnat visqui l’aprenentatge com una transformació que el connecti amb la comunitat, l’obri al món i el prepari per afrontar els reptes del futur amb coneixement, empatia i compromís.
Perspectiva de gènere
Amb el compromís de promoure la igualtat i combatre el biaix de gènere existent en l’àmbit dels serveis socioculturals i a la comunitat, duem a terme diverses accions, incloent-hi:
- Sensibilització: campanyes per trencar l’associació de l’atenció i les cures amb el rol femení; jornades sobre cures, equitat i justícia social amb perspectiva de gènere.
- Formació del professorat i l’alumnat: entre d’altres, formació específica en igualtat i violències masclistes, difusió de l’ús del llenguatge no sexista, protocols d’actuació en casos de discriminació i violència al centre.
Qualitat
El nostre centre promou iniciatives orientades a la millora contínua i a l'excel·lència en les activitats de formació professional de la família de serveis socioculturals i a la comunitat, incloent-hi:
- Impulsar i posar en marxa el nou model de centre de formació professional integrada, implicant-hi tots els agents interns i externs, i impulsant les comissions i canals de millora.
- Definir un model formatiu que generi canvis i transfereixi impacte social, implementant metodologies actives i avaluant la transferència de la formació.
- Explorar un model col·laboratiu i d’aliances amb altres agents en formació, inserció laboral i consultoria. Explorar nous projectes en tecnologies, digitalització i sostenibilitat.
- Revisar i potenciar la formació per a persones treballadores en situació d’atur i ocupades, diversificant convocatòries i territoris, i poder donar cobertura als diferents nivells i graus A, B i C de la nova ordenació de formació professional.
- Estabilitzar els dos cicles formatius iniciats i posar en marxa formació online de Cicles Formatius de Grau Superior: Integració social i Educació Infantil.
- Generar i difondre coneixement. Posicionament. Sistemàtica. Xarxes socials amb docents i de CiE, amb el suport de Màrqueting.
- Definir i impulsar projectes d’innovació. Centre Internacional d’Innovació Social, anar desenvolupant projectes que el puguin consolidar.
Àrees de formació


Cursos d'animació en el lleure i educació ambiental

Cursos de Competències transversals directives

Cursos d'Infància, joventut i família

Cursos de gestió de projectes socials i entitats

Cursos de petita infància, escola i menjadors

Cursos d'inserció sociolaboral

Cursos d'Atenció sociosanitària i gent gran

Cursos de Mediació comunitària i dinamització

Cursos d'atenció a persones amb discapacitat

Cursos de Salut mental
