Agenda

Educació intercultural i promoció de cohesió social des del lleure educatiu i l'acció sociocultural

La Jornada pretén oferir un espai de reflexió al voltant del lleure, l'acció sociocultural i la interculturalitat en el marc del projecte COEDsion. La diversidad cultural en centros de ocio educativo: hacia un modelo de educación intercultural para la promoción de la cohesión (PID2021-124284OB-I00), que duen a terme investigadors del Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) i de la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural, de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull; el grup Ocio, Cultura y Turismo para la Transformación Social de la Universitat de Deusto; el grup d'Innovació educativa per a una formació integral en diferents etapes i contextos i l’Instituto Universitario de Estudios sobre Migraciones (IUEM) de la Universitat Pontifícia de Comillas (UPCO); el Grup de recerca KideOn. Inclusión de la Universitat del País Basc (UPV/EHU). 

Aquest projecte pretén identificar els paradigmes i models de gestió de la diversitat cultural que sustenten les pràctiques educatives que es duen a terme als centres de lleure educatiu per a la infància i l'adolescència i, mitjançant aquesta acció, avançar en el coneixement de com promouen processos de cohesió social als territoris.

 A la jornada participaran experts de caràcter nacional que, a partir de les seves reflexions, oferiran un espai de contrast i debat sobre les temàtiques abordades.

 S'adreça a la comunitat acadèmica, entitats i organitzacions socials i professionals i voluntaris de l'acció social i educativa.

 

Programa

9.30 h: Benvinguda i presentació a càrrec de:

  • Dr. Joan-Andreu Rocha Scarpetta, degà de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL.
  • Dra. Txus Morata, IP del Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) i directora de la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL.

10-11 h: Ponència: Mixculturalitat: crear un món on tots siguem do, a càrrec de Fernando Vidal, doctor en Sociologia. Professor del Departament de Sociologia i Treball Social de la Universitat Pontifícia Comillas de Madrid.

Presenta: Dra. Txus Morata, IP del Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) i directora de la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL.

11-11.30 h: Pausa

11.30 a 13 h: Taula rodona: Oci, Acció Sociocultural i Interculturalitat. 

  • Sr. Héctor Colunga Cabaleiro. Director de la Fundación por la Acción Social Mar de Niebla. Asturias.
  • Pilar Poyatos Casas. Cap de la Unitat de Dinamització Comunitària de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró.
  • Sra. Violeta Assiego Cruz. Jurista, analista i investigadora experta en drets humans (gènere, infàncies i interseccionalitat). 

Modera: Dr. Jorge Torres. Professor del Departament d'Educació de la Universitat Pontifícia Comillas de Madrid.

13 a 13.30 h: Presentació del llibre Ocio educativo y acción sociocultural: Construyendo modelos para el desarrollo de personas y comunidades, coordinat per Txus Morata, Eva Palasí i Erika Tobalina, que recull aportacions fetes al I Congrés Internacional de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural, organitzat per la Fundació Pere Tarrés, en el marc de la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural.

13.30 h: Tancament de la Jornada a càrrec de: Dra. Aurora Madariaga, IP del grup Ocio, Cultura y Turismo para la Transformación Social. Directora de la Cátedra Ocio y Discapacidad. Instituto de Estudios de Ocio. Universitat de Deusto.

Organitza:

Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés
Deusto
Universidad Pontificia Comillas

Amb el suport de:

Aristos Campus Mundus
Ministerio de Ciencia e Innovación