COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Judith Hernández Juárez

Coordinadora General d'Acció Social

La gestió alternativa de conflictes a l’àmbit esportiu

13.02.24

El món de l’esport inclou valors humans beneficiosos per a les persones que el practiquen i el gaudeixen com són la cohesió social, l’esforç, la companyonia, el foment d’hàbits saludables i el respecte a les normes, entre d’altres.

La mediació escolar

11.10.23

A les escoles és on es produeixen els primers vincles entre els infants, és allà on es produeix la socialització amb el grup d’iguals, i també és allà on apareixen els primers conflictes i formes d’abusos.

8M: on són les dones? On són els homes?

09.03.20

Algunes organitzacions pensen molt en com promoure la participació de les dones però poc en com redefinir i co-crear espais que les dones tinguin la possibilitat de dissenyar i definir des de l’arrel.

L'acceptació del micromasclisme com a perpetuació de la violència

25.11.19

Quan parlem de dones assassinades per homes a tothom ens esgarrifen les xifres, però aquestes mostres de rebuig només es donen en els casos d’assassinats i de violència extrema. I què passa amb les violències quotidianes?

Les relacions de convivència com a interès públic i social

17.01.19

Les bones relacions de convivència en els pobles i ciutats no és quelcom que es pugui donar per descomptat. Requereixen d’una avaluació i gestió pública. Donar per assentat que les persones del municipi, independentment dels seus orígens culturals, edat, prejudicis, valors, es relacionarà positivament, amb respecte i tolerància cap a altres formes de vida que repercuteixen en l’ús que es fa a l’espai públic, és si més no, ingenu.

El cicle de la violència de gènere

25.11.18

Sovint he escoltat persones que davant les dades o relats de violència sexista exclamen qüestionaments del tipus "però perquè aquestes dones ho aguanten?", "perquè no ho denuncien?" I posteriorment a aquestes preguntes se’n succeeixen d’altres encara més esfereïdores que qüestionen aspectes com l’origen social, cultural i edat de les dones, com si aquestes característiques fossin explicatives del "perquè aquestes dones ho aguanten".

Desprès del 8M

26.03.18

La vaga general feminista i les nombroses mobilitzacions a la majoria de ciutats i pobles de Catalunya van ser un èxit sense precedents superant totes les expectatives de les organitzacions convocants. Va representar una eclosió social de reivindicació a favor de la igualtat, a la que es van sumar moltes dones i també homes.

Però què ha passat per a què enguany s’hagin desbordat totes les previsions?.

Com sempre, les causes són múltiples, però de motius, en sobren.

La promoció del voluntariat a les organitzacions socials

05.12.17

Les organitzacions socials es defineixen per tenir com a missió principal la millora de la qualitat de vida de les persones. Alhora, una característica fonamental de les entitats socials és que tenen com un dels seus principals i importants recursos, a les persones. És dir, persones que treballen per a persones.

Sense les persones, no seria possible desenvolupar la missió de l’entitat. Aquest fet, unit a les dificultats (o no facilitats) per aconseguir recursos, fa que el voluntariat, sigui una font de recursos humans molt important.

Les múltiples cares de la violència envers les dones

02.12.17

La violència masclista és tota aquella violència que s’exerceix contra les dones per el fet de ser dones, i com a manifestació de la discriminació i situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder. És a dir, la violència cap a les dones, respon a una desigualtat estructural dins del sistema patriarcal on homes i dones no són iguals

Apoderament de Dones

04.05.17

L’apoderament de dones consisteix en un procés individual i col·lectiu a través del qual les dones prenent consciència de si mateixes, s’uneixen col·lectivament per a la pressa de decisions i accés al poder. Aquest procés porta implícit la pressa de consciència sobre el poder individual i col·lectiu que ostenten les dones, no oblidem, en el sí d’un sistema patriarcal opressor. Des d’organismes internacionals com l’ONU s’entén l’apoderament de les dones com una estratègia per assolir una societat més justa per tothom.

Intervenció socioeducativa en espais oberts

30.03.17

Considerant que l'educació té lloc en tots aquells espais en què les persones interactuen es relacionen i creixen, el medi obert i els espais públics passen a ser un espai d'intervenció en el camp de l'educació social de primer ordre.