Activitats, accions i iniciatives
 Tornar a activitats
Càpsules per al treball de l'espiritualitat

Càpsules per al treball de l'espiritualitat

Àmbits

31.01.21 / Afegir a Google Calendar

L'Àmbit de l'Animació de la Fe del MCECC presenta una sèrie de càspules cada dos mesos perquè tots els monitors i monitores dels Centres i Clubs d'Esplai del Moviment pogueu treballar l'espiritualitat.

La feina feta queda emmarcada en l’acció PM1 del Pla d'Accions de 2021: Acompanyar els monitors i monitores del Moviment en el creixement personal i espiritual.

A continuació podeu indagar en cada una de les càpsules que l'Àmbit ha preparat en les seves trobades:

Càpsula 1: Jesús com a referent

Aquesta primera càpsula presenta un caràcter més aviat introductori i està centrada en la figura de Jesús. Ell ha de ser un referent per als monitors i monitores dels Centres i Clubs d’Esplai del Moviment quant als valors que ell va mostrar a les persones d’aquell moment i que nosaltres hem de treballar amb els infants i joves als quals eduquem en les nostres activitats de lleure.

Accedeix al document

Càpsula 2: L'amor i l'entrega, capdals del 2021

A la segona càpsula podem preguntar-nos i reflexionar sobre dos valors que van definir a Maria: l’amor i l’entrega. El primer és un dels motors que mouen el món i, el segon, el vivim cada vegada que dediquem temps a la tasca d’acompanyar els infants i joves dels nostres Centres i Clubs d’Esplai.

Accedeix al document

.

Càpsula 3: Encisa't amb la natura

Quan l’acció humana s’atura, com es va viure durant el confinament, la natura té mecanismes resilients per esmenar el nostre estil de vida. Oceans més cristal·lins, cels lliures de contaminació, canals de rius nets, paisatges idíl·lics, etc. Són moments que manifesten, una idea latent, i és la importància de la natura i la relació directa amb la nostra condició humana.

Us convidem a reflexionar sobre la natura. Recordes la primera vegada que vas anar al mar, al pantà, al riu o a la muntanya després d’estar tancat a casa? Com et vas sentir a la natura? I recordes les teves primeres excursions amb l’esplai? Quantes vegades n’hem fet amb la família o els nostres amics i amigues? Anar a la natura és quelcom que ens transporta automàticament a una sensació de calma i de gaudi. Per això, amb aquesta tercera càpsula volem convidar-vos a deixar-vos encisar per la bellesa de la natura.

Accedeix al document

Càpsula 4: La màgia d'un inici

Cada inici de curs és una nova oportunitat. Cal aturar-se i reflexionar sobre què ens porta a dir sí al monitoratge. Ser monitors i monitores, sovint, no és una tasca senzilla, però quan diem sí sabem que ho fem perquè creiem en l’educació en el lleure, en la seva capacitat transformadora i en la seguretat que les nostres accions aporten un benefici als infants, adolescents i joves dels nostres Centres i Clubs d’Esplai.

La quarta càpsula s'atura en tot això. Tot i creure tan fermament en aquesta tasca, quan iniciem el curs cal que ens aturem a reflexionar sobre què ens porta a dir sí al monitoratge; la paraula compromís ha de ser clau en aquest procés de decisió. Un compromís amb l'esplai, amb el nostre territori, amb les famílies, amb la parròquia si en formem part, amb la resta de l’equip de persones voluntàries, però, sobretot, amb els infants, adolescents i joves a qui va destinada la nostra acció educativa.

Accedeix al document


Càpsula 5: Escoltem els essencials

El dia 20 de novembre és el Dia Universal dels Drets dels Infants (DUDI). Quan arriba aquesta data, cada any es commemora l'aprovació de la declaració universal dels Drets dels Infants que va ratificar Nacions Undies el 1989. Per a nosaltres, els infants de l'esplai són el centre i els protagonsites de la nostra acció educativa, però... els escoltem suficient?

En aquesta cinquena càpsula us animem a fer memòria i tornar els records de quan vosaltres éreu infants (d'esplai).

Accedeix al document

Càpsula 6: 28 dies per preparar Nadal

L'úiltima càpsula d'espiritualitat ens proposa reflexionar sobre com ens preparem pels grans esdeveniments. Als centres i clubs d'esplai ens preparem les activitats, tant les que fem cada cap de setmana, com les que fem durant l'estiu. Però, i per Nadal?

Tot gran esdeveniment requereix una bona preparació. Nadal també. La nova dinàmica que ens suggereix l'Àmbit de l'Animació de la Fe ens pregunta com vivim l'època d'advent. Com en les anteriors edicions, l'activitat comença amb un vídeo. En aquest, diferents personatges es preparen per fer un examen, una cursa o una celebració. Segur que tots i totes les monitores del Moviment també us prepareu per a totes aquestes dates.

Accedeix al document