Dra. Esther Giménez-Salinas

Tornar a Equip

La Dra. Esther Giménez-Salinas és professora investigadora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull. Es va Llicenciar en Dret per la Universitat de Barcelona (1971) i es va diplomar en Psicologia Aplicada per l’Escola (1976). Va ser responsable del Servei de Defensa Jurídica del Menor del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya des del 1981 al 1983. Del 1983 al 1993 va ser Directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada de la Generalitat de Catalunya. També va ocupar el càrrec de subdirectora de l’Institut de Criminologia de la Universitat de Barcelona, i va ser nomenada Membre del Comitè Científic de Política Criminal del Consell d’Europa d’Estrasburg (1993-1997).

L’any 1995 va ser designada Directora de Relacions Internacionals del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Un any més tard va ser anomenada Vocal del Consell General del Poder Judicial a Madrid (1996-2001).

Des del 1996 ocupa la Càtedra de Dret Penal i Criminologia de la Facultat de Dret ESADE de la Universitat Ramon Llull, de la qual va ser Rectora entre els anys 2002 i 2012. En acabar el seu mandat, va realitzar una estada com a professora visitant a la Universitat de Fordham, Nova York, i va impartir posteriorment un postgrau a la Universitat Autònoma de Mèxic (UNAM).

Ha impartit l’assignatura Dret penal i criminologia al Grau en Dret (Universitat de Barcelona i Universitat Ramon Llull); als màsters de l’Institut de Criminologia i Escola Judicial ha impartit l’assignatura Justícia Juvenil; al Grau en Educació Social (Universitat Ramon Llull) ha impartit l’assignatura Intervenció en l’àmbit de la justícia (Criminologia i Justícia Restaurativa); al Màster MEIA, Models i Estratègies d'Acció Social i Educativa en la Infància i Adolescència (Universitat Ramon Llull) ha impartit l’assignatura Justícia juvenil i Justícia restaurativa; al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada ha impartit Dret penitenciari; i al Grau en Dret (UNAM) ha impartit l’assignatura Sistema penal i corrupció.

Desenvolupa la recerca en els camps del dret penal, la justícia juvenil, els sistemes penitenciaris, la criminologia, la justícia restaurativa i la justícia social, la victimologia, entre d’altres.

Correu de contacte: egimenezsalinas@peretarres.org

Perfil del Portal de Recerca de Catalunya: https://portalrecerca.csuc.cat/orcid/0000-0002-2903-9246