COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Paco López

Professor de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL

Cinc claus per aprendre a escoltar

08.06.22

Parlar i expressar-se és important, però escoltar també, assegura el docent Paco López de la Facultat Pere Tarrés-URL. Ara bé, com hem de fer aquesta escolta?

Estem fets d’històries. Una mirada social a la salut en l’era Covid

26.03.21

La pandèmia ha posat al centre de les nostres vides la preocupació per la salut. També ens ha portat a introduir canvis en les relacions socials, precisament pel seu potencial impacte negatiu a la salut. Però, en què pensem quan parlem de salut? De debò la vida en comú amb altres éssers humans pot arribar a ser una amenaça per a la salut? Què veiem si contemplem la salut des d’una perspectiva social?

Enfonsar-nos o sortir-ne enfortits? 5 factors clau per al desenvolupament de la resiliència

21.03.21

Com aneu d’anticossos per fer front l’adversitat? Resiliència, que és la capacitat de fer front les adversitats i, fins tot, sortir-ne enfortit, ha estat una de les candidates a paraula de l’any 2020. Però, quins són els seus ingredients? Què és allò que ens ajuda a estar preparats per les dificultats de la vida? Anem a intentar donar resposta a aquestes preguntes!

Qui bé t’estima, (no) et farà plorar

17.07.19

Educar necessita distingir entre el poder (del qual controla perquè pot fer mal) i l'autoritat (que es guanya amb la coherència, la claredat i l'afecte). No ens deixem atrapar amb facilitat pels enganys del "qui bé t’estima, et farà plorar".

Conversar per canviar la mirada: els quatre ingredients del diàleg estratègic

17.12.17

Un amic educador acostumava a dir que, en el cos a cos de la relació educativa, quan cap saberut protocol t'indica, pas a pas, com actuar, et queden només dues eines: l'ús de les normes i la teva capacitat de comunicació.

Educació social i Treball social: una història d’aproximació professional

30.11.17

Haurien de ser Treball social i Educació social la mateixa professió amb diferents especialitats? Quines són les perspectives de desenvolupament futur d’aquestes dues professions? Preguntes com aquestes van centrar una part important de la jornada organitzada per la Càtedra de Serveis Socials de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que, sota el títol "L’oferta formativa en serveis socials a Catalunya: vers les competències professionals necessàries" va celebrar-se fa unes setmanes a Barcelona.

Solucions intentades: quan la bona voluntat és còmplice dels problemes

11.10.17

Deia Oscar Wilde que les pitjors obres se solen fer amb les millors intencions.

Ens sembla evident que una part del malestar i el patiment dels éssers humans neix d'accions reprovables, egoistes o que busquen el benefici propi. No obstant això, encara que no resulti tan evident, hi ha una altra part d'aquest malestar que és fruit d'accions fetes amb la millor de les intencions. Vull posar el focus en aquestes.

Heráclito & Parménides return. 7 reflexions sobre la gestió del canvi a les professions socials i educatives

30.04.17

Com podem conèixer quelcom que sempre es diferent?, ens preguntàvem en el Batxillerat, intentant emular a Heràclit, mentre, a la neurona del costat, Parmènides mirava l'horitzó amb la convicció de que tot és, en essència, estable i permanent, com la inseguretat de l'inexpert pilot de ser el nostre mateix cervell davant l'examen de filosofia del dia següent.

Si no és social, no és educació. Reflexions des de Cerro Navia (Xile)

21.12.16

El passat 24 de novembre vaig tenir el privilegi de participar, juntament amb altres 180 professionals de diferents àmbits, al Seminari de Pedagogia social celebrat a la comuna de Cerro Navia, a Santiago de Xile. El subtítol era tota una declaració d'intencions: reintegrant el social a la pràctica pedagògica. La trobada estava organitzat per la Fundació Sara Raier de Rassmuss amb la col·laboració de la Universitat Alberto Hurtado i la Facultat d'Educació Social i Treball social Pere Tarrés (Universitat Ramon Llull).

Solucions intentades: un concepte clau en els processos d'acompanyament

05.04.16

Aquesta convicció precisa d'un exercici autocrític i honest del propi professional, que basa la seva intervenció en un compromís de partida: el de, al menys, no ser còmplice en la creació o manteniment dels problemes. Perquè les solucions intentades també poden construir-se amb actuacions professionals.