COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Montserrat Garcia Oliva

Directora del grau en Educació Social. Directora del Màster en gerontologia. Directora del PUGG. Docent/investigadora de la Facultat.

Com ha afectat la pandèmia a les persones grans?

04.03.22

Més trastorns depressius entre la gent gran per la covid-19, segons Montserrat Garcia-Oliva professora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL

L’atenció a les persones a partir del model d'Atenció Centrada en la Persona

08.11.21

Quan estem atenent una persona gran, amb algun tipus de dependència o malaltia, estem segurs que estem posant la seva dignitat en el centre de la nostra actuació, sigui com a professionals o com a cuidadors no professionals? Segurament podríem assegurar que estem pendents de cobrir les seves necessitats, però ... I si això no fos suficient? Ens hem preguntat alguna vegada si l’atenció a una persona amb situació de dependència hauria d’anar més enllà de cobrir les seves necessitats bàsiques?  Això és possible? La resposta és que no es tracta tant de si cobrim o no les seves necessitats, sinó de com les cobrim.

Aprenentatge en el decurs de la vida. Un dret per a tothom.

29.09.21

El dia 1 d’octubre celebrem el Dia Internacional de les Persones Grans, una efemèride que enguany pretén sensibilitzar sobre la necessitat que les persones grans tinguin accés i una participació significativa en el món digital.

El maltractament a la gent gran. Una realitat invisibilitzada

20.07.20

El maltractament envers la gent gran és un d’aquells temes dels quals només es veu la punta de l’iceberg. Segurament, alguns dels maltractaments són clarament perceptibles, però n’hi ha que resten invisibilitzats. Hi ha diverses definicions sobre maltractament, com ara la de l’any  2002, en què s’inclou una qüestió interessant: el deixar de fer. Un altre aspecte rellevant és el nivell de confiança que s’estableix entre la víctima i la persona que infringeix el maltractament. Quins serien els tipus de maltractaments que es poden infringir a la gent gran?

Sabem reconèixer els maltractaments envers les persones grans?

09.06.20

Si ens diuen que la gent gran pateix maltractaments el primer que ens preguntem és si això és cert. Doncs sí, ho és i, el que és pitjor, no visibilitzem la majoria d’ells. És fàcil reconèixer un maltractament físic, econòmic, sexual i psicològic però no ho és tant visualitzar una negligència o una vulneració de drets.

L’heterogeneïtat de les persones grans

05.03.19

Quan pensem en una persona gran ens ve al cap algú amb el cabell blanc, amb arrugues, que porta bastó o va encorbat. Però penseu realment que les persones grans són un grup homogeni?

La importància de la perspectiva de gènere pels treballadors/es i educadors/es socials

30.01.17

Darrera cada home s’amaga una història. També s’hi amaga darrera de cada dona. Totes les històries de les persones són fruït de les decisions preses sumades a les circumstàncies que les permeten realitzar.

La Responsabilitat Social Universitària

28.04.16

En el marc de l’assignatura Cooperació Internacional pel Desenvolupament dels graus d’Educació Social i Treball Social de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull he introduït un concepte relativament nou al nostre àmbit acadèmic tot i que, ja fa uns anys, que es treballa en diverses esferes internacionals. Es tracta de la Responsabilitat Social Universitària (RSU).