Descripció d’assignatures del curs 2024-25

1r QUADRIMESTRE

ètica PER A LA VIDA DIÀRIA
Dra. Mercedes Cuenca Silvestre
Dilluns de 16.15 a 17.30 hores

L’ètica aplicada reflexiona sobre problemes morals (públics i privats) que requereixen prendre decisions entre diversos cursos d’acció.

art I CIVILITZACIÓ EN EL MÓN HEL·LENIC
Dr. Jesús Oliver-Bonjoch
Dilluns de 17.45 a 19 hores

Aquest curs, amb l’assignatura Història de l’art, ens embarquem en un viatge a través de l’art, els mites, les històries i l’arqueologia que ens portarà a banda i banda del Mediterrani. Des del laberint de Minos fins a l’Alexandria dels Ptolemeus, de la ciutadella d’Agamèmnon a les columnes d’Hèracles, de l’acròpolis d’Atenes al serapeu d’Empúries... Fil a fil anirem teixint el tapís dens i multicolor d’on arrenca el nostre imaginari cultural.

UN VIATGE PER LES DIMENSIONS DE LA MÚSICA: EMOCIONAL, FUNCIONAL I SIMBÒLICA
Professora Laia Serra
Dimecres de 16.15 a 17.30 hores

En aquesta assignatura aprofundirem en aquells elements que ens porten a conèixer tot allò rellevant del fet musical: des de la història del conegut director Gustavo Dudamel, passant per la descoberta d’instruments centenaris com els que componen el gamelan i amb l’exploració de músiques i projectes que transcendeixen l’àmbit estrictament artístic per transformar els seus entorns. Amb l’objectiu d’analitzar el paper de la música en diferents contextos socials i culturals, n’examinarem les funcions pràctiques en rituals, celebracions i educació per entendre-la com a eina de cohesió i identitat. El curs proporciona una comprensió integral de la música com a art i eina emocional, funcional i simbòlica que influeix profundament en les societats humanes.

HISTÒRIA DE LA FILOSOFIA PER ENTENDRE EL MÓN D'ÀVUI. NOCIONS DE LA FILOSOFIA CONTEMPORÀNIA
Professora Helena Lamuela
Dimecres de 17.45 a 19 hores

En aquest curs d’introducció a la filosofia contemporània, coneixerem els trets distintius dels corrents filosòfics del nostre temps i que, per tant, ens toquen de més a prop. Ens enfrontarem als problemes, les propostes i les polèmiques que han suscitat les diverses crisis del projecte modern. Després de presentar-los, debatrem al voltant de l’idealisme, el materialisme dialèctic, la psicoanàlisi, l’existencialisme, el gir lingüístic en filosofia, la teoria crítica, els feminismes i el pensament postmodern.

2n QUADRIMESTRE

SOCIOLOGIA DEL MÓN CONTEMPORANI: CRISI, DESIGUALTATS I CONFLICTE (II)
Dr. Josep Maria Antentas
Dilluns de 16.15 a 17.30 hores

Enguany centrarem l’estudi de la sociologia en l’anàlisi d’algunes transformacions socials contemporànies (individualització, digitalització, societat de consum...) conjuntament amb la d’alguns autors contemporanis coneguts.

CURS DE LITERATURA EUROPEA
Professora Esther Vilar
Dilluns de 17.45 a 19 hores

En aquest curs tindrem l’oportunitat de conèixer algunes de les obres que han marcat l’evolució i la transformació de la literatura europea des de finals de l’edat mitjana fins als debats sobre la postmodernitat de finals del segle XX. A partir de la lectura d’una selecció de fragments clau, intentarem comprendre la construcció del concepte de “cànon literari” i ens endinsarem en l’univers històric i estètic d’alguns dels textos i autors més rellevants de l’àmbit literari europeu, per tal de conèixer de primera mà el seu món i el seu art i gaudir una mica més del tresor que ens han llegat.

DESENVOLuPAMENT HUMÀ I BENESTAR: APROFUNDIMENT EN LES ETAPES DE JOVENTUT, L'ADULTESA I LA SENECTUT DES DEL MODEL PSICOSOCIAL
Dra. Isabel Torras
Dimecres de 16.15 a 17.30 hores

En aquest curs, es tractaran temes de la psicologia que l’alumnat pugui aplicar en la seva vida diària, com ara els reptes de la senectut, les relacions amb la parella, els fills/es, els nets/es, etc.

psicologia, individu i societat
Dra. Elena Requena
Dimecres de 17.45 a 19 hores

En aquesta assignatura es revisaran alguns dels temes fonamentals o d'actualitat en el camp de la Psicologia, marcats per la interacció individu i societat: personalitat, emocions, hàbits saludables de vida, models i estratègies d'intervenció en psicologia, i processos de dol.

ACTIVITATS:

  • Sortides al teatre
  • Visites a Barcelona
  • Cinefòrum
  • 2 sortides al quadrimestre relacionades amb una assignatura
  • Trobades gastronòmiques
  • Experiències vitals o professionals  

TALLERS (dins els dijous socials):

  • Xarxes socials
  • Vida saludable
  • i molts més!