Diploma universitari en reptes globals, desenvolupament i acció humanitària

reptes-globals-desenvolupament-accio-comunitaria.jpg
Curs 2023/24 (3a edició)

Modalitat: Semipresencial

Crèdits: 30 ECTS

Idioma: Castellà

Durada: D'octubre 2023 a març 2024

Horari: Divendres tarda de 16 a 21 h Dissabtes tot el dia de 9.30 a 14.30 h i de 15.30 a 20.30 h

Preu: 132€/ECTS. El preu no inclou taxes i preinscripció

Preinscripció: Oberta

Matrícula: Oberta a partir del 30 d'abril de 2023

Preinscripció Matrícula Calendari

Sol·licita informació

Presentació

Aquest postgrau permet construir una visió actualitzada de la complexitat de la realitat global actual perquè hi puguis contribuir a partir de l'anàlisi de les diferents visions sobre el desenvolupament, com també desenvoluparàs una perspectiva global i eines efectives sobre l'acció humanitària.

Objectius

  • Analitzar les causes i conseqüències dels principals problemes globals en l'actual context de globalització, especialment les noves dinàmiques de pobresa i desigualtats, la crisi ecològica i els reptes mediambientals, així com els desafiaments en relació amb la pau, la seguretat i els drets humans, i els reptes vinculats a les societats multiculturals i les migracions.
  • Servir-se de l’anàlisi geopolítica per comprendre la situació en matèria de desenvolupament i els trets identitaris i culturals de l’Amèrica Llatina, el Magrib, l’Orient Mitjà, l’Àfrica subsahariana i l’Àsia a partir de casos pràctics. 
  • Fer una aproximació a les bases del desenvolupament i analitzar-ne tant els indicadors per mesurar-lo com les noves dimensions i visions crítiques sobre el desenvolupament. 
  • Aprofundir en les relacions entre gènere i desenvolupament, així com entre migracions i desenvolupament; saber identificar els reptes de les migracions forçades i les persones refugiades. 
  • Conèixer i identificar les principals característiques de l’acció humanitària.

Metodologia

Participació proactiva a les sessions presencials. Presentacions i dinàmiques proposades pel professorat, treballs en seminaris sobre cursos pràctics, lectures i material audiovisual de referència. El màster inclou la implicació d’experts reconeguts en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament i l’acció comunitària, així com l’intercanvi d’experiències amb diferents organitzacions del camp per tractar sortides professionals en l'àmbit. També té una àmplia oferta de pràctiques a entitats de cooperació per al desenvolupament tant nacionals com a diversos països de l’estranger.

Pràctiques

En aquesta titulació no es realitzen pràctiques.

Sortides professionals

Administracions públiques (ajuntaments, consells comarcals, etc.):

  • Assessors i gestors de la diversitat cultural i migracions, així com mediadors interculturals 
  • ècnics de cooperació
  • Tècnics d’acció humanitària

Organismes internacionals i multilaterals de desenvolupament:

  • Consultors
  • Tècnics de cooperació
  • Tècnics d’acció humanitària

ONGD i altres organitzacions de la societat civil:

  • Gestors i personal de l’organització en organitzacions no lucratives especialitzades 
  • Assessors en organitzacions com a experts temàtics

Sector privat i àmbit de la consultoria:

  • Assessors en l’àmbit de la interculturalitat i obertura de nous mercats en contextos culturalment distants

Instituts de recerca i àmbit universitari:

  • Investigadors en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament, migracions, diversitat cultural, drets humans, etc.

Direcció i professorat

DIRECCIÓ

Carolina Cañellas

Llicenciada en Psicologia per la Universitat Ramon Llull i Màster en Mediació de conflictes per la Universitat de Barcelona i en Direcció, gestió i intervenció en serveis socials per la Universitat Ramon Llull. És professora investigadora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) on també imparteix docència als graus d’Educació Social i Treball Social. Experta en el context clínic i psicosocial on desenvolupa la seva experiència professional.

Més

DOCENTS

Joan-Andreu Rocha. Doctor en Ciències de la Comunicació (UAO - CEU) i doctor en Història de les Religions (PUG). Les seves àrees d’experiència són la comunicació intercultural, el diàleg i el pluralisme interreligiosos, la geopolítica de la comunicació i les minories religioses, la cultura i els mitjans de comunicació. Degà de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) i professor convidat a la Pontifícia Universitat Gregoriana i a la Universitat Europea de Roma, així com a la Universitat de Teheran. 

Pedro José Gómez.  Doctor en Economia (UCM). Professor titular d’Economia Mundial, Organització Econòmica Internacional (grau en Economia) i Desigualat i Cooperació al Desenvolupament (màster en Economia Internacional i Desenvolupament). Actualment treballa, entre d’altres, en la línia d’investigació sobre l’anàlisi de la desigualtat i la pobresa a nivell nacional i internacional.  

Esther Vivas. Llicenciada en Periodisme i màster en Sociologia. Especialitzada en anàlisi política i social, maternitats i feminisme i polítiques agroalimentàries i consum crític. Professora del màster en Agricultura Ecològica (UB). És membre del consell assessor de la revista Viento Sur i va ser guardonada amb el premi Biocultura 2015 al periodisme compromès amb el medi ambient.

Karlos Pérez de Armiño. Doctor en Ciències Polítiques (UPV) i diplomat en Estudis Europeus i Ajuda International Humanitària. Professor de Relacions Internacionals a la Universitat del País Basc, així com en diversos màsters relacionats amb cooperació i acció comunitària. Consultor i investigador de l’Instituto de Estudios sobre Desarrollo y Cooperación Internacional HEGOA. 

Jordi Sabater. Doctor en Història (UPF), llicenciat en Història (UAB) i diplomat en Ciències Polítiques (UPF). Professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) especialitzat en immigració i polítiques socials. Professor convidat en diverses universitats europees i d’Amèrica Llatina.

José Mansilla. Doctor en Antropologia Social. Membre de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà (OACU), del Grup de Treball – Etnografia dels Espais Públics (GTE-EP) de l’Institut Català d’Antropologia (ICA), del Grup de Recerca sobre Exclusió i Controls Socials (GRECS) de la Universitat de Barcelona (UB) i del Grup de Recerca sobre Antropologia del Conflicte Urbà (GRACU) de la Universitat de Barcelona (UB).

Jesús Sanz. Llicenciat i doctor en Antropologia Social. Professor del Departament d’Antropologia Social (UCM). Llicenciat en Història (UCM) i Sociologia (UNED) i diplomat en Treball Social (UNED). És membre del grup d’investigació APSYC (Antropologia de les Polítiques Socials i Culturals). Ha participat en projectes d’investigació relacionats amb el vincle entre migració i desenvolupament.

Encina Villanueva. Llicenciada en Història de l’Art (UO), màster en Gènere i Desenvolupament (UCM). Professionalment s’ha implicat durant molts anys en el sector de les ONG de desenvolupament, especialment com a formadora i elaborant materials didàctics i de reflexió sobre drets de les dones, atenció i educació. Ha cocreat el projecte OtrasNosotras, espai de pensament i formació sobre art i feminisme, per a rescatar, conèixer i difondre les creacions de les dones.

Gemma Casal Fité. Antropòloga. Tècnica de Desenvolupament i Suport a la Coordinadora d’ONGD de Lleida. Ha estat professora d’Antropologia (UL) i investigadora en la càtedra de Desenvolupament. Els seus eixos d’interès són migracions vinculades al desenvolupament rural i local, capital social i desenvolupament i canvi social.

Demana més informació - * Camps obligatoris

Responsable del tractament és la Fundació Pere Tarrés, amb domicili al c/ Numància n. 149 de Barcelona (08029), LOPD@peretarres.org.

La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions informatives de les nostres activitats.

Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament.

Més informació : https://www.peretarres.org/avis-legal

ENVIAR