Curs 2022/23 (4a edició)
Modalitat: Online
Crèdits: 15 ECTS
Idioma: Castellà
Durada: De febrer a juny de 2024
Preu: 128€/ECTS. El preu no inclou taxes i preinscripció
Preinscripció: OBERTA
Matrícula: A partir del 30 d'abril de 2023
Aquesta formació orienta la carrera a la gestió de centres i serveis per a les persones grans. S’obtindran eines per dirigir centres i coordinar equips de treball, combinant aprenentatges vinculats a la direcció tècnica i assistencial.
Els estudis de gerontologia tenen un ampli recorregut de més de 17 anys a través de la realització de postgraus a nivell nacional i internacional, tant en format semipresencial com en format online.
Recomanat per:
Mòdul 1: Habilitats directives
Mòdul 2: Qualitat als recursos assistencials
Mòdul 3: Gestió dels recursos humans
Mòdul 4: Organització i administració financera (3 ECTS)
Es combina el treball en l’aula virtual (participació en fòrums, discussió de casos i de supòsits pràctics, anàlisi de lectures...) amb dues sessions sincròniques: una a l’inici de cada mòdul, per contextualitzar-lo i presentar-ne els eixos conceptuals fonamentals; i una altra d’anàlisi de casos pràctics i de tancament de mòdul. La metodologia es fonamenta en un model d’investigació-acció, orientat a la millora reflexiva de la praxi professional.
En aquesta titulació no hi ha pràctiques, estan incloses en les dinàmiques de les sessions.
Les sortides professionals es focalitzen en la dirección i gestió de centres i recursos per a persones grans des d’un model d’atenció centrada en la persona.
DIRECCIÓ
Montserrat Garcia Oliva
Dra. en Antropologia Social i Cultural (URV). Màster en Gerontologia Social (UAM). Direcció i docència en postgraus amb temàtica específica sobre persones grans en universitats estatals i estrangeres. Gestió en recursos i serveis per a persones grans. Directora del grau en Educació Social i directors del programa Universitat per a Gent Gran. Docent de l’assignatura Persones Grans i Salut Comunitària a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL).
DOCENTS
Pere Mora Ticó. Doctor en Geografia (UAB). Llicenciat en Història Contemporània i en Geografia (UAB). Màster en Iniciació en la Investigació en Història Contemporània (UAB). Ha estudiat Direcció i Gestió del Màrqueting i Direcció de l’Equip de Vendes a l’Escola Superior d’Administració i Direcció d’Empreses (ESADE). Professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) i director del màster universitari en Direcció, Gestió i Intervenció en Serveis Socials.
Xavier Paradell Fernández. Llicenciat en Ciències Empresarials i màster en Administració i Direcció d’Empreses (MBA) per ESADE i per la Universitat Politènica de Catalunya (UPC). Professor associat d’ESADE. Consultor Gerent de xpfConsulting, especialitzat en el sector d’atenció a les persones grans. Director tècnic en centres del grup Vibentia.
Mònica Utrera. Doctora en Direcció i Administració d’Empreses (PhD & DBA). Llicenciada en Filosofia. Màster en Administració i Direcció d’Empreses (MBA). Màster en Direcció de Recursos Humans. Màster en Direcció de Màrqueting i Publicitat. Màster en Formació del Professorat. Professora a Aden Business Sccool, Esade Business School, Euncet Business School i Fundació Pere Tarrés. Col·labora per a diverses empreses des de l’any 2000 desenvolupant els rols de HR Interim Manager, consultora en HR, docent, mentora, Executive Coach i DirHH©.
Alícia Artiaga i Porcar. Llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials (UPF). Responsable d’Administració i Finances d’Amnistia Internacional Catalunya. Administradora del Patronat de la Fundació Comtal del Casc Antic de Barcelona. Professora del Departament de Gestió de l’Institut de Formació i dels postgraus en Gestió de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL).