Expert universitari en ètica aplicada a l’acció social i psicoeducativa

etica-online.jpg

Curs 2023/24 (3a edició)

Modalitat: Híbrid

Crèdits: 15 ECTS

Idioma: Castellà

Durada: Octubre 2023 - juny 2024

Preu: 132€/ECTS. El preu no inclou taxes i preinscripció

Preinscripció: Oberta

Matrícula: Oberta a partir del 30 d'abril de 2023

Preinscripció Matrícula

Sol·licita informació

Presentació

Capacita els professionals per abordar els aspectes ètics de la professió.

Dota d’eines específiques per identificar i resoldre conflictes ètics de la pràctica professional; capacita per dinamitzar i coordinar espais de reflexió ètica i organitzar les infraestructures ètiques en diferents tipus d’entitat.

Coorganitzat, dirigit i impartit conjuntament amb l’Institut Borja de Bioètica.

Aquesta titulació ha fet l’esforç d’incorporar els principals referents en ètica de la intervenció social a Catalunya per tal de dissenyar una proposta formativa que aporti una bona formació bàsica per a persones que no tenen formació prèvia en aquesta temàtica, i que a la vegada permeti consolidar i aprofundir els coneixements d’aquelles persones que ja estan iniciades en l’ètica aplicada a la intervenció socioeducativa, de manera que puguin dinamitzar la perspectiva ètica de la institució on treballen.

Coorganitzat amb:

Objectius

  • Adquirir coneixements de fonamentació filosòfica i antropològica en l’àmbit de l’ètica.
  • Conèixer i aplicar els elements fonamentals de l’ètica professional (dignitat, respecte, llibertat, intimitat, confidencialitat, bon tracte, entre d’altres). 
  • Reconèixer la dimensió pública de l’ètica en la professió i la necessitat de construir sistemes professionals en les organitzacions que permetin passar de la vivència individual i subjectiva del conflicte a respostes col·lectives i objectivades, el més justes possible. 
  • Reconèixer la importància de la comunicació en l’àmbit d’atenció a les persones i adquirir habilitats bàsiques. 
  • Identificar els problemes ètics específics en l’àmbit professional propi. 
  • Conèixer i implementar la metodologia de discussió i deliberació de casos ètics.

Metodologia

Es combina el treball en l’aula virtual (participació en fòrums, discussió de casos i de supòsits pràctics, anàlisi de lectures...) amb dues sessions sincròniques: una a l’inici de cada mòdul, per contextualitzar-lo i presentar-ne els eixos conceptuals fonamentals; i una altra d’anàlisi de casos pràctics i de tancament de mòdul. La metodologia es fonamenta en un model d’investigació-acció, orientat a la millora reflexiva de la praxi professional.

Pràctiques

Les pràctiques d'aquesta titulació estan incloses en les dinàmiques de les sessions.

Sortides professionals

  • Millora el perfil dels professionals dedicats a l’acció social o psicoeducativa, en dotar-los d’eines per identificar i resoldre les situacions que requereixen un abordatge des de l’ètica.
  • Capacita per dinamitzar i coordinar Espais de Reflexió en els Serveis Socials (ERESS) i per posar en marxa altres infraestructures ètiques dins de les organitzacions.

Direcció i professorat

DIRECCIÓ

Joan Canimas Brugué

Doctor en Filosofia. Màster en Bioètica i Dret. Professor de la Universitat de Girona i professor col·laborador de la Universitat Oberta de Catalunya. Membre del Comitè d'Ètica dels Serveis Socials de Catalunya i del Comitè d’Ètica i Bioseguretat de la Recerca de la Universitat de Girona, entre d’altres.

Montserrat Esquerda Aresté

Llicenciada en Medicina y Cirurgia (UdL). Llicenciada en Psicologia (UNED) i doctora en Medicina (UAB). Màster en Bioètica (UB). Directora general de l’Institut Borja de Bioètica-URL. 

Helena Roig Carrera

Llicenciada en Medicina (UB). Especialista en Medicina de Família i Comunitària (Unitat Docent Barcelona Ciutat-Institut Català de la Salut). Màster en Bioètica (Institut Borja de Bioètica-URL). Coordinadora de Docència de l'Institut Borja de Bioètica-URL. 

Jesús Vilar Martín

Mestre i doctor en Pedagogia. Professor titular de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL). Director acadèmic de grau de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL). Coordinador del Comitè d’Ètica del Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya (CEESC).  

Més

DOCENTS

Neus Alberich González. Educadora social i historiadora (UAB). Màster en Antropologia Aplicada (UAB). Actualment, tècnica d’interculturalitat de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) i professora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) i de la Universitat Oberta de Catalunya.

Xavier Cardona. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona, (UAB). Màster en Bioètica per l’Institut Borja de Bioètica (IBB) i la UAB. Actualment és Professor de Bioètica a la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (FCSB-URL). Membre expert en bioètica i Secretari Comitè d'ètica de la Recerca (CER-FCSB). Expert en bioètica en Comitès d'ètica assistencial en residències de gent gran: La Torrassa (Hospitalet), Montsacopa (Olot), Fundació La Llar (Terrassa) i Pere Relats (Barcelona). Membre expert del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya (CESSC).

Montse Espuga. Metgessa de Família i Comunitària. Màster en Bioètica. Adjunta a la Direcció del CAP Río de Janeiro (Institut Català de la Salut -ICS). Presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial en Atenció Primària de l’ICS. Ha estat coordinadora del grup de Violència masclista de la Camfic (Societat Catalana de Medicina de Família i Comunitària), del qual en continua essent membre.

Paco López Jiménez. Doctor en Psicologia (UVA). Màster en Psicoteràpia Breu Estratègica (Mental Research Institute of Palo Alto i Centro di Teràpia Strategica di Arezzo). Professor de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) i membre del Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS).

José Javier Ordóñez Echeverría. Advocat en exercici i llicenciat en Filosofia. Doctor en Dret i Ciència Política (Filosofia del Dret). Professor associat de Dret Internacional Privat a la UPF i a la UOC. President d’Arrels Fundació. Membre del CEA de l'Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat) 

Francesc Torralba. Doctor en Filosofia, en Teologia, en Pedagogia i en Història, Arqueologia i Arts Cristianes. Autor de nombroses publicacions i director de diverses revistes acadèmiques. Membre de diverses institucions acadèmiques nacionals i internacionals. Director de la Càtedra Ethos d’ètica aplicada a la Universitat Ramon Llull i catedràtic de la mateixa Universitat. President de diversos comitès d’ètica. Membre de l’equip acadèmic de l’Institut Borja de Bioètica-URL.

Formació relacionada

No hi ha formació relacionada

Demana més informació - * Camps obligatoris

Responsable del tractament és la Fundació Pere Tarrés, amb domicili al c/ Numància n. 149 de Barcelona (08029), LOPD@peretarres.org.

La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions informatives de les nostres activitats.

Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament.

Més informació : https://www.peretarres.org/avis-legal

ENVIAR