Curs 2023/24 (3a edició)
Modalitat: Híbrid
Crèdits: 15 ECTS
Idioma: Castellà
Durada: Octubre 2023 - juny 2024
Preu: 132€/ECTS. El preu no inclou taxes i preinscripció
Preinscripció: Oberta
Matrícula: Oberta a partir del 30 d'abril de 2023
Capacita els professionals per abordar els aspectes ètics de la professió.
Dota d’eines específiques per identificar i resoldre conflictes ètics de la pràctica professional; capacita per dinamitzar i coordinar espais de reflexió ètica i organitzar les infraestructures ètiques en diferents tipus d’entitat.
Coorganitzat, dirigit i impartit conjuntament amb l’Institut Borja de Bioètica.
Aquesta titulació ha fet l’esforç d’incorporar els principals referents en ètica de la intervenció social a Catalunya per tal de dissenyar una proposta formativa que aporti una bona formació bàsica per a persones que no tenen formació prèvia en aquesta temàtica, i que a la vegada permeti consolidar i aprofundir els coneixements d’aquelles persones que ja estan iniciades en l’ètica aplicada a la intervenció socioeducativa, de manera que puguin dinamitzar la perspectiva ètica de la institució on treballen.
Coorganitzat amb:
Es combina el treball en l’aula virtual (participació en fòrums, discussió de casos i de supòsits pràctics, anàlisi de lectures...) amb dues sessions sincròniques: una a l’inici de cada mòdul, per contextualitzar-lo i presentar-ne els eixos conceptuals fonamentals; i una altra d’anàlisi de casos pràctics i de tancament de mòdul. La metodologia es fonamenta en un model d’investigació-acció, orientat a la millora reflexiva de la praxi professional.
Les pràctiques d'aquesta titulació estan incloses en les dinàmiques de les sessions.
DIRECCIÓ
Joan Canimas Brugué
Doctor en Filosofia. Màster en Bioètica i Dret. Professor de la Universitat de Girona i professor col·laborador de la Universitat Oberta de Catalunya. Membre del Comitè d'Ètica dels Serveis Socials de Catalunya i del Comitè d’Ètica i Bioseguretat de la Recerca de la Universitat de Girona, entre d’altres.
Montserrat Esquerda Aresté
Llicenciada en Medicina y Cirurgia (UdL). Llicenciada en Psicologia (UNED) i doctora en Medicina (UAB). Màster en Bioètica (UB). Directora general de l’Institut Borja de Bioètica-URL.
Helena Roig Carrera
Llicenciada en Medicina (UB). Especialista en Medicina de Família i Comunitària (Unitat Docent Barcelona Ciutat-Institut Català de la Salut). Màster en Bioètica (Institut Borja de Bioètica-URL). Coordinadora de Docència de l'Institut Borja de Bioètica-URL.
Jesús Vilar Martín
Mestre i doctor en Pedagogia. Professor titular de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL). Director acadèmic de grau de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL). Coordinador del Comitè d’Ètica del Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya (CEESC).
DOCENTS
Neus Alberich González. Educadora social i historiadora (UAB). Màster en Antropologia Aplicada (UAB). Actualment, tècnica d’interculturalitat de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) i professora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) i de la Universitat Oberta de Catalunya.
Xavier Cardona. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona, (UAB). Màster en Bioètica per l’Institut Borja de Bioètica (IBB) i la UAB. Actualment és Professor de Bioètica a la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (FCSB-URL). Membre expert en bioètica i Secretari Comitè d'ètica de la Recerca (CER-FCSB). Expert en bioètica en Comitès d'ètica assistencial en residències de gent gran: La Torrassa (Hospitalet), Montsacopa (Olot), Fundació La Llar (Terrassa) i Pere Relats (Barcelona). Membre expert del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya (CESSC).
Montse Espuga. Metgessa de Família i Comunitària. Màster en Bioètica. Adjunta a la Direcció del CAP Río de Janeiro (Institut Català de la Salut -ICS). Presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial en Atenció Primària de l’ICS. Ha estat coordinadora del grup de Violència masclista de la Camfic (Societat Catalana de Medicina de Família i Comunitària), del qual en continua essent membre.
Paco López Jiménez. Doctor en Psicologia (UVA). Màster en Psicoteràpia Breu Estratègica (Mental Research Institute of Palo Alto i Centro di Teràpia Strategica di Arezzo). Professor de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) i membre del Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS).
José Javier Ordóñez Echeverría. Advocat en exercici i llicenciat en Filosofia. Doctor en Dret i Ciència Política (Filosofia del Dret). Professor associat de Dret Internacional Privat a la UPF i a la UOC. President d’Arrels Fundació. Membre del CEA de l'Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat)
Francesc Torralba. Doctor en Filosofia, en Teologia, en Pedagogia i en Història, Arqueologia i Arts Cristianes. Autor de nombroses publicacions i director de diverses revistes acadèmiques. Membre de diverses institucions acadèmiques nacionals i internacionals. Director de la Càtedra Ethos d’ètica aplicada a la Universitat Ramon Llull i catedràtic de la mateixa Universitat. President de diversos comitès d’ètica. Membre de l’equip acadèmic de l’Institut Borja de Bioètica-URL.
No hi ha formació relacionada