Modalitat: Semipresencial
Crèdits: 60 crèdits ECTS
Idioma: Castellà
Durada: D'octubre 2023 a juny 2024
Horari: Divendres tarda de 16 a 21 h Dissabtes tot el dia de 9.30 a 14.30 h i de 15.30 a 20.30 h
Preu: 124€/crèdit. El preu no inclou taxes, ni preinscripció
Preinscripció: Oberta
Matrícula: Oberta a partir del 30 d'abril de 2023
VIU UNA EXPERIÈNCIA REAL EN EL MÓN DE LA COOPERACIÓ
En un moment de grans transformacions globals, el màster capacita l’alumnat per a tenir un domini dels nous paradigmes en desenvolupament, cooperació internacional i acció humanitària, i dota d’eines i coneixements per a abordar reptes com les migracions, gestió de la diversitat cultural, minories, gestió de projectes i noves tecnologies.
El màster també ofereix experiència en entitats nacionals i internacionals del sector -a través d’un període de practiques- que brinden als alumnes experiència real en el món de la cooperació.
MÒDUL I: REPTES GLOBALS: GEOPOLÍTICA, DESIGUALTATS, MEDI AMBIENT, DRETS HUMANS I DIVERSITAT CULTURAL (15 ECTS)
1.2.- Pobresa humana, desigualtats i conflicte social (3 ECTS)
1.3.- Crisi ecològica i reptes mediambientals (3 ECTS)
1.4.- Conflicte, pau, seguretat i drets humans (3 ECTS)
1.5.- Multiculturalitat, interculturalitat, identitat i migracions (3 ECTS)
MÒDUL II: DESENVOLUPAMENT I ACCIÓ HUMANITÀRIA: GÈNERE, MINORIES I MIGRACIONS (15 ECTS)
2.1.- Conceptes bàsics, estratègies i medició del desenvolupament (3 ECTS)
2.3.- Gènere i desenvolupament (3 ECTS)
2.4.- Codesenvolupament, migracions forçades i persones refugiades (3 ECTS)
2.5.- Acció humanitària: ajut en situacions d’emergència (3 ECTS)
MÒDUL III: COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT I TRANSFORMACIÓ GLOBAL: ACTORS I AGENDES, GESTIÓ DE PROJECTES I NOVES TECNOLOGIES (15 ECTS)
3.1.- Actors i agendes de cooperació al desenvolupament (6 ECTS)
3.3.- Identificació, planificació, seguiment i avaluació de projectes de cooperació al desenvolupament (3 ECTS)
3.4.- Noves tecnologies com a instrument pel canvi social: de la bretxa digital als social media (3 ECTS)
MÒDUL IV: EINES PER A LA RECERCA EN CIÈNCIES SOCIALS (3 ECTS)
4.1- Mètodes de recerca en ciències socials aplicats al desenvolupament, drets humans, gènere, medi ambient, cultura, migracions, multiculturalitat i interculturalitat, persones refugiades, acció humanitària, participació, acció comunitària (3 ECTS)
MÒDUL V: PRÀCTICUM (6 ECTS). Pràctiques en organitzacions nacionals o internacionals i entitats socials
5.1.- Pràcticum (6 ECTS)
MÒDUL VI: TREBALL FINAL DE MÀSTER (6 ECTS)
6.1.- Treball final de màster (6 ECTS)
Itinerari curricular: hi ha la possibilitat de cursar un dels mòduls (I,II o III, de 15 ECTS) i obtenir un títol d’expert universitari; així mateix, si es cursen els mòduls I i II (30 ECTS) o els mòduls II i III (30 ECTS) s’obté un títol de diploma d’especialització universitària.
Participació proactiva a les sessions presencials. Presentacions i dinàmiques proposades pel professorat, treballs en seminaris sobre cursos pràctics, lectures i material audiovisual de referència. El màster inclou la implicació d’experts reconeguts en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament i l’acció comunitària, així com l’intercanvi d’experiències amb diferents organitzacions del camp per tractar sortides professionals en l’àmbit. També té una àmplia oferta de pràctiques a entitats de cooperació per al desenvolupament tant nacionals com a diversos països de l’estranger.
La realització del màster inclou una àmplia oferta de pràctiques en organismes i entitats de gran prestigi tant de l’estranger com de Catalunya. Alguns dels centres són els següents*:
Pràctiques internacionals
Pràctiques nacionals
* Oferta subjecta a la disponibilitat de places i als criteris d’acceptació dels candidats requerits en cada entitat. Si es té experiència en el sector, hi ha la possibilitat de convalidar-les.
DIRECCIÓ
Carolina Cañellas
Llicenciada en Psicologia per la Universitat Ramon Llull i Màster en Mediació de conflictes per la Universitat de Barcelona i en Direcció, gestió i intervenció en serveis socials per la Universitat Ramon Llull. És professora investigadora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) on també imparteix docència als graus d’Educació Social i Treball Social. Experta en el context clínic i psicosocial on desenvolupa la seva experiència professional.
COORDINACIÓ
Ailen Mendoza Martínez
Grau en Història (UAB), Màster Universitari en Amèrica Llatina i la Unió Europea: Una cooperació estratègica (UAH), curs de Dinamització, programació i desenvolupament d’accions culturals (PT). Coordinadora de Voluntariat cultural a Barcelona i Matera (Itàlia). Coordinadora d’esdeveniments acadèmics i responsable de comunicació del IELAT (Institut Universitari d’Investigació en estudis llatinoamericans) de la Universitat d’Alcalà.
DOCENTS
Joan-Andreu Rocha. Doctor en Ciències de la Comunicació (UAO - CEU) i doctor en Història de les Religions (PUG). Les seves àrees d’experiència són la comunicació intercultural, el diàleg i el pluralisme interreligiosos, la geopolítica de la comunicació i les minories religioses, la cultura i els mitjans de comunicació. Degà de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) i professor convidat a la Pontifícia Universitat Gregoriana i a la Universitat Europea de Roma, així com a la Universitat de Teheran.
Pedro José Gómez. Doctor en Economia (UCM). Professor titular d’Economia Mundial, Organització Econòmica Internacional (grau en Economia) i Desigualat i Cooperació al Desenvolupament (màster en Economia Internacional i Desenvolupament). Actualment treballa, entre d’altres, en la línia d’investigació sobre l’anàlisi de la desigualtat i la pobresa a nivell nacional i internacional.
Esther Vivas. Llicenciada en Periodisme i màster en Sociologia. Especialitzada en anàlisi política i social, maternitats i feminisme i polítiques agroalimentàries i consum crític. Professora del màster en Agricultura Ecològica (UB). És membre del consell assessor de la revista Viento Sur i va ser guardonada amb el premi Biocultura 2015 al periodisme compromès amb el medi ambient.
Karlos Pérez de Armiño. Doctor en Ciències Polítiques (UPV) i diplomat en Estudis Europeus i Ajuda International Humanitària. Professor de Relacions Internacionals a la Universitat del País Basc, així com en diversos màsters relacionats amb cooperació i acció comunitària. Consultor i investigador de l’Instituto de Estudios sobre Desarrollo y Cooperación Internacional HEGOA.
Jordi Sabater. Doctor en Història (UPF), llicenciat en Història (UAB) i diplomat en Ciències Polítiques (UPF). Professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) especialitzat en immigració i polítiques socials. Professor convidat en diverses universitats europees i d’Amèrica Llatina.
José Mansilla. Doctor en Antropologia Social. Membre de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà (OACU), del Grup de Treball – Etnografia dels Espais Públics (GTE-EP) de l’Institut Català d’Antropologia (ICA), del Grup de Recerca sobre Exclusió i Controls Socials (GRECS) de la Universitat de Barcelona (UB) i del Grup de Recerca sobre Antropologia del Conflicte Urbà (GRACU) de la Universitat de Barcelona (UB).
Jesús Sanz. Llicenciat i doctor en Antropologia Social. Professor del Departament d’Antropologia Social (UCM). Llicenciat en Història (UCM) i Sociologia (UNED) i diplomat en Treball Social (UNED). És membre del grup d’investigació APSYC (Antropologia de les Polítiques Socials i Culturals). Ha participat en projectes d’investigació relacionats amb el vincle entre migració i desenvolupament.
Encina Villanueva. Llicenciada en Història de l’Art (UO), màster en Gènere i Desenvolupament (UCM). Professionalment s’ha implicat durant molts anys en el sector de les ONG de desenvolupament, especialment com a formadora i elaborant materials didàctics i de reflexió sobre drets de les dones, atenció i educació. Ha cocreat el projecte OtrasNosotras, espai de pensament i formació sobre art i feminisme, per a rescatar, conèixer i difondre les creacions de les dones. Dinamitzadora comunitària a Associació Trabe.
Gemma Casal Fité. Antropòloga. Tècnica de Desenvolupament i Suport a la Coordinadora d’ONGD de Lleida. Ha estat professora d’Antropologia (UL) i investigadora en la càtedra de Desenvolupament. Els seus eixos d’interès són migracions vinculades al desenvolupament rural i local, capital social i desenvolupament i canvi social.
Iñigo Macías. Economista. Màster en Estudis de Desenvolupament i Economia Internacional de la London School of Economics. Professor de la UAB i de màster a l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals. Coordinador d’investigacions a Oxfam Intermon. Experiència de camp en la regió andina, Amèrica Central i Àfrica subsahariana.
Txus Morata. Doctora i llicenciada en Pedagogia (UB). Els seus àmbits d’experiència inclouen la pedagogia social comunitària i l’educació en el temps lliure com a facilitador de la participació ciutadana i l’empoderament de les comunitats. Com a investigadora principal del Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) ha participat en projectes relatius a la pedagogia comunitària en poblacions en risc de vulnerabilitat social.
Davinia de Ramón: Llicenciada en Psicopedagogia i diplomada en Educació Social (UV). Especialista en Animació Sociocultural i Intervenció Socioeducativa per la Universitat Pablo Olavide de Sevilla. Tècnica de mobilització ciutadana a la Fundación Entreculturas, que promou l’educació de persones en situació de vulnerabilitat a Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica.
Abel Sampériz Callís. Diplomat en Ciències Empresarials (UB), llicenciat en Investigació i Tècniques de Mercat (UB), màster en Globalització i Desenvolupament (UB), postgrau en Agents de Desenvolupament (UPC) i màster en Evaluació de Programes i Polítiques Públiques (UCM). Actualment és avaluador independient i consultor. Imparteix docència en espais universitaris i no universitaris sobre avaluació i planificació de programes. Des de l'any 1997 treballa en el sector de la cooperació internacional, acció humanitària i educació transformadora. Cofundador de l'Associació per a la Transformació Social Pole Pole.
Iván Navarro. Llicenciat en Sociologia i doctor en Relacions Internacionals i Estudis Africans (UAM). Màster en Relacions Internacionals i Estudis Africans (UAM). Posgrau en Desenvolupament Comunitari (UAQ). Actualment és investigador del Programa de Conflictes i Construcció de Pau de l'Escola de Cultura de Pau (UAB). Imparteix docència en espais universitaris i no universitaris sobre conflictes armats i construcció de pau, cooperació al desenvolupament, gestió de projectes i metodologies participatives. Cofundador de l'Associació per a la Transformació Social Pole Pole.
Pere Mora Ticó. Doctor en Geografia (UAB). Llicenciat en Història Contemporània i en Geografia (UAB). Màster en Iniciació en la Investigació en Història Contemporània (UAB). Ha estudiat Direcció i Gestió del Màrqueting i Direcció de l’Equip de Vendes a l’Escola Superior d’Administració i Direcció d’Empreses (ESADE). És professor a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) i director del màster universitari en Direcció, Gestió i Intervenció en Serveis Socials.