Expert universitari en cooperació al desenvolupament i transformació global: Actors i agendes, gestió de projectes i noves tecnologies

cooperacio-desenvolupament-transformacio-global.jpg

Curs 2023/24 (2a edició)

Modalitat: Semipresencial

Crèdits: 15 ECTS

Idioma: Castellà

Durada: De febrer a abril 2024

Horari: Divendres tarda de 16 a 21 h Dissabtes tot el dia de 9.30 a 14.30 h i de 15.30 a 20.30 h

Preu: 132€/ECTS. El preu no inclou taxes i preinscripció

Preinscripció: Oberta

Matrícula: Oberta a partir del 30 d'abril de 2023

Preinscripció Matrícula Calendari Sol·licita informació

Presentació

Amb aquesta formació de postgrau analitzaràs el sistema de cooperació internacional, els seus actors i les diferents agendes; integraràs l’enfocament comunitari, que afavoreix una cooperació horitzontal; seràs capaç d'identificar, dissenyar i avaluar projectes de cooperació al desenvolupament, i faràs una aproximació a les noves tecnologies i el seu paper transformador.

Objectius

 • Analitzar els principals actors, agendes i estratègies de desenvolupament, com ara
  a) la cooperació no governamental i el paper de les ONGD en el context de crisi;
  b) els organismes internacionals com les Nacions Unides i la Unió Europea, així com les seves agendes vinculades a la reducció de la pobresa i les desigualtats;
  c) els nous actors i dinàmiques en la cooperació al desenvolupament, com són la cooperació descentralitzada i la cooperació Sud-Sud i triangular, i
  d) el paper de les xarxes internacionals de solidaritat i els moviments socials globals amb la seva agenda de justícia global.
 • Aproximar-se a la cooperació des de l’acció comunitària, en tant que enfocament que parteix de la implicació de les pròpies comunitats en els processos de transformació social. 
 • Abordar els processos de planificació de projectes de cooperació al desenvolupament des d’eines com l’enfocament del marc lògic o la teoria del canvi.
 • Fer una aproximació a les noves tecnologies com a instrument pel canvi social i poder analitzar des de les dificultats d’accés a les noves tecnologies i la seva incidència en el desenvolupament, fins a l’impacte dels social media i les xarxes socials en les estratègies de desenvolupament.

Pla d'estudis

3.1.- Actors i agendes de cooperació al desenvolupament (6 ECTS)

3.2. El sistema de cooperació des de l’acció comunitària: aspectes psicosocials i participació (3 ECTS)

3.3.- Identificació, planificació, seguiment i avaluació de projectes de cooperació al desenvolupament (3 ECTS)

3.4.- Noves tecnologies com a instrument pel canvi social: de la bretxa digital als social media (3 ECTS)

Metodologia

Participació proactiva a les sessions presencials. Presentacions i dinàmiques proposades pel professorat, treballs en seminaris sobre cursos pràctics, lectures i material audiovisual de referència. El màster inclou la implicació d’experts reconeguts en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament i l’acció comunitària, així com l’intercanvi d’experiències amb diferents organitzacions del camp per tractar sortides professionals en l'àmbit. També té una àmplia oferta de pràctiques a entitats de cooperació per al desenvolupament tant nacionals com a diversos països de l’estranger.

Pràctiques

En aquesta titulació no es realitzen pràctiques.

Sortides professionals

Administracions públiques (ajuntaments, consells comarcals, etc.):

 • Tècnics de cooperació
 • Gestors de projectes (avaluació, gestió, direcció)

Organismes internacionals i multilaterals de desenvolupament:

 • Consultors
 • Tècnics de cooperació

ONGD i altres organitzacions de la societat civil:

 • Gestors i personal de l’organització en organitzacions no lucratives especialitzades 
 • Interventors comunitaris
 • Assessors en organitzacions com a experts temàtics

Sector privat i àmbit de la consultoria:

 • Gestors de projectes

Instituts de recerca i àmbit universitari:

 • Investigadors en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament, migracions, diversitat cultural, drets humans, etc.

Direcció i professorat

DIRECCIÓ

Carolina Cañellas

Llicenciada en Psicologia per la Universitat Ramon Llull i Màster en Mediació de conflictes per la Universitat de Barcelona i en Direcció, gestió i intervenció en serveis socials per la Universitat Ramon Llull. És professora investigadora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) on també imparteix docència als graus d’Educació Social i Treball Social. Experta en el context clínic i psicosocial on desenvolupa la seva experiència professional.

Més

DOCENTS

Joan-Andreu Rocha. Doctor en Ciències de la Comunicació (UAO - CEU) i doctor en Història de les Religions (PUG). Les seves àrees d’experiència són la comunicació intercultural, el diàleg i el pluralisme interreligiosos, la geopolítica de la comunicació i les minories religioses, la cultura i els mitjans de comunicació. Degà de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) i professor convidat a la Pontifícia Universitat Gregoriana i a la Universitat Europea de Roma, així com a la Universitat de Teheran.

Esther Vivas. Llicenciada en Periodisme i màster en Sociologia. Especialitzada en anàlisi política i social, maternitats i feminisme i polítiques agroalimentàries i consum crític. Professora del màster en Agricultura Ecològica (UB). És membre del consell assessor de la revista Viento Sur i va ser guardonada amb el premi Biocultura 2015 al periodisme compromès amb el medi ambient. 

José Mansilla. Doctor en Antropologia Social. Membre de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà (OACU), del Grup de Treball – Etnografia dels Espais Públics (GTE-EP) de l’Institut Català d’Antropologia (ICA), del Grup de Recerca sobre Exclusió i Controls Socials (GRECS) de la Universitat de Barcelona (UB) i del Grup de Recerca sobre Antropologia del Conflicte Urbà (GRACU) de la Universitat de Barcelona (UB).

Iñigo Macías. Economista. Màster en Estudis de Desenvolupament i Economia Internacional de la London School of Economics. Professor de la UAB i de màster a l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals. Coordinador d’investigacions a Oxfam Intermon. Experiència de camp en la regió andina, Amèrica Central i Àfrica subsahariana.

Txus Morata. Doctora i llicenciada en Pedagogia (UB). Els seus àmbits d’experiència inclouen la pedagogia social comunitària i l’educació en el temps lliure com a facilitador de la participació ciutadana i l’empoderament de les comunitats. Com a investigadora principal del Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) ha participat en projectes relatius a la pedagogia comunitària en poblacions en risc de vulnerabilitat social.

Davinia de Ramón. Llicenciada en Psicopedagogia i diplomada en Educació Social (UV). Especialista en Animació Sociocultural i Intervenció Socioeducativa per la Universitat Pablo Olavide de Sevilla. Tècnica de mobilització ciutadana a la Fundación Entreculturas, que promou l’educació de persones en situació de vulnerabilitat a Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica.

Abel Sampériz Callís. Diplomat en Ciències Empresarials (UB), llicenciat en Investigació i Tècniques de Mercat (UB), màster en Globalització i Desenvolupament (UB), postgrau en Agents de Desenvolupament (UPC) i màster en Avaluació de Programes i Polítiques Públiques (UCM). Actualment és avaluador independent i consultor. Imparteix docència en espais universitaris i no universitaris sobre planificació de programes. Des de l’any 1997 treballa en el sector de la cooperació internacional, acció comunitària i educació transformadora.

Iván Navarro. Llicenciat en Sociologia i doctor en Relacions Internacionals i Estudis Africans (UAM). Màster en Relacions Internacionals i Estudis Africans (UAM). Postgrau en Desenvolupament Comunitari (UAQ). Actualment és investigador del programa de Conflictes i Construcció de Pau de l’Escola de Cultura de Pau (UAB). Imparteix docència en espais universitaris i no universitaris sobre conflictes armats i construcció de pau, cooperació al desenvolupament i metodologies participatives.

Pere Mora Ticó. Doctor en Geografia (UAB). Llicenciat en Història Contemporània i en Geografia (UAB). Màster en Iniciació en la Investigació en Història Contemporània (UAB). Ha estudiat Direcció i Gestió del Màrqueting i Direcció de l’Equip de Vendes a l’Escola Superior d’Administració i Direcció d’Empreses (ESADE). És professor a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) i director del màster universitari en Direcció, Gestió i Intervenció en Serveis Socials.

Demana més informació - * Camps obligatoris

Responsable del tractament és la Fundació Pere Tarrés, amb domicili al c/ Numància n. 149 de Barcelona (08029), LOPD@peretarres.org.

La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions informatives de les nostres activitats.

Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament.

Més informació : https://www.peretarres.org/avis-legal

ENVIAR