Calendari escolar

Infants i joves referents de l'activisme social
Infants i joves referents de l'activisme social

El calendari pedagògic, una campanya de sensibilització anual

La Fundació Pere Tarrés elabora cada inici de curs un calendari interactiu a través d’un eix temàtic que proposa fitxes pedagògiques i recursos divulgatius per sensibilitzar i conscienciar infants, adolescents i joves sobre els reptes educatius i socials dels nostres temps. El projecte va molt més enllà d’un calendari de planificació anual: d’una banda, es desplega en una campanya de conscienciació amb píndoles mensuals sobre diverses qüestions que ens preocupen com a entitat educativa i social; de l’altra, inclou també propostes pedagògiques pràctiques per als agents educatius i socials (centres escolars, centres d’esplai, centres socioeducatius, biblioteques, ludoteques, centres cívics) i per treballar aquests mateixos conceptes en família.

Calendari 2023-24: #InfantsActivistes

Com a societat, hem après que les grans reivindicacions ciutadanes pacífiques són les que ens fan avançar i les que ens fan guanyar drets. El calendari d’enguany se centra en el paper dels infants i joves com a promotors de l’activisme, com a impulsors de canvi i transformació social. Hem seleccionat dotze figures de procedències, ètnies i circumstàncies molt diferents (algunes històriques, d’altres de més modernes) que han protagonitzat, com a infants o joves, i molts d’ells sense ni tan sols proposar-s’ho, lluites socials molt diverses. A través de la seva experiència, tots i totes han fet avançar la societat en camps com el canvi climàtic, l’antiracisme, la pau, la lluita contra la pobresa o els drets dels infants, entre d’altres.

A través de fitxes mensuals que ens expliquen la història de cada un d’aquests infants i joves i ens ofereixen jocs, eines, dinàmiques i recursos relacionats, la Fundació Pere Tarrés vol recollir aquests aprenentatges i treballar valors a l’aula, al centre d’esplai, al centre socioeducatiu o a casa amb la família.

Setembre
Octubre
Novembre
Desembre
Gener
Febrer
Març
Abril
Maig
Juny
Juliol
Agost

Consulta els recursos pedagògics anteriors

7 competències educatives
CURS 22-23

Diferents institucions, com la UNESCO o el Ministeri d’Educació, han definit 7 competències educatives que els infants i joves han d’assolir en la seva etapa educativa per tal d’esdevenir persones íntegres i professionals.
Diversos estudis científiques han evidenciat que els nens i les nens que participen de forma habitual en activitats d’educació en el lleure desenvolupen i potencien 7 competències educatives.
La Fundació Pere Tarrés, a través del calendari del curs 2022-2023 vol oferir jocs, eines, dinàmiques i recursos per fomentar aquestes competències educatives entre infants i joves per treballar a l’aula, al centre d’esplai, al centre socioeducatiu o a casa amb la família.
MÉS INFORMACIÓ
DESCARREGAR PDF

Donem a conèixer els drets de la infància
CURS 21-22

Els drets de la infància són drets que posseeixen els nens, nenes i adolescents per la simple raó de néixer i són imprescindibles per a una bona infància. Es troben recollits a la Convenció sobre els drets de l'infant, aprovada el 20 de novembre de 1989 per les Nacions Unides.
La Fundació Pere Tarrés vol donar a conèixer dotze d’aquests principis, que han estat triats en funció de la seva representativitat i de la vinculació directa amb el món de l’educació.
MÉS INFORMACIÓ
DESCARREGAR PDF

Treballem els Objectius de Desenvolupament Sostenible
CURS 20-21

Els 17 Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per l’Assemblea General de les Nacions Unides són fites per millorar el nostre món abans de l’any 2030. La Fundació Pere Tarrés n’ha seleccionat 12, un per a cada mes de l’any, per il·lustrar el calendari del curs 2020-2021. Cada mes, es proposen activitats pedagògiques adreçades a aprofundir en aquests 12 objectius.
MÉS INFORMACIÓ
DESCARREGAR PDF

Descobrim les dones que han fet historia
CURS 19-20

Amb vocació de divulgar les seves aportacions i generar referents femenins en l’imaginari de les noves generacions, la Fundació Pere Tarrés ha elaborat aquest calendari per al curs 2019-2020 adreçat a l’àmbit educatiu com ara escoles, centres socioeducatius, centres d’esplai, famílies, etc.
MÉS INFORMACIÓ
DESCARREGAR PDF