COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Perquè és tan difícil dir el que sentim sense ferir a l’altre?

Perquè és tan difícil dir el que sentim sense ferir a l’altre?

Lisette Navarro Segura
Professora del Grau en Educació Social i Treball Social, del Màster universitari MEIA i del Postgrau d’Expert universitari en eines per a la intervenció socioeducativa per a professionals de l’acció social.
Veure tots els articles | Fitxa d’experta

07.09.17

Perquè és tan difícil dir el que sentim sense ferir a l’altre? I perquè ens sentim malament si no ho fem?

Ser capaç d’expressar el que sents, necessites o penses tenint en compte el que l’altre persona sent, pensa o necessita és l’habilitat que s’anomena assertivitat. És una eina que ens és molt útil en el nostre dia a dia perquè tenim molts petits conflictes quotidians que aplicant-la ens facilitaria el dia a dia.

Avui a l’autobús una senyora m’ha demanat el seient de molt males maneres, m’he sentit molt “agobiada” i molt irritada i li he hagut de cedir, però sense fer-ho de bona gana. En aquest cas no he estat assertiva i la sensació que he tingut ha estat de culpa, de ràbia... i sobretot un “rum-rum” al cap de perquè no he estat capaç de dir-li a la senyora que m’ho podria haver demanar però de millors maneres.

A la vida hi ha situacions que ens poden fer sentir malament: deixar que algú se’ns coli a la cua del concert, o a la cua del súper, que el nostre cap ens parli malament i no saber respondre o fins hi tot que el meu germà em parli malament i no saber aturar-lo. Per tal de convertir aquesta situació en situacions exitoses i ser assertiu, què haig de fer? 

El primer pas és centrar-me en mi mateix, pensar i parlar des del que jo penso, des del que jo necessito. No focalitzar la meva expressió en l’altre.

El segon pas és parlar de sentiments, del que nosaltres sentim i experimentem davant aquella situació.

El tercer pas és expressar aquells sentiments en relació a una situació concreat o específica. No generalitzar ni parlar de coses vagues ni ambigües.

El quart i últim pas és fer una proposta de canvi. Alguna cosa concreta que l’altre ha de fer perquè jo deixi de sentir-me així i pugui sentir-me millor.

Ser assertiu en situacions complexes com per exemple sol·licitar un canvi laboral o comunicar-li alguna cosa a la teva parella que a tu et genera neguit, et pot propiciar sensacions de benestar, de autoconfiança, de respectar la teva autoestima i l’autoestima de l’altre i en general aconseguir els teus objectius i ser exitós. 

Aplicar aquest esquema al principi pot semblar-te estrany i et pot donar la sensació que és molt quadriculat, però si t’acostumes a fer-ho veuràs que el que et proporciona és una eina per expressar-te en qualsevol situació que a tu et pugui generar cert malestar. 

Recorda que tens dret a fer-ho, si ho fas serà un gran èxit i una gran satisfacció personal.