COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

El poder de transformar les circumstàncies és dins nostre

El poder de transformar les circumstàncies és dins nostre

Àngels Sogas Perales
Professora de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL
Veure tots els articles | Fitxa d’experta

21.04.21

Us heu fixat que davant d'una mateixa situació cadascun de nosaltres responem de manera diferent? No us heu trobat mai que davant d'un mateix fet, ja sigui un fet de caire amable o fins i tot un fet dolorós, cada persona el veu de manera molt diferent? I us heu preguntat per què? Doncs la responsable de tot plegat és l'actitud. Si, l'actitud. Sempre hem sentit dir que l'actitud davant la vida ho és tot i és totalment cert. L'actitud ens marca la manera que tenim d'afrontar la vida.

La vida la podem definir com una successió de situacions i circumstàncies que es van produint una darrera l'altra. Efectivament al llarg de la vida ens passaran infinitat de coses, coses que no les haurem decidit, però que en rebrem les conseqüències.

Així dit sembla que tenim poc control sobre aquestes coses i és molt possible. És cert que nosaltres no podem controlar ni canviar allò que ens passa, però sí que depèn de nosaltres com ho afrontem, sí depèn de nosaltres de quina manera ens relacionem amb les conseqüències que sent deriven de tot el que ens passa. Això ja ho deia l'emperador romà Marc Aureli. Ell afirmava que "si et sents dolgut per les coses externes, no són aquestes les que et molesten, sinó el teu propi judici sobre elles. I està en el teu poder canviar aquest judici ara mateix".

Així doncs, podem afirmar que "el què" majoritàriament no depèn de nosaltres, però el com sempre dependrà de nosaltres. I és "el com" el que ens acaba definint i marcant el nostre benestar. És el com el que fa que les coses pesin més o menys, que els obstacles els sentiu més o menys feixucs.

Us posaré un exemple. Avui has arribat a la feina i us estava esperant el vostre cap. Us comunica que l'empresa fa mesos que té pèrdues i no li queda altre remei que tancar. Us acomiada.El fet és dolorós. La realitat és la que és i no la pots canviar, el important és com tu ho processes i el sentit que li dónes. Només tu pots decidir de quina manera fas front a la situació. De quina manera et relaciones amb les conseqüències que se'n deriven. Pots decidir no fer res, quedar-te a casa i esperar que algú t'ofereixi una feina. Pots decidir aprofitar aquest temps que tens d'atur per formar-te i adaptar-te a les noves necessitats del mercat. El que et farà actuar d'una manera o d'una altra serà l'actitud en què afrontis el problema, I això si depèn de tu. En cap cas tenir una actitud positiva serà dir que no passa res. Depèn amb quina actitud afrontes les coses, la percepció de la realitat pot ser molt diferent. Hem de prendre consciència que vivim en una societat on impera la negativitat, on normalment es ressalten les mancances i els defectes envers les virtuts.

Des de ben petits se'ns reforça en negatiu. Estem molt acostumats a dir-li amb un infant: "Andreu, si no t'acabes la carn, no anirem al parc" fomentar una actitud positiva pesaria per dir-li "Andreu, quan acabis , marxem al parc" L'actitud és el resultat de les teves creences i valors. Entendre que la importància recau en com us afecten les coses, en com us afronteu a elles, pot fer un gir positiu a les vostres vides, decidir com et vols sentir dona pau i serenor.

Per millorar la vostra actitud davant la vida, i assolir una actitud positiva que us afavoreixi com a persones l'autoconeixement juga un paper molt important. Saber quines són les vostres virtuts i identificar els vostres defectes per tal de corregir-los i créixer com a persona, és assumir responsabilitats, és prendre consciència del que voleu canviar i no centrifugar la responsabilitat del canvi als altres. Cadascun és el responsable de les seves actituds i malgrat que pugui costar, es poden canviar.

Per acabar dir-vos que l'actitud és una petita cosa que marca una gran diferència, Si canvieu la forma de veure les coses, les coses canvien de forma. Els fets no han canviat, però només canviant l'actitud tot ha canviat. El poder està dins teu.