COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Apliquem principis senzills de l’economia circular en les nostres entitats

Apliquem principis senzills de l’economia circular en les nostres entitats

Noel García i López
Director de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés
Veure tots els articles

04.06.21

Fa pocs dies llegíem que la temperatura mitjana anual a Catalunya ha augmentat 1,8 ºC des del 1950, que probablement cap al 2050 la temperatura serà tres graus més elevada i les precipitacions hauran disminuït un 40%.

Atenent a les projeccions de la comunitat científica, les conseqüències d’aquestes dades són molt preocupants.

Avui ja ningú dubta que tenim un greu problema, que és global, que tendeix a empitjorar i que ens deixa unes perspectives de futur ben alarmants. La bona notícia és que els nostres hàbits quotidians tenen un impacte clar en aquesta lluita, i que per tant, tenim molt a fer! Aquest dissabte 5 de juny celebrem de nou el Dia Mundial del Medi Ambient, i és el moment ideal perquè des de les nostres entitats decidim modificar alguns hàbits.

De totes les recomanacions que podem trobar a la xarxa, em sembla interessant revisar els principis de l’economia circular i animar-vos a aplicar-los en la gestió quotidiana de les vostres entitats, associacions, etc. De tot espai de treball col·lectiu, en definitiva, en què les decisions quotidianes tenen un impacte acumulatiu molt important.

Fa uns anys vam conèixer el principi bàsic de les 3R: Reduir, Reutilitzar, Reciclar, i a aquesta llista s’hi van afegir 4 més: Redissenyar, Reparar, Renovar i Recuperar. Semblava que no teníem més verbs virtuosos que comencessin amb erra, però encara en tenim 5 més!: Reimaginar, Recrear, Restaurar, Rebutjar i Repensar.

En aquest breu article us faig una proposta de 7 erres que podem introduir fàcilment en la gestió diària de les nostres entitats.

Us animo a que us serviu un te o un cafè, amb un full de paper reciclat al davant, i tot pensant en la vostra entitat i en les persones amb qui treballeu, repasseu el conjunt d’activitats quotidianes, compres, processos de treball, etc., en els quals podeu innovar a partir d’aquestes bones pràctiques:

1. Rebutjar: rebem a diari propostes comercials de tota mena per renovar, ampliar, actualitzar serveis i productes. Animem-nos a dir que no si no ho necessitem.
2. Reduir: tant l’entitat com cadascuna de les persones que en formem part consumim a diari un ventall ben divers de productes. L’energia elèctrica de l’oficina, el material fungible, l’aire condicionat, el combustible dels desplaçaments... pensem en com podem reduir el nostre consum sempre que sigui possible.
3. Reutilitzar: més enllà de fer servir la cara no impresa dels fulls paper per les notes, en l’entorn de feina també podem reutilitzar. Per exemple, fomentem xarxes d’intercanvi entre els treballadors, o entre entitats, per reutilitzar productes en bon estat.
4. Reparar: allarguem la vida d’un producte dedicant-hi una estona per reparar-lo. Si és una tassa record de Venècia: superglue, però si té cables i no en sabem prou, cerquem qui ho pot fer, en comptes d’assumir que l’hem de llençar.
5. Redissenyar: en tot allò que produïm de collita pròpia, pensem com podem repensar-ho amb criteris de sostenibilitat i disseny ecològic.
6. Reciclar: un clàssic! Reciclem tot allò que sigui reciclable, i siguem constants en llençar cada cosa a la fracció corresponent.
7. Repensar: pensem-hi amb tot l’equip, qüestionem-nos què fem, com fem les coses i com podem introduir-hi canvis. Fer servir la creativitat del pensament col·lectiu per innovar i fer de la nostra entitat una peça més en la lluita contra el canvi climàtic.

Al Departament de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés ja fa temps que apliquem aquests principis i que acompanyem a entitats de tota mena per tal que també siguin agents de canvi. I tu, ja t'hi has posat?

Comparteix l’article

Etiquetes