EDUCACIÓ SOCIAL I TREBALL SOCIAL

BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS

Cinc consells per gestionar emocionalment el Nadal

Cinc consells per gestionar emocionalment el Nadal

Elena Requena
Directora del Grau en Treball Social de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL
Veure tots els articles | Fitxa d’experta

13.12.21

S’acosta el Nadal, i un any més ens trobem davant d’unes festivitats desitjades però amb un regust amarg. Fa un any, encaràvem un Nadal del tot atípic amb la sacsejada emocional que la pandèmia havia provocat. Ara, amb el covid-19 encara resistint-se a marxar de les nostres vides, tenim per davant un nou repte provocat per les incerteses de levolució de la nova variant i de com ens afectarà la sisena onada del virus.

La gestió emocional serà clau per poder gaudir d’aquestes festes al màxim sense angoixar-nos més del compte. Davant la proximitat de les festivitats nadalenques, apuntem diverses estratègies i pautes que ens poden ajudar a gestionar emocionalment aquest període.

1.Intentem evitar els pensaments negatius i focalitzem-nos en els positius. Allò que marca el nostre estat emocional no és tant el que ens passa, sinó com ho vivim. És més important com interpretem el que ens passa que no pas el que esdevé. Podem afrontar aquestes festes nadalenques ancorats en allò que no podrà ser -fet que ens conduirà a sentiments denuig, impotència, ràbia o frustració- o bé amb una actitud positiva i constructiva de ganes gaudir del Nadal encara que sigui duna manera diferent. Cal evitar els pensaments negatius i ho podem aconseguir si expressem els nostres neguits i ens focalitzem en allò positiu. Per exemple, al final del dia, podem escriure alguna cosa agradable que ens hagi passat, un exercici que podem compartir en família. Això sí, si els sentiments dangoixa i tristesa ens superen i alarmen el nostre entorn, no descartem demanar ajuda professional.

2.Dediquem-nos temps a nosaltres mateixos i al nostre gaudi i cura personal. És possible que aquest Nadal, ja sigui per prudència, per por o per recomanacions de les autoritats sanitàries, no puguem fer tota lactivitat social que voldríem, però no és temps perdut: dediquem-nos temps a nosaltres mateixos. Pot ser un bon moment per fer aquelles activitats que ens agraden però per a les quals no trobem tot el temps que voldríem: llegir, mirar pel·lícules, jardineria, manualitats, una tarda de jocs de taula amb la canalla, etc. Són petits plaers que, de vegades, descuidem per obligacions laborals o domèstiques. Poden ser també uns dies per augmentar el contacte amb la natura, que contribueix tant al benestar emocional com físic.

3.Busquem alternatives si no és possible reunir-nos com els altres anys. Nadal és sinònim de retrobament amb família i amistats. Aquest any no ha de ser diferent, només cal buscar altres opcions per a les trobades. Reserva els dinars i els sopars presencials per a aquelles persones més significatives (sempre respectant les mesures sanitàries vigents), i per a la resta innova amb altres opcions: un passeig tranquil, una xocolata calenta en una terrassa, una videoconferència, etc. Limportant és evitar laïllament social i els sentiments de frustració i angoixa que comporta. No poder celebrar aquests dies com sempre no significa que no puguem gaudir-los: la rigidesa no és bona companya de viatge i sempre hi ha un marge per adaptar-se que, per petit que sigui, ens fa sentir que podem controlar mínimament les circumstàncies.

4.No oblidem les tradicions que tant ens agraden, però innovem! Tendim a reproduir rutines, perquè els canvis poden generar ansietat i ens agrada la nostra zona de confort més del que estem disposats a reconèixer, però com hem explicat abans, la pandèmia ha incorporat irremeiablement la flexibilitat en les nostres vides. Així que no té sentit capficar-nos en replicar exactament igual el Nadal danys passats si les circumstàncies són diferents. Parla-ho amb els de casa o amb les persones amb qui ho celebres per construir junts com voldríeu que fos aquest Nadal. Viu-lo en clau doportunitat: amic invisible a distància, concurs de nadales, trobades virtuals, scape room nadalenc a casa per als més petits, anar a buscar el tió al bosc, etc. Sense oblidar-nos de participar en les iniciatives que hi ha a la teva comunitat aquests dies, com ara exposicions a laire lliure de pessebres, pessebres vivents o passejades populars.

4.Reflexionem sobre el nostre estil de vida i de consum. Nadal és probablement l’època de lany en què més fàcilment es cau en un consumisme sense sentit. Prenguem consciència que el consumisme no proporciona la felicitat, sinó una necessitat de més consumisme perquè sempre hi haurà un nou producte per comprar. Gran part del consum actual no és sostenible ambientalment, però tampoc emocionalment. Donem una volta al consum aquest Nadal: realment és necessari rebre tants regals? En el cas dels infants, quins valors estem transmetem si prioritzem la quantitat per sobre de la qualitat? Podem regalar joguines fetes amb materials reciclables, que fomentin la creativitat, que no siguin sexistes... D’altra banda, cal que els regals estiguin embolicats en papers decoratius? Podem aprofitar bosses de cartró o capses que tot sovint acumulem a casa sense donar-los-hi cap ús i decorar-les al nostre gust: segur que agrada més una decoració personalitzada que un embolcall perfecte amb un paper que porta el logotip dun centre comercial.

En definitiva, cal acceptar de manera realista que la covid-19 continuarà un temps entre nosaltres i que està comportant i comportarà canvis en els nostres hàbits i costums. Però també hem de tenir clar que des que la pandèmia ha arribat a les nostres vides hem evolucionat, hem après i tenim estratègies per adaptar-nos a la situació. Focalitzar-nos en el pensament positiu, centrar-nos en allò que podem controlar i evitar laïllament social són algunes de les claus que augmentaran el nostre benestar emocional i ens permetran, malgrat tot, gaudir d’un bon Nadal.