Què és?
Presentació
Horari i activitats
Indicacions i difusió
Inscripcions
L’objectiu de la trobada és oferir una activitat centrada en els adolescents i joves dels esplais del MCECC, proporcionant-los un espai de formació i creixement, vinculat a la transmissió de valors cívics i al compromís social. És un espai d’intercanvi de coneixements, relacions i activitats amb joves d'altres esplais, molts dels quals acabaran formant part dels equips de monitors. L’origen de la TrocaJove es troba en el Matxembrat, el nom que va rebre en els seus inicis, quan es va crear l’activitat en el marc de l’Àmbit d’Adolescents i Joves del MCEC, el qual va començar a organitzar una trobada de cap de setmana per als grups de joves dels esplais. A continuació trobareu una relació de les diferents trobades organitzades, començant per les del MCEC (sense la dimensió catalana) i acabant per les del MCECC:Anualment el MCECC organitza una gran trobada per a joves dels Centres i Clubs d'Esplai federats, la TrocaJove. Sovint és el primer contacte d’aquests joves amb el Moviment a escala catalana, més enllà de la seva realitat de zona o territori.
Un any més, arriba el moment més esperat per als adolescents i joves del Moviment, La TrocaJove!! Els propers 26 i 27 d’abril us esperem a Salou per viure un cap de setmana únic!
La TrocaJove és un dels punts de trobada del Moviment que permet als adolescents i joves dels nostres Centres i Clubs d’Esplai viure i compartir noves experiències, establir nous lligams, compartir estones de joc, dinàmiques i aprenentatges amb altres nois i noies de realitats molts diverses!
Enguany acompanyarem una comissió d’alumnes de 4t d’ESO d’un institut que està preparant la seva graduació de final de curs. Durant tot l’any, seguirem el seu procés d’aprenentatge per diferenciar entre les expectatives externes que els envolten i els seus desitjos i decisions personals, enmig de les pressions quotidianes, els dubtes propis de l’adolescència, les amistats, els primers amors i el qüestionament de la identitat.
No t’ho pots perdre! Comptem amb tu el cap de setmana del 26 i 27 d’abril!
La Comissió de voluntaris/àries treballa de valent per tenir-ho tot a punt i que la gaudeixis com mai abans!
Amb la col·laboració de:
Dissabte 26 d'abril
10.00 h | Acollida dels participants i acreditacions (Plaça de la Pau)
10.15 h | Activitat de matí
13.00 h | Inauguració de la TrocaJove
13.30 h | Dinar
15.30 h | Espai formatiu
17.30 h | Berenar
18.00 h | Estona amb tu
20.30 h | Sopar
21.30 h | Vetllada
22.00 h | Concert
00.30 h | Bona nit
Diumenge 27 d'abril
08.30h | Bon dia i recollida
09.15h | Esmorzar
10.30h | Activitat de matí
13.30h | Cloenda
14.00h | Dinar
15.00h | Comiat
F01 Associacionisme i militància ecologista
Breu descripció: Podem transformar el catastrofisme en compromís? En aquesta formació reflexionem sobre la relació entre natura i cultura, el paper de la felicitat en la transició ecosocial i la força de les lluites col·lectives. Ens inspirem en experiències com Soulèvements de la Terre, Revoltes de la Terra o Per una Plana Viva per descobrir eines, encerts i estratègies per a l’acció.
Nom del docent: Clàudia Cavaller Álvarez
Escola de formació: Terra fèrtil
F02 Economia Social i Solidària
Breu descripció: Reflexionem sobre el sistema econòmic actual i descobrim alternatives amb impacte social positiu. Aprendrem com construir projectes col·lectius i transformadors que responguin a les necessitats reals de la comunitat.
Nom del docent: Ferran Surriba Codony
Escola de formació: Terra fèrtil
F03 Astronomia i mitologia
Breu descripció: Aquesta formació ens convida a explorar la connexió entre l’astronomia i la mitologia, descobrint com diferents cultures han interpretat el cel al llarg de la història. Aprendrem sobre constel·lacions, planetes i fenòmens astronòmics, mentre ens endinsem en les històries, mites i simbolismes que els pobles antics hi van atribuir. Descobrirem junts què amaga el cel de nit i les històries que s’expliquen i s’han explicat, combinant ciència i narració.
Nom del docent: Carles Piqueras i Boleda
Escola de formació: MCECC
F04 Excursionisme i muntanyisme
Breu descripció: Treballarem coneixements bàsics sobre tècniques de senderisme, orientació, seguretat a la muntanya i respecte pel medi natural, fomentant una pràctica responsable i sostenible d’aquestes activitats a l’aire lliure.
Nom del docent: Pau Pujol Vilà
Escola de formació: MCECC
F05 Treball en equip, lideratge i presa de decisions
Breu descripció: En aquest taller posarem a prova la nostra capacitat de treball en equip, lideratge i presa de decisions en situacions difícils. Seràs capaç de coordinar-te amb altres, defensar la teva postura i prendre la millor decisió sota pressió? T’hi atreveixes? Descobreix com prenem decisions, quins factors hi influeixen i com el treball en equip pot marcar la diferència!
Nom del docent: Judit Gabandé Ballarin
Escola de formació: Escola de l’esplai de Lleida
F06 Salut mental a l’esplai
Breu descripció: Principals trastorns infantojuvenils, eines per gestionar-los i reflexió sobre les situacions més freqüents que impliquin gestió emocional en l’esplai.
Nom del docent: Sebastian Man
Escola de formació: Escola de l’Esplai de Lleida
F07 Pantalles? Solucions i no problemes!
Breu descripció: Vivim envoltats de pantalles, però... com les fem servir? En aquest taller reflexionarem junts sobre com fer-ne un ús conscient i positiu, minimitzant riscos i potenciant el benestar digital.
Nom del docent: Ramon Oromí Farré
Escola de formació: Escola de l’Esplai de Lleida
F08 Jocs i dinàmiques
Breu descripció: Descobrim jocs i dinàmiques divertides per fer grup, moure’ns i passar-ho bé. Una estona per jugar i emportar-te idees per a qualsevol activitat de lleure.
Escola de formació: FPT
F09 Danses i cançons
Breu descripció: Un espai per aprendre i gaudir amb danses i cançons del lleure. Ens mourem, cantarem i descobrirem recursos per animar qualsevol trobada o activitat.
Escola de formació: FPT
F10 Educació emocional
Breu descripció: Coneixem les emocions que sentim? Aprenem a identificar-les, expressar-les i gestionar-les millor per sentir-nos bé amb nosaltres mateixos i amb els altres.
Escola de formació: FPT
F11 Bullying
Breu descripció: Què és el bullying? Com detectar-lo i, sobretot, com actuar-hi? En aquesta formació en parlarem sense filtres i buscarem estratègies per fer front a l’assetjament des del suport i el respecte entre iguals.
Escola de formació: FPT
F12 El bon ús de les xarxes socials
Breu descripció: Com podem gaudir de les xarxes sense que se’ns mengin? Parlem d’ús responsable, de límits, de la nostra imatge digital i de tot allò que no es veu darrere una història o un post.
Nom del docent: FPT
F13 Parlem de temes tabú: drogues, sexualitat, diversitat...
Breu descripció: Una formació per abordar temes sovint silenciats amb naturalitat i sense prejudicis. Crearem espais de confiança per parlar obertament de sexualitat, drogues i altres temes tabú que afecten elsjoves.
Escola de formació: FPT
F14 Perspectiva de gènere
Breu descripció: Explorem què vol dir aplicar la perspectiva de gènere en el lleure i en el dia a dia. Una formació per detectar desigualtats i construir mirades més igualitàries i inclusives.
Escola de formació: FPT
F15 Com afrontem els discursos d’odi?
Breu descripció: Reflexionem sobre l’origen i l’impacte dels discursos d’odi en la societat. Aprendrem a identificar-los, combatre’ls i construir espais més respectuosos i inclusius.
Escola de formació: Fundació Neus Català
F16 La lluita feminista
Breu descripció: Una introducció al feminisme com a eina de transformació social. Reflexionarem sobre rols de gènere, desigualtats i com construir relacions més justes i igualitàries en el dia a dia.
Nom del docent: Fundació Neus Català
F17 Pensament crític i fake news
Breu descripció: Descobreix com identificar notícies falses i desenvolupar una mirada crítica davant la informació que ens envolta. Una formació per aprendre a contrastar, pensar i no empassar-nos-ho tot.
Escola de formació: Fundació Neus Català
F19 Economia social i solidària
Breu descripció: Una introducció pràctica als valors i principis de l’economia social i solidària. Descobrirem com es pot posar l’economia al servei de les persones i del bé comú, a través d’experiències col·lectives, cooperatives i iniciatives transformadores. Una formació per repensar el consum, el treball i el paper dels projectes comunitaris en la construcció d’un món més just.
Escola de formació: CNJC
F20 Ansietat, què faig amb ella?
Breu descripció: Se centrarà a entendre què és l'ansietat, com es manifesta i perquè és important parlar-ne, especialment entre els joves. Crearem un espai segur i obert on els joves se sentin escoltats i compresos.
Nom del docent: Esther Neila Garachana
Escola de formació: Escola Esplai Fundació Sta. Mª Siurana
F21 Cultura de la pau i no-violència
Breu descripció: Formació per descobrir com la no violència pot transformar conflictes i construir convivència. Una proposta per reflexionar, detectar violències quotidianes i comprometre’s amb una cultura de pau.
Escola de formació: Justícia i Pau
F22 Entre el jo dubto i el jo crec: despertar la fe en temps difícils
Breu descripció: Espai per reflexionar sobre la fe enmig dels dubtes, els conflictes i el soroll del món. Una invitació a connectar amb una espiritualitat viva, crítica i compromesa.
Nom del docent: Francesc de Borja Fayos
Escola de formació: MCECC
F23 El col·lectiu LGBTIQ+ a l’esplai
Breu descripció: Formació per entendre la diversitat afectiva i de gènere i repensar l’esplai com un espai segur i acollidor per a tothom. S’abordaran conceptes clau, vivències i eines per a una educació inclusiva i transformadora.
Nom del docent: Elvis Chalas
Escola de formació: MCECC
F24 Pensa, estima, diverteix-te, treballa, solidaritza't... en català!
Breu descripció: Formació vivencial i participativa per reflexionar sobre l’ús del català en el lleure i en la vida quotidiana. Enfortirem el compromís lingüístic a través del pensament, l’acció i l’expressió. Viure plenament en català és també transformar.
Nom del docent: Júlia Florences
Escola de formació: MCECC
F25 La cara B dels influencers amb @lauritzzzen
Breu descripció: Una mirada crítica i dinàmica al fenomen influencer. A través d’exemples, debat i experiències personals, reflexionarem sobre què s’amaga darrere les xarxes socials, com es construeix la imatge digital i quines expectatives genera. Una proposta per prendre consciència i fomentar l’esperit crític entre els joves.
Nom del docent: Laura Llobet
F26 La cara B dels influencers amb @sir.joan
Breu descripció: Una mirada crítica i dinàmica al fenomen influencer. A través d’exemples, debat i experiències personals, reflexionarem sobre què s’amaga darrere les xarxes socials, com es construeix la imatge digital i quines expectatives genera. Una proposta per prendre consciència i fomentar l’esperit crític entre els joves.
Nom del docent: Joan Grivé
F27 La cara B dels influencers amb @laia.argelaguet
Breu descripció: Una mirada crítica i dinàmica al fenomen influencer. A través d’exemples, debat i experiències personals, reflexionarem sobre què s’amaga darrere les xarxes socials, com es construeix la imatge digital i quines expectatives genera. Una proposta per prendre consciència i fomentar l’esperit crític entre els joves.
Nom del docent: Laia Argelaguet i Franquelo
Aquesta activitat està destinada als grups d’adolescents i joves dels Centres i Clubs d’Esplai del MCECC. Enguany hi poden participar els joves nascuts entre 2007 i 2010, és a dir, alumnes que cursen des de 3r d’ESO fins a 2n de Batxillerat o l’equivalent a cicles formatius.
Aquests joves aniran acompanyats dels seus monitors i monitores amb una ràtio mínima d’1 adult per cada 10 adolescents o joves. Com a mínim caldrà que hi hagi dos monitors o monitores per Centre d’Esplai.
Prepara la TrocaJove amb el grup d’adolescents i joves del teu Centre o Club d’Esplai! Enguany hem preparat una activitat per conèixer millor l’organització de la Troca: un àlbum de cromos i un joc de cartes sota el lema "Destí: impressiona’t!", amb els quals podreu començar a conèixer els personatges de la història i viure des d’ara l’emoció de la trobada.
Amb aquests materials previs, fareu jocs, aconseguireu sobres de cartes i cromos, i fins i tot creareu el cromo del vostre esplai! A més, gravareu un TikTok que us permetrà obtenir cromos extra. Durant el cap de setmana de la TrocaJove (26 i 27 d'abril), podreu completar la col·lecció intercanviant cromos amb altres esplais i, si l’aconseguiu tota, pujareu a l’escenari per rebre un reconeixement especial.
El material el vam repartir durant l’AGO i la Trobada de Monitors/es. En cas de no tenir-lo contacteu amb el vostre promotor/a o al correu de Trobades del MCECC: [email protected]
Animeu-vos a viure l’aventura i impressioneu-vos amb tot el que us espera a la TrocaJove 2025!
Dormirem a dues escoles de Salou, molt a prop de l’espai central de la Troca. Recorda que el temps és imprevisible! No oblidis de portar un sac gruixut, màrfega/esterilla, roba d’abric, etc. i estigueu atents i atentes al correu que rebreu abans de la TrocaJove amb les indicacions prèvies.
Els àpats inclosos que es serviran des de l’organització són: el berenar de dissabte i l’esmorzar i el dinar de diumenge. Caldrà, doncs, que els participants portin l’esmorzar, el dinar i el sopar de dissabte.
La normativa de la TrocaJove és la següent:
Els monitors/es són els responsables dels adolescents i joves del seu centre.
La TrocaJove està liderada per la Comissió Organitzadora. Tot i això, durant la realització de les activitats i diferents moments del quotidià, el rol dels monitors/es és clau i imprescindible per al bon funcionament de la trobada.
A més a més, comptem amb vosaltres per a la dinamització d’algunes activitats i per al suport en tot allò que es demani des de l’organització. En el moment de la inscripció es demanarà als monitors/es que escullin una tasca per col·laborar de forma activa. Abans de realitzar la tasca, els monitors/es rebran les indicacions concretes i oportunes durant la trobada (en el cas de la dinamització d’activitats, les fitxes s'enviaran prèviament als monitors/es per correu electrònic per tal que puguin llegir-les i resoldre els dubtes que puguin sorgir).
Descripció de les tasques en què poden col·laborar (es demanarà en el moment de la inscripció):
Durant la TrocaJove caldrà estar atents a les indicacions que es donaran per megafonia per tal de desenvolupar l’activitat amb la màxima celeritat possible.
Seguint amb les mesures de sostenibilitat aplicades en els darrers anys, es donarà continuïtat al sistema de transport col·lectiu. En el moment de la inscripció podreu escollir l’opció de fer ús del sistema d’autobusos que posem a la vostra disposició amb l’objectiu de fer més fàcil, sostenible i econòmic el vostre desplaçament.
Per organitzar la ruta dels autobusos es tindrà en compte la proximitat territorial, la procedència i el nombre de participants. Es donarà més informació un cop s’hagin tancat les inscripcions. Per aquest motiu és molt important que respecteu els terminis establerts.
LINK inscripcions: https://inscripcionsmcecc.peretarres.org/inscripcio/TJ2025/nou
Les inscripcions estaran obertes des del dimecres 27 de març fins al dimarts 8 d'abril.
El preu per participant a la TrocaJove 2025 es manté respecte de l’edició anterior:
Ambdues modalitats de preu inclouen: el berenar de dissabte i l’esmorzar i el dinar de diumenge.
En el moment de fer la inscripció us recordem que:
Per fer la inscripció recorda que caldrà que segueixis els següents passos:
Atenció! En cas de baixa d’algun participant (jove, monitor/a) només es retornaran els diners de la inscripció de les baixes comunicades i justificades abans del tancament de les inscripcions.