COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

L’ús imparable de les TIC

L’ús imparable de les TIC

Edgar Esterli
Docent de Formació, Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés, especialitzat en competències digitals
Veure tots els articles

02.12.21

No descobriré la sopa d’all si dic que la societat en la qual vivim s’ha transformat d’una forma vertiginosa cap a una societat digitalitzada i interconnectada, la qual ha permès l’aparició d’un ampli ventall d’oportunitats gràcies a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Tampoc si dic que aquesta disrupció i ritme frenètic d’evolució, posa en evidència l’augment de la ja enorme bretxa existent en relació a l’ús, domini i accés a les TIC d’alguns col·lectius més desfavorits.

Aquesta transformació ha fet que per poder participar plenament a l’actual societat de la informació, ens veiem abocats i abocades en moltes ocasions a l’ús de les TIC sense possibilitat d’alternativa, d’una forma més o menys conscient, per a realitzar una gran quantitat d’activitats quotidianes. Val a dir que les TIC s’han apropiat de bona part del “factor humà” en la interacció entre persones, deixant-nos en mans d’una pantalla, d’un formulari i d’un botó d’enviar.

Davant d’això, una possible reflexió és si estem suficientment preparats i preparades per fer-hi front al que hi ha i al que ja arriba. Com en qualsevol discussió, hi haurà partidaris i detractors, però cal tenir en compte que l’eix sobre el que estem vertebrant la dinàmica social, la realització de moltes de les activitats quotidianes i de relació interpersonal passa per un ús intensiu de les TIC. És difícil, per no dir impossible, escapar-se.

A més, a causa de la malaurada pandèmia, aquest ús intensiu de les TIC s’ha vist accelerat de forma exponencial: per treballar, per estudiar, per comprar, per fer tràmits amb l’administració, per veure als amics o familiars... Ja sigui per un fet o altre, moltes persones s’han vist gairebé obligades a pujar al carro de les TIC mentre han durat els confinaments i les restriccions, posant de manifest les carències quan a nivell d’accés als mitjans i de competències digitals que arrossegàvem en aquest sentit.

La capacitat d’adaptació de molta gent per aprendre i “posar-se al dia”, per fer front a les exigències sobrevingudes per la pandèmia ha estat espectacular. Ha sigut un gran esforç col·lectiu, gràcies al qual, gran part de la societat ha fet una evolució molt ràpida. Ara bé, soc de l’opinió que molta gent s’ha quedat enrere per diferents motius, obsoleta, a la que cal afegir-li tota aquella població que per manca d’oportunitats o recursos tampoc han pogut desenvolupar les seves competències digitals en temps anteriors a la pandèmia.

Però és important i necessari treballar aquestes noves habilitats. Les TIC aporten molts beneficis i aquests haurien de ser accessibles per a tothom, tal i com defensen des de m4social, animant al debat sobre si Internet hauria de ser un dret fonamental que s’ha de garantir. Altres països europeus disposen ja de lleis i regulacions que s’enfoquen en aquest sentit, com és el cas de Estònia, França i Finlàndia. Segons m4social de la Taula d’Entitats del Tercer Sector a Catalunya, no només s’ha d’aconseguir un accés universal, sinó que s’ha d’assegurar que aquest accés sigui digne, igualitari i empoderi a les persones, posant-les sempre al centre.

Des de les administracions s’està posant èmfasi a la importància de la “digitalització” de la ciutadania i augmentar-ne la capacitació digital per superar les carències que s’han posat de manifest, especialment en temps de pandèmia. Per aquest motiu i perquè cal que tothom pugui tenir les mateixes oportunitats, és necessari seguir dotant d’eines i recursos a les organitzacions per tal que inverteixin en la formació de les persones i el desenvolupament de les competències digitals. Tant se val si ets de la generació silenciosa, millennial o generació Z, sigui com sigui, t’hauràs d’esforçar contínuament per posar-te al dia i no perdre’t entre ceros i uns.

Com es sol dir: les TIC van venir per quedar-se, però cal afegir que a més, no s’aturen.

És per això, que des de l’àrea de Formació, Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés, es posa a disposició de qui les necessiti un ampli ventall de programes formatius de curta durada en l’àmbit de les TIC, alguns inclús 100% subvencionats. Pots trobar més informació a través del següent enllaç: Cursos lleure, acció social i gestió - Fundació Pere Tarrés (peretarres.org)

Que l’obsolescència no t’agafi!

Comparteix l’article

Etiquetes