COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Study Tour al Senegal

Study Tour al Senegal

Enric Benavent Vallès
Professor dels Graus en Educació Social i en Treball Social
Veure tots els articles | Fitxa d’expert

26.04.17

Una vintena d’estudiants de les facultats d’Hosteleria i Turisme Sant Ignasi, de Salut Blanquerna i d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, acompanyats per tres professors hem participat durant una setmana de l’Study Tour al Senegal amb la finalitat de conèixer la realitat social i cultural d’aquest país africà. El viatge estava centrat en l’experiència i el contacte amb la gent senegalesa i també amb algunes persones que estan portant a terme tasques socials des de fa anys en aquell país.

Hem pogut parlar amb senegalesos, hem pogut compartir estones amb ells. Hem estat testimonis de la “teranga” (l’hospitalitat) tan pròpia d’aquesta cultura. També hem constatat les dificultats socials i sanitàries amb les que es fa front a la vida. Visites a centres educatius i de promoció de la dona, a orfenats i a centres dedicats a la inserció sociolaboral de persones vulnerables ens han posat davant dels ulls les necessitats del país.

Hem experimentat el canvi de perspectiva que cal tenir a l’hora de pensar en Àfrica. Les coses són radicalment diferents de com les veiem nosaltres i la visió que tenim d’aquell continent està molt mediatitzada pels ulls del Nord. El testimoni de Mamadou Dia  http://hahatay.org/ sobre la seva experiència d’immigració ens va ajudar a comprendre que les coses es veuen molt diferents des d’un cantó que des de l’altre.

Ha estat un viatge a l’essencial a descobrir, o redescobrir, alguns valors i algunes actituds que als països del Nord hem oblidat.