COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

La clau és... comunicar!

La clau és... comunicar!
Oriol Toro Camprodon

Oriol Toro Camprodon
Director de Xarxanet.org

15.06.18

Com comuniqueu a la vostra entitat? Hi teniu a una persona destinada o ho feu una mica entre tot l’equip? Hi destineu recursos? Avui en dia qualsevol pot comunicar. És molt fàcil, hi ha eines gratuïtes, xarxes socials que usem de manera particular i si tenim un xic de gràcia no costa gaire extrapolar-ho a la nostra entitat. Però... és sempre efectiu aquest trasllat de l’ús privat al públic? Són moltes les entitats que creuen que no necessiten a un/a periodista al capdavant de la seva imatge i missatges. Segurament no els falta raó, però la comunicació de l’entitat cal planificar-la i a cops funcionem a batzegades, a remolc del dia a dia, sense parar-nos massa a pensar per què, com i quan comuniquem.

Però què passaria si ens atrevíssim a pensar una mica la nostra comunicació? Milloraria la percepció que la societat té de nosaltres? Seriem capaços de captar més fons a través dels nostres missatges? Podríem arribar a més persones? Els nostres equips entendrien millor la organització? La planificació estratègica de la comunicació no ens ha de fer cap por. Si planifiquem en què gastarem els diners cada any, si pensem i repensem la nostra cartera de serveis, si meditem extensament sobre la missió i la visió de l’organització, per què no fem el mateix amb la comunicació? I si no sabem per on començar, per què no ens deixem assessorar?

Cal acceptar que avui dia comunicar suposa existir, és l’aparador de casa nostra. Quan algú ha decidir si confiar o no en nosaltres el primer que fa és una cerca ràpida a la xarxa. Busca referències sobre què fem, com ho fem i per què ho fem. I no hi ha res pitjor que davant d’una cerca ràpida no trobin absolutament res de tu o que el que trobin sigui caòtic i inconnex. La gent s’ha de poder fer una idea clara de qui ets, què fas i com ho fas. L’acompanyament en matèria de comunicació per part de professionals externs a l’organització pot agilitzar molt aquesta feina.

Des del Departament de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés fa anys que ens dediquem a acompanyar a tota mena d’entitats en la seva emancipació comunicativa. I és que la comunicació és la principal eina que tenim per assolir els nostres objectius. Òbviament això no ha de defugir la resta de tasques que té l’organització, però sí que pot contribuir a millorar-les!