COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG DE LA FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Tornar a articles

Aquest any, celebrem Halloween

  • Aquest any, celebrem Halloween
Aquest any, celebrem Halloween
Comparteix a les xarxes socials

30.10.18

Just quan tenim la Castanyada aquí, a pocs de nosaltres ens han pogut passar desapercebudes les decoracions de carabasses, esquelets, bruixes, escombres, teranyines i monstres varis que han anat apareixent als aparadors dels nostres carrers durant les setmanes prèvies. I és que ja fa anys que sembla bastant evident que la tradició de Halloween ha vingut per quedar-se a casa nostra.

Tot i així, sembla que encara hi ha certes reticències a que els nostres infants i joves es facin seva aquesta tradició contraposant-la a la de la Castanyada que sentim més nostra.

Doncs aquí van alguns motius en defensa de la celebració de la festivitat de Halloween:

- Totes les tradicions comencen un dia i creixen, evolucionen, es modifiquen i s'adapten als nous contextos amb el pas dels anys. Són les persones les que donen sentit a les tradicions, les que se les fan seves, les viuen i les fan perdurar. I en un món globalitzat com l'actual, on tenim a l'abast d'un clic informació de qualsevol punt del planeta, resulta molt lògic que es doni aquesta barreja i enriquiment entre cultures. Perquè cal viure-ho com un enriquiment i no pas com una pèrdua.

- Les dues tradicions, Halloween i la Castanyada, tenen un origen comú de venerar els morts i els éssers estimats que ja no són amb nosaltres. Una barreja de religiositat, celebració pagana de la tardor i del temps de collita al voltant del dia de Tots Sants i el dia de Difunts.

- No és incompatible celebrar la Castanyada i celebrar Halloween. Per què no podem menjar castanyes i panellets disfressats i disfressades de bruixes o monstres? És el moment de ser creatius i innovar en les disfresses de castanyera i pastissers.

- Si volem decorar casa nostra, la classe o l'esplai, no ens quedarà més lluït si omplim els racons de teranyines, creus, esquelets o espelmes? S'ha de reconèixer que la festa de Halloween té un component estètic espectacular i sense gaire esforç ni diners es poden aconseguir resultats molt vistosos. Si a sobre comptem amb els infants i joves per a crear aquesta decoració li donarem un component educatiu i d'estímul a la creativitat molt interessant, ja que hi ha multitud de propostes plàstiques que es poden desenvolupar al voltant d'aquesta celebració.

- La festa de Halloween és divertida i aglutina molts dels elements preferits dels infants, adolescents i joves tals com el misteri,  la gresca al carrer,  les disfresses, un xic de por (però no massa) i els dolços. I poques coses poden competir amb aquest còctel explosiu d'emocions.

L'Any nou xinès amb els seus llarguíssims Dracs i les seves cercaviles, els festivals Holi amb els seus pigments de colors i la seva música, el Día de Muertos de Mèxic i de bona part de l'Amèrica llatina, el dia de Sant Patrici i  les seves reunions amb amics  al voltant de la cervesa negra i els poetes Clàssics irlandesos, l'Oktoberfest alemany i tantes d'altres tradicions de les que fa uns anys ni tan sols no havíem sentit a parlar, han anat irrompent enmig dels  nostres costums i ha estat la gent qui les ha anat incorporant de manera natural i paulatina al nostre calendari festiu. Com ha de ser.