COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Ambaixadors i ambaixadores Maker (#AmbMakers)

Ambaixadors i ambaixadores Maker (#AmbMakers)

Xavi Nus Garrell
Cap Àrea Monitors/es i Directors/es de la Fundació Pere Tarrés
Veure tots els articles | Fitxa d’expert

20.05.18

Un dels grans reptes de la nostra societat, que esdevé necessitat, és com generar igualtat d'oportunitats, reduir la bretxa digital i millorar el futur professional dels nostres joves. Si consultem les dades de l'IDESCAT, la presentació del Pla STEMCAT de la Generalitat de Catalunya i les dades de la UNESCO sobre educació, ens trobem que:

La taxa d'atur juvenil (de 16 a 24 anys) entre 2001 i 2017 a Catalunya s'ha incrementat el 14.1%. L'ocupació especialitzat en l'àmbit de les STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) creix a Europa tot i la crisi i s'espera que continuï creixent. En paral·lel, un nombre elevat de treballadors qualificats i qualificades en aquests camps estan pròxims a l'edat de jubilació (s'estima que hi haurà uns 7 milions de vacants en aquest sector fins al 2025). Si bé, globalment, hi ha més persones titulades avui que fa deu anys, segueixen faltant tècnics (FP) i es manté el biaix de gènere. S'estima que fins al 2020 es crearan 674.000 nous llocs de treball en l'àmbit de les TIC a Europa però, si segueix la tendència actual, hi haurà uns 756.000 més que no es podran cobrir per falta de professionals. Això ens obre una possibilitats laborals per als joves que hem d'aprofitar (Fonts: IDESCAT i presentació del Pla STEMcat de la Generalitat de Catalunya).

A més, segons la Declaració d'Incheon Educació 2030 i la UNESCO "l'educació de qualitat afavoreix la creativitat i el coneixement i assegura l'adquisició de competències bàsiques d'alfabetització i numèriques, així com de competències analítiques, de resolució de problemes, i altres competències cognitives , interpersonals i socials d'alt nivell (Font: UNESCO).
Però molts sistemes educatius encara se centren en la mera transmissió de coneixements disciplinaris, i confonen millorar competències numèriques amb incrementar el nombre d'hores lectives, o millorar competències lectores amb fer llegir el més aviat possible. L'educació ha de contemplar la formació en el món digital.

Davant d'aquest panorama són necessàries accions específiques que contribueixin en major mesura a desenvolupar el pensament creatiu i l'actitud emprenedora dels infants, adolescents i joves, perquè puguin participar en aquest ecosistema digital i empoderar perquè facin front als reptes que la societat del futur els depararà.

Per respondre a això, durant el present any, 2018, el FabLab de Barcelona i la Fundació Pere Tarrés duran a terme, a Barcelona, ​​el projecte "Ambaixadors i ambaixadores Maker (creadors)", amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona. El projecte s'emmarca dins del moviment Maker que emfatitza l'aprenentatge a través de l'experiència. Té com a estendard el concepte DIY (Do It Yourself: Faci-ho vostè mateix), i promou el treball en equip, l'adquisició i producció de coneixement en comunitat i DIWO (Do It With Others: faci-ho amb altres).

Per a esdevenir un Maker, només es tracta de despertar la curiositat que tots portem dins i formar-se i posar-se al dia amb les arts pràctiques i la innovació. Els Makers són persones que estan atents al seu entorn, veuen les necessitats que es generen, pensen una solució i ho fan realitat. Crear les solucions que el teu entorn necessita és bo per a l'autoestima, l'educació i l'autogestió.

Aquest projecte pretén que la població més vulnerable de la ciutat (focalitzant-nos en nens i adolescents) comprengui el fenomen de la transformació digital que està en marxa a la seva ciutat i formin part d'aquesta. Aquesta acció permetrà que els i les adolescents adquireixin les competències bàsiques i digitals necessàries per ser, a més de consumidors, creadors de solucions tecnològiques en la societat digital.

Mitjançant la intervenció en centres socioeducatius de la ciutat es pretén desenvolupar un projecte pilot, per apoderar un grup d'adolescents i convertir-los en ambaixadors i ambaixadores del moviment Maker entre aquesta població i els seus veïns i veïnes del barri.

S'han localitzat aquells i aquelles adolescents dels centres pilot, 3 en total, que siguin susceptibles de convertir-se en ambaixadors i ambaixadores. Un cop seleccionats s'ha iniciat un procés de co-creació amb ells i elles dels espais i eines específiques dins dels centres destinats a ser laboratoris makers, se'ls està formant tant en competències com en tecnologies digitals creatives, es construiran els materials necessaris per al espai, es faran activitats protagonitzades per aquests / es agents als seus companys, companyes i pels veïns i veïnes del barri, i seran els encarregats i encarregades de portar aquest coneixement a altres joves i adolescents d'altres centres.

Per realitzar el projecte "ambaixadores i ambaixadors makers" s'han identificat les millors pràctiques per motivar de manera efectiva els i les adolescents a relacionar-se amb les comunitats locals i les tecnologies digitals en les activitats de co-creació. El projecte pretén realitzar 3 accions principals que es resumeixen en:

• Cocrear un espai al centre i fer-se responsable juntament amb els i les educadores.
• Proposar activitats de fabricació digital i tecnologia oberta en el seu centre.
• Adquirir el compromís d'explicar la seva experiència i assessorament a altres joves i adolescents de centres similars.

Per introduir els joves, un total de 40, en el Moviment Maker s'ha iniciat amb sis sessions formatives, amb una metodologia experiencial en grups de 10-12 joves de 12 a 14 anys. En aquestes sessions es descobriran diferents eines de fabricació digital (la impressió 3D, la talladora làser, el disseny 3D amb tinkercad, etc.)

Un cop acabades les sessions formatives, serà el moment perquè voli la imaginació, i generin un espai Maker on allò que imaginin el puguin fer una realitat. Pots estar al dia de totes les novetats del projecte a les xarxes amb l'etiqueta #AmbMakers