COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Conflictes per joc de pilota a l’espai públic

Conflictes per joc de pilota a l’espai públic

Serveis de prevenció i convivència del Districte de Sant Andreu i de mediació de Sant Feliu de Llobregat
Serveis de prevenció, convivència i mediació
Veure tots els articles

21.11.22

Conflictes recurrents a tots els pobles i ciutats són aquells generats per la diversitat d’usos als espais públics. Sovint les pràctiques i allò que es desenvolupa transcorre amb harmonia i bona convivència, però a vegades, genera incomoditats i dificultats per conciliar els diferents interessos sobre l’espai físic. El joc a pilota és, tot sovint, un dels principals conflictes que es genera entre aquells infants i joves que volen jugar i xutar la pilota amb els amics/gues i companys/es a les places, envers aquells altres que prefereixen un altre ús com, senzillament, estar-hi, passejar i altres que impliquen no ser interferit pels xuts. En aquest sentit, serveis dedicats a la gestió alternativa de conflictes cerquen promoure opcions i alternatives adreçades a la conciliació de les diferents pràctiques a fi que tots els grups i col·lectius puguin sentir-se a gust en un mateix espai.

Des del Servei de Prevenció i Convivència del Districte de Sant Andreu es va impulsar el projecte “juguem corresponsablement”, adreçat a promoure altres modalitats de joc no excloent. La iniciativa està relacionada amb promoure un joc respectuós en l’espai públic, com la utilització de pilotes toves, jocs de manualitats per a infants, cordes de saltar i pales de raquetes de platja, entre d’altres; promovent un ambient acollidor, inclusiu i conscient amb les necessitats de totes les persones. El projecte s’ha dut a terme a la plaça de la Trinitat Vella i a la plaça de Can Fabra de Sant Andreu com a resultat de demandes provocades per les molèsties causades pel xut de pilotes dures: cops al mobiliari urbà, a equipaments públics i a persones grans, així com rivalitats dels mateixos jugadors i jugadores. Arran de la presència del servei de prevenció per la convivència a les places es continua fomentant la dinamització d’aquestes pràctiques, originant un espai de dinàmiques més inclusives i cooperatives que fomentin la implicació d’actors del territori.

Al mateix temps, el servei de mediació de Sant Feliu de Llobregat, coneixedor de les dificultats de convivència per l’ús de pilota dura a diferents places de la ciutat, es va realitzar una prospecció dels usos dels espais públics, posant en marxa una prova pilot d’intercanvi de pilotes toves que consistia a oferir als nens/es i joves que juguen amb pilotes dures la possibilitat d’intercanviar-les durant una estona per altres de toves, amb la col·laboració dels comerços locals i el Servei de Gestió de Conflictes de Barcelona. L’objectiu que es perseguia era buscar l’equilibri entre els interessos de diversos usuaris d’aquestes places.

Alhora, el servei de mediació ciutadana de Sant Feliu de Llobregat també va detectar conflictes vinculats amb el joc de pilota a diverses places de la ciutat, i per això es va sistematitzar la recollida de dades d’allò que succeïa als diversos espais, realitzant prospeccions i impulsant una prova pilot d’intercanvi de pilotes toves, de tal manera que es poguessin compaginar els interessos dels infants i joves que jugaven a pilota amb la resta de persones que utilitzaven l’espai.

A més, el servei de mediació ciutadana va col·laborar en el disseny i posada en marxa d’un Scape City que englobava proves d'enginy, habilitat i cultura escampades per la ciutat, i proves digitals amb una aplicació mòbil,  per tal que els usuaris d’algunes places coneguessin altres indrets propers on poguessin jugar tranquil·lament a pilota i dur a terme altres activitats (parcs, places, casal per a joves, etc.) i així tenir alternatives d’espai on poder realitzar l’activitat que volien dur a terme.

Marta Redondo Pascual, tècnica del SPC de Sant Andreu

Álvaro Fernandez Pereira, tècnic del SPC de Sant Andreu

Raül Villar Boronat, mediador del Servei de Mediació de Sant Feliu

Ariadna Martínez Domenech, mediadora del Servei de Mediació de Sant Feliu

Judith Hernández Juárez, coordinadora dels Serveis de Convivència de la Fundació Pere Tarrés

 

Comparteix l’article

Etiquetes