FAMÍLIES
BLOC DE LA FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Tornar a articles

Qui vol jugar amb mi una estona?

  • Qui vol jugar amb mi una estona?
Qui vol jugar amb mi una estona?
Comparteix a les xarxes socials

06.06.18

Si tenim infants a casa o ens hi relacionem, segurament alguna vegada ens han fet aquesta pregunta: Vols jugar?

Els educadors, en general, tant si som família de l’infant com si som els seus mestres o educadors de lleure, som els responsables d’afavorir el joc entre els infants perquè sabem que és imprescindible per al seu desenvolupament com a persona. Per a què l’infant gaudeixi d’un temps i espai de joc cal que els adults que l’envoltem tinguem una actitud oberta, confiada i positiva davant d’aquest recurs.

La nostra actitud davant de l’infant i el joc farà que el joc esdevingui una activitat per a fer sol o en companyia. El nostre objectiu és crear un espai de confiança, llibertat i de creativitat, i una bona manera de fer-ho és divertir-nos amb ells al mateix temps que compartim les seves il·lusions i fantasies.

Quan l’infant juga sol es troba amb ell o ella mateixa, entrena la memòria i desenvolupa diferents habilitats. Quan l’infant juga amb els seus amics i companys comparteix, organitza, cedeix i participa des de la pròpia iniciativa i la dels seus companys de joc.

Jugant a l’esplai o al cau – o a qualsevol espai de lleure – l’infant pren com a model el seu monitor o cap que l’acompanya a participar, triar, saber perdre o saber guanyar, aquests són, entre d’altres,  aspectes a treballar. L’acció de l’educador o educadora serà molt rellevant respecte  la manera de fer i ser de l’infant.

Jugar amb la família és molt satisfactori: produeix benestar amb un mateix, es donen relacions de complicitat entre els participants i pren tanta força el vincle afectiu que provoca ganes de repetir el moment de joc.

Quan fem referència a la família també cal tenir present als avis i a les àvies. Ells són la veu de l’experiència i ens traslladen a la seva infantesa quan ens expliquen jocs tradicionals que hem d’intentar conservar per reproduir-los  posteriorment amb les noves generacions.

Jugar és bo per a tots i totes, sobretot si tenim present que mentre juguem ens mostrem tal i com som i aprenem sense parar.

Més informació: 

https://criatures.ara.cat/primers-companys-joc_0_1148285180.html

http://www.jugarijugar.com/ca/blog/jugar-o-no-amb-els-nostres-fills-n2157

http://serveiseducatiusndavant.cat/web2015/jugar-amb-nens-beneficis-pares/