EDUCACIÓ SOCIAL I TREBALL SOCIAL

BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS

Riscos online. Breus apunts sobre com promoure la socialització preventiva

Riscos online. Breus apunts sobre com promoure la socialització preventiva

Miguel Ángel Pulido
Professor a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL
Veure tots els articles | Fitxa d’expert

10.05.16

Ara farà 6 mesos des de que es van publicar les investigacions que mostren que  el 86% dels comentaris deixats a les xarxes socials pels adolescents que participen en la investigación, vinculen el llenguatge del desig amb models d'atractiu violent.  Per una altra banda, l'Enquesta Global de Comportament en Línia dels Joves de  Microsoft, realitzada a 25 països, ens mosta com  4 de cada 10 dels nens entrevistats havien sofert assejatment cibernètic.  L' informe final del projecte EU Kids Online (2006-2014) és un dels projectes d'investigació més ambiciós sobre el tema i amb més dades disponibles ens diu que,   en comparació amb el 2010, els nens europeus d'entre 11 i 16 años corren un major risc d'estar exposats a missatges d'odi, llocs web  pro-anorexia, llos web que promouen el comportament d'autolesions i el ciberbullying en general.

Al mateix temps que aquestes dades que ens haurien d'alertar, mostraré en aquesta entrada algunes de les respostes clau a aquest panorama. No obstant això, EU Kids online també ens ofereix una sèrie de recomanacions sobre què fer en aquestes situacions - àmplies recomanacions que us convido a veure directament, i amb calma, a la seva pàgina web - en aquesta entrada deixaré un esbós de les principals accions que ens ajudaran a promoure espais preventius i capaços d'actuar amb diligència davant de qualsevol tipus d'assetjament. Es tracta de pràctiques que promouen la socialització preventiva (Oliver i Santos, 2014; Redondo, Pulido-Rodriguez, Larena i Botton, 2014) cap a qualsevol risc en línia o fora de línia:

1. Una de les primeres accions a tenir en compte per promoure la socialització preventiva és la unió entre el llenguatge de la desig i l'ética. La promoció històrica dels estàndards dobles significa que sovint el "bo" és el menys atractiu. Quan sabem que no és així, parlem d'això d'una manera que ho genera. Hem de treballar perquè tot allò que faciliti l'enfortiment de les amistats sinceres i les relacions lliures de violència també pugui ser vist com el més atractiu. Les hemps funcionen perquè tot el que faciliti l'enfortiment de les amistats sinceres i les relacions lliures de violència pugui ser vist com el més atractiu.

2.  Promoció de noves masculinitats alternatives (NAM). L'associació 'Homes en diàleg' deixa moltes pistes sobre això que us convido a llegir a la seva pàgina web, però com a resum diria que és clau entendre que, tot i que sempre hi ha hagut una masculinitat violenta, també és cert que sempre n'hi ha hagut una altra que ni és ni vol. I és la segona que, des de l'àmbit educatiu, volem promocionar entre els nostres nois i noies. 

3.     Formació dels adolescents. S'ha dincloure les veus en l'exploració de les millors formes de prevenir els riscos així com promoure la creació de xarxes de recolzament entre iguals.  

4.  I finalment, l'aplicació del model de diàleg de prevenció i resolució de conflictes a les escoles, amb l'objectiu que tota la comunitat educativa se senti implicada en la resolució d'aquests riscos. Si bé és imprescindible que nens i adolescents participin activament en accions preventives, també és imprescindible que vegin que poden fer-ho en col·laboració amb les seves famílies, educadors, professors i altres actors socialitzadors i educatius de la seva comunitat. 

Cinc claus (Oliver i Santos, 2014)  a tenir present en l'aplicació d'aquest model (aquestes i altres les podeu llegir amb més deteniment en el docoment enllaçat al principi d'aquest paràgraf):  

a.     Tota la comunitat ha de ser capaç de participar activament en el consens d'estàndards i la resolució de conflictes. Això també ajudarà els familiars a sentir-se responsables de l'activitat en línia dels seus fills.

b.    Per tant, és important crear una comunitat mixta formació de familiars, educadors i altres agents referenets de la comunitat educativa. Aquesta comissió supervisarà les normes que s'estableixin. 

c.     Des d'aquest clima de participació real,  la comissió mixta s'encarregarà d'el.laborar  un protocol d'actuació en casos d'assetjament online.

d.     Validació del protocol per part de tota la comunitat educativa  que l'ha d'utilizar com a principal eïna de prevenció i intervenció. 

e.     Aplicació d'aquest protocol en tots els casos que apareixi l'assetjament online.  

Miguel Ángel Pulido Rodriguez és professor de l'aassignatura ‘Xarxes Socials i TIC com a eines i espais de socialització i aprenentatge’ en el Máster  universitari ‘Models i estratègies d’acció social i educativa en la infància i l’adolescència’.

Comparteix l’article

Etiquetes