Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull  

E-Campus fora de servei temporalment

E-campus Entra

Ha oblidat la contrasenya i/o usuari?

 
   Facebook Fundació Pere Tarrés    Twitter Fundació Pere Tarrés    Instagram Fundació Pere Tarrés    Blog professorat facultat
Inici | Cerca el teu curs | Castellano | Contacte | Sol·licitud d'informació | | Intranet | Fundació Pere Tarrés | Biblioteca

Estudis | Màsters i Estudis de Postgrau


Tornar al llistat


DIPLOMA D'ESPECIALITZACIÓ UNIVERSITÀRIA EN:
LLENGUATGES ARTÍSTICS PER A LA TRANSFORMACIÓ SOCIAL

 
Curs 17/18 (1ª edició)
Modalitat Semipresencial
Crèdits 30 ECTS
Idioma Castellà i català

Preinscripció  Matrícula

Sol·licitud d'informacióDurada    
Horari    
Preu     3.635 € (taxes incloses)
Inauguració    


TRANSFORMAR LA SOCIETAT FENT “EL PALLASSO”

Data: 04/10/2017

Hora: 18:30 - 21:00 h

Ponent: Jaume Mateu Bullich “Tortell Poltrona”, Pallasso, pioner en la renovació d’aquest ofici a Europa. Fundador del Circ Cric i del CRAC (Centre de Recerca de les Arts del Circ); fundador i president de l’ONG Pallassos Sense Fronteres.

Inscriu-te

 


Aprofundir en l’experimentació de l’art com a llenguatge multidimensional i de la cultura com un dret de la ciutadania per a la participació i la cohesió. Capacitar professionals dels àmbits social i/o educatiu per a l’ús de l’art com a eina d’intervenció. Direcció i professorat | Objectius | Metodologia | Pla d'estudis | Sortides professionals | Práctiques |
Calendari | Ajuts i beques
Direcció

Oriol Casals. Professor Superior de Música i Màster en Musicoteràpia (UPF-URL). Musicoterapeuta en els camps comunitari, geriatria i d’educació especial. Professor de música i acció socioeducativa a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL). Desenvolupa el projecte “Matí d’orquestra-Alzheimer” a Apropa Cultura. Membre del Grup de Recerca GIAS de la Facultat Pere Tarrés (URL).

Josep M. Font. Llicenciat en Pedagogia, especialista en llenguatges expressius. Professor de teatre social de la Facultat de Treball Social i Educació Social Pere Tarrés URL. Docent del Consorci d’Educació de Barcelona. Membre del  grup d'experts de l'Observatori de les Arts Aplicades, a la Comunitat, l'Educació i la Salut de l'Institut del Teatre de Barcelona. Ha estat cap del Departament d'Animació i Expressió de la Fundació Pere Tarrés des de 1990-2012.

Professorat

María Acaso. Professora de Didàctica de l’Expressió Plàstica de la Facultad de Bellasartes de la Universidad Complutense de Madrid. Des de 2010 forma part del col•lectiu d’investigadors sobre Educació Artística Pedagogías Invisibles. Ha treballat amb algunes de les institucions vinculades a l’eduació amb més prestigi mundial: UAM, NYU, Colby College, Bergen National Academy of the Arts, The New School of Social Research o The School of the Arts Institute of Chicago.

Antonio Alcántara - Educador social i activista cultural. Màster en innovació educativa i avaluació de programes formatius. Especialitzat en circ social, joventut, participació i acció comunitària. Professor associat a la Facultat d’Educació de la UB. Tècnic de formació i participació al CEESC. Membre de l'equip pedagògic de l'Ateneu Popular 9Barris on ha estat coordinador de la Formació i el Circ Social durant nou anys. Fa el blog Educació Transformadora.

Héctor Alonso. Sociòleg, educador de carrer i professor a cicles formatius de l’àmbit de serveis a la comunitat. Dramaturg i videocreador. Màster en Infància i adolescència i Màster en formació al professorat. Membre del Grup de Recerca GIAS de la Facultat Pere Tarrés (URL). Doctorand en Art comunitari i promoció social d'adolescents en risc des de l'educació de carrer.

Josep M. Aragay. Educador Social i Màster en Musicoteràpia. Creador del projecte Basket Beat. Col·labora amb l’Escola de Música-Centre de les Arts de l’Hospitalet, l’Associació de Ràdio Nikòsia i la Universitat de París Est-Créteil. Membre del Grup de Recerca GIAS de la Facultat Pere Tarrés (URL).

Silvia Barnet - Llicenciada en Psicologia. Màster en Dansa Moviment Teràpia (UAB). Terapeuta al centre d’Autisme, Diversitat funcional i Neurodesenvolupament (ADN Girona). Psicòloga infanto-juvenil al centre Psigma Girona. Membre del grup de recerca Salut, Activitat Física i Esport (URL), en el qual està finalitzant la seva tesis doctoral sobre els beneficis de la dansa en persones amb Discapacitat Intel•lectual.

Rosa Casafont: Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la UAB. Màster Universitari en Neurociències i Màster en Salut Laboral per la UB. Estudis Superiors de Música en el Conservatori de Barcelona i estudis de direcció PPD a ESAdE. Formadora en àmbits hospitalari i educatiu, part del equip formatiu del postgrau de Neuroeducació de la UB, del postgrau de Mentoria i Coaching educatiu, Institut de Ciències de l’Educació de la UB i autora dels llibres: Viatge al teu cervell i Viatge al teu cervell emocional, editats per Ediciones B.

Oriol Casals. Professor Superior de Música i Màster en Musicoteràpia (UPF-URL). Musicoterapeuta en els camps comunitari, geriatria i d’educació especial. Professor de música i acció socioeducativa a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL). Desenvolupa el projecte “Matí d’orquestra-Alzheimer” a Apropa Cultura. Membre del Grup de Recerca GIAS de la Facultat Pere Tarrés (URL).

Nadia Collette – Art terapeuta a la Unitat de Cures Pal•liatives de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) i docent col•laboradora en màsters nacionals. Doctora en Psicologia (UV). Màster en Artteràpia Transdisciplinària i Desenvolupament Humà (IATBA). Màster en counselling integratiu i relacional en dol i pèrdues (UB). Llicenciada i DEA en Belles Arts (UPV). Llicenciada en Biologia mèdica (ULB, Brussel•les).

Pau Fernández – Gestor cultural, indumentarista i dissenyador gràfic. Ha treballat als principals teatres de Catalunya amb  companyies de dansa com ara Marta Carrasco, Baudum o Factoria Mascaró. Ha treballat amb Fusic i el Dept. de Cultura de la Generalitat als tallers del Fescat, Dansàneu; amb la Fundació Pere Tarrés a l’àmbit de Tallers per a la Festa i a l’Aula de Dansa de la UAB.  Actualment gestiona la programació al Centre Cultural de Vilanova del Vallès.

Josep M. Font. Llicencia en Pedagogia i especialista en llenguatges expressius. Professor de teatre social de la Facultat de Treball Social i Educació Social Pere Tarrés URL. Docent del Consorci d’Educació de Barcelona. Membre del  grup d'experts de l'Observatori de les Arts Aplicades, a la Comunitat, l'Educació i la Salut de l'Institut del Teatre de Barcelona. Ha estat cap del Departament d'Animació i Expressió de la Fundació Pere Tarrés (1990-2012).

Eva García - Experta en creació i producció escènica vinculada a espais i persones diferents, diversitat funcional i intel•lectual i exclusió social. Consultora en projectes comunitaris i inclusius d'art i cultura. Comissària d’espectacles comunitaris de Barcelona Districte Cultural per a l'ICUB. Dissenya, implementa i coordina "Torrents d'Art", un programa d'Art i Comunitat del Parc Sanitari Sant Joan de Déu que assisteix la salut mental de persones amb diversitat intel•lectual o VIH.

Pere Joan Giralt. Llicenciat en Psicologia. Màster en anàlisi i conducció de grups i Diplomat en Pedagogia del Lleure i Animació Sociocultural. Professor de l’Escoles Universitàries de Treball Social i Educació Social – URL (1992-2003). Director de Recursos Humans de la Fundació Pere Tarrés.

Paco López. Doctor en Psicologia. Expert en assessorament psicopedagògic en contextos d’educació formal i informal i en l’anàlisi de les estratègies comunicatives en processos d’aprenentatge.

Siro López. Llicenciat en Teologia, formador i artista polifacètic, especialitzat en creativitat i comunicació. Conjuga la pintura, el disseny, la fotografia, la il·lustració, el teatre, el mim i la dansa. Autor de diverses obres sobre pintura i disseny. Ha exposat a Espanya, Portugal, Bèlgica, Alemanya, Itàlia, Holanda i Estats Units. És director d'art de la revista Educadors.

Txus Morata. Doctora en Pedagogia. Professora titular de la Universitat Ramon Llull. Investigadora principal del Grup Innovació i Anàlisi Social (GIAS) de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés.

María Paczkowski. Llicenciada en Belles Arts i Professora de Pedagogies Crítiques (UNR). Postgrau en Estudis sobre la Cultura Visual (UB). Membre del Grup de Recerca GIAS de la Facultat Pere Tarrés (URL). Col·laboradora Projecte I+D+D Projecte Socio-cultura (URL). Co-coordinadora ICE-UAB d’equips artístics. Professora d’arts plàstiques i acció socioeducativa a la Facultat d’Educació Social i Treball Social (URL). Doctorand en Art i resiliència (URL).

Marta Ricart. Doctora en Belles Arts i artista. La seva trajectòria passa per la formació, la dinamització comunitària i la creació artística. Ha estat professora de secundària i professora associada de la unitat de Pedagogies Culturals de la Facultat de Belles Arts de la UB. Actualment compagina la creació, amb la docència a UManresa Universitat Central de Catalunya. És autora de diversos articles, recerques i publicacions sobre art i processos creatius col•lectius.

Laia Serra. Titulada Superior en Pedagogia de l'Instrument per l'ESMUC. Postgraduada en Desenvolupament Cultural Comunitari per la UAB, Màster en Gestió Cultural per la UB i actualment doctoranda a la Universitat Ramon Llull. Directora de Comusitària, coordinadora de Riborquestra i responsable de l'àrea de comunitat de Musicop. Membre del Grup de Recerca GIAS de la Facultat Pere Tarrés (URL).

Carla Torres. Diploma en High Education in Theatre Studies (University of Manchester). Grau en Educació Social per la Facultat Pere Tarrés-Ramon Llull. Formada en art dramàtic (Institut del Teatre), direcció i dramatúrgia i diplomada en doblatge. Des del 2014 dirigeix i escriu per a BamBú cia de teatre, companyia que va fundar i que és integrada per actors amb i sense diversitat funcional, apostant per l'accessibilitat en les arts escèniques i per la transformació social.

  • Aprofundir en l’experimentació de l’art com a llenguatge multidimensional i de la cultura com un dret de la ciutadania per a la participació i la cohesió.
  • Capacitar professionals dels àmbits social i/o educatiu per a l’ús de l’art com a eina d’intervenció. 
  • Identificar i valorar les pròpies capacitats artístiques i saber-les utilitzar com a  mitjà d’expressió, comunicació i eina d’empoderament personal.
  • Col·laborar i cooperar en la realització d’experiències de grup.
  • Conèixer i saber utilitzar diferents llenguatges artístics (musical, visual i escènic) i les seves hibridacions com a eina per a la transformació social i comunitària.
  • Dissenyar, implantar i avaluar intervencions artístiques en el camp de l’acció socioeducativa.

Participació proactiva a les sessions presencials. El contingut del curs es formula a partir d’una combinació teòrica i sobretot pràctica de les seves sessions, que permet experimentar l’art com una eina d’intervenció en l’àmbit social i educatiu.


Mòdul 1. Art, cultura i llenguatge (4 ECTS)

Mòdul 2. Expressió sonora i musical (3 ECTS)

Mòdul 3. Cultura visual (3 ECTS)

Mòdul 4. Arts escèniques (3 ECTS)

Mòdul 5. Taller d’art experimental [TAE]  (2 ECTS)

Mòdul 6. Art i transformació social (3 ECTS)

Mòdul 7. Metodologies d’intervenció amb llenguatges artístics (3 ECTS)

Mòdul 8. Contextos socioeducatius, de gestió cultural i recerca (3 ECTS)

Mòdul 9. Pràctiques (3 ECTS)

Mòdul 10. Projecte final de Diploma d’especialització (3 ECTS)

Els primers 15 ECTS es poden cursar per separat com a titulació d’Expert, amb opció a realitzar la resta d’ECTS i obtenir la titulació de Diploma (30 ECTS).

 

Expert en Llenguatges Artístics, Expressió i Comunitat 15 ECTS Exploraràs les teves capacitats artístiques i en valoraràs l’eficàcia utilitzant l’art com a mitjà d’expressió i d’apoderament personal
1a edició
 
1.910€

 


  • Educador especialitzat en intervencions a través de l’art per a exercir en els àmbits propis de l’educació social (serveis socials, justícia, educació no reglada, cultura, sanitat, joventut, etc.) i d’altres àmbits formatius  (amb infància, adolescència, adults, gent gran, persones amb discapacitat, etc.).
  • Promotor de programes artístics per a l’acció socioeducativa.

Es facilitarà un programa de pràctiques amb entitats i projectes que realitzen intervenció social a través a de l’art.Podeu consultar les Ajudes i beques disponibles aquí.© Fundació Pere Tarrés | Avís legal | Mapa de la web | Accessibilitat | Contacte