Notícies
 Tornar
  • Arriba l’Estris 257 sobre antiracisme, interculturalitat i lleure!

Arriba l’Estris 257 sobre antiracisme, interculturalitat i lleure!

24.04.25

En aquesta edició parlem de racisme estructural i de com el lleure, la interculturalitat i el pensament crític poden ser una eina per prevenir, detectar i erradicar els discursos d’odi. Amb el títol El lleure: una eina per combatre el racisme. Eduquem en la interculturalitat per erradicar els discursos d'odi, els articles s’endinsen en les experiències de Josemi Cobo i Pablo Sitges, els dos provinents del Centre d’Esplai Riu de Zona 05, al barri de La Mina (Sant Adrià de Besòs). Al Passa-ho, Jorge Goytizolo escriu sobre el català i sobre la manera en què ha construït la seva identitat; Mònica Quilez comparteix el seu testimoni vinculat a la discriminació que va patir en unes colònies d’estiu; i Miquel Àngel Pérez ens apropa a una secció de Transcendent original.   

Portada de l'Estris 257.

El Centre d’Interès comença amb Chayma Rachdi, que reflexiona sobre el paper del lleure a l’hora de preparar activitats més inclusives per tal de fomentar l’empatia. A través de la responsable de l’Escola de Formació Guillem Agulló, Júlia Petit, coneixerem la guia pedagògica Cap lloc per a l’odi: Guia pràctica per a l’associacionisme educatiu. Per la seva banda, Pere Muñoz, a partir d’una anècdota a l’institut, aprofundeix en les diferents tipologies de racisme, mentre que la vicepresidenta del Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona, Enerida Isuf, posa llum al concepte d’antigitanisme de gènere.  

A l’Entrevista hem tingut el plaer de conversar amb Imane Raissali, àlies Miss Raisa (1996, Tànger, Marroc), sobre temes tan diversos com ara el procés migratori, la manca de representació de les minories ètniques i religioses a l’esfera mediàtica, el vel, el feminisme interseccional, i els prejudicis envers les dones àrabs i musulmanes, entre altres.     

A la Ruta, cedida pel Centre d’Educació Ambiental (CEA) Alt Ter, travessem el Camí de la Retirada de Molló (Ripollès) per arribar a Prats de Molló (Vallespir) pel Coll d’Ares. El Manual, escrit per Adriana Torroella, se submergeix en la promoció de la igualtat i del respecte a la diversitat i, alhora, en el seguiment d’una sèrie de protocols per adoptar un discurs transformador davant d’actituds xenòfobes a escala individual i col·lectiva.  

Com sempre, presentem cinc fitxes d’activitats, lectures, pel·lícules i altres recursos pedagògics, relacionats amb la temàtica del número, que els monitors i monitores poden adaptar i dinamitzar als Centres d’Esplai. Finalment, al Racons, de la mà de Roger Jerez, exmonitor del Centre d’Esplai Trencaclosques de Barcelona (Zona 04: Horta - Guinardó) i Responsable Territorial del MCECC, ens introduirem en la seva devoció per les aus i en la seva concepció de l’esplai com a cau d’amistats i família.