Notícies
 Tornar
  • Commemorem el Dia internacional contra la violència de gènere
  • Comparteix a les xarxes socials

Commemorem el Dia internacional contra la violència de gènere

25.11.20

L'any 1981, durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia), es va declarar el 25 de novembre Dia internacional contra la violència de gènere. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data. 

Per això, aquest 25 de novembre, volem apropar-vos alguns recursos per a treballar als Centres i Clubs d'Esplai. Ja fa dos anys que, des del Projecte de Gènere, un grup de monitores i monitors de diversos Centres d'Esplai federats al Moviment treballa perquè la perspectiva de gènere sigui present en la nostra tasca. Durant aquest curs, us hem anat oferint (a principi de cada mes) un recurs que us sigui útil per a aquest objectiu, fruit de les seves reunions periòdiques en les quals aborden la temàtica des de diferents punts de vista. Seguidament, us en fem un resum: 

-Engeguem el projecte de gènere (març)

Com a tret de sortida del 2020, el 8 de març (amb motiu del Dia de la Dona Treballadora) es va emetre un comunicat a les xarxes socials del Moviment. Un dia abans, dissabte 7 de març, es va encoratjar als centres d’esplai a que enviessin (via xarxes socials) fotografies de nenes, joves i monitores amb el fulard alçat.

-Com treballem la perspectiva de gènere als Centres d’Interès? (abril)

"Volem que la reflexió sobre la perspectiva de gènere als nostres Centres d’Esplai vagi més enllà del 8 de març!". Així presentava el projecte de gènere del MCECC la seva proposta del mes d’abril, quan convidaven a "reflexionar sobre com podem treballar amb els Centres d’Interès" i apropaven als centres d’esplai una enquesta perquè la contestessin pensant en algun dels Centres d’Interès que haguessin realitzat. La idea era que, a través d’unes preguntes relacionades amb els rols de gènere en les històries dels Centres d’Interès i una recomanació final en funció de les respostes, poguessin reflexionar sobre com millorar en aquest sentit.

-Recull d’activitats per a treballar la perspectiva de gènere a l’esplai (maig)

Des del projecte de gènere del MCECC, van voler fer un recull d'activitats, dinàmiques, reflexions, etc. amb què els Centres d’Esplai treballessin la perspectiva de gènere. Per això, van demanar a tots els centres i clubs d’esplai del Moviment que, si tenien algun tipus de material en aquest sentit, el compartissin. L'objectiu és poder fer un recull de totes aquestes activitats, dinàmiques i reflexions, on es treballi la perspectiva de gènere per tal de poder-les compartir amb tots els centres i clubs d’esplai.

-Guia 'Regenerem-nos!' i bingo de gènere (setembre) 

Al setembre, van fer difusió de la guia 'Regenerem-nos!' d'autodiagnosi de gènere per a entitats publicada pel Consell de la Joventut de Barcelona (CJB). La idea era que els Centres d’Esplai poguessin fer el qüestionari que es planteja en aquest document i conèixer si treballen des d’una perspectiva de gènere per fer una petita diagnosi o anàlisi de la situació en la que es troben i seguir aprofundint en el tema. D'altra banda, també es plantejava jugar al 'Bingo de gènere' a través d’Instagram. La idea era que repostegessin la imatge marcant allò que es compleix al seu centre d'esplai i nominant tres centres d'esplai més per tal que també ho fessin.

-Detectem els micromasclismes (octubre)

Es proposava reformular unes vinyetes que representen diverses situacions on reconeixem micromasclismes dins l'àmbit de l'educació en el lleure.

- Temps lliure. I vosaltres què feu? 

Aquest novembre, el Projecte de Gènere del MCECC pregunta als Centres i Clubs d'Esplai què feu amb els infants durant el temps lliure, més enllà de polseres amb les 'nenes' i futbol amb els 'nens'. Des del Projecte de Gènere, volen "que els esplais reflexionin sobre si, al temps lliure, hi ha certa segregació en les activitats que desenvolupen els infants" i us demanen que proposeu "noves idees d'alternatives menys estandarditzades". Encara ho podeu fer a través del nostres Instagram

Trobades del MCECC

D'altra banda, a les trobades organitzades pel Moviment (TrocaJove i Trobada de Monitors i Monitores) es sol instal·lar un espai lila on fem dinàmiques de sensibilització en aquest sentit. Si voleu aportar-hi alguna cosa, us podeu unir a les comissions organitzadores de les Trobades del 2021 escrivint a trobadesmcecc@peretarres.org 

Recursos a la Revista Estris

Per últim, aprofitem per recordar-vos que el número 221 de la Revista Estris, que porta per títol “Trenquem amb els estereotips de gènere”, també pretén aportar continguts per “treballar per la igualtat real” als Centres i Clubs d’Esplai. 

A més, al portal estris.cat, teniu l'especial 'Igualtat de gènere' amb articles de cinc expertes sobre la temàtica. 

Altres recursos 

Ciberassetjaments de diferent tipus, sexpreading, control de la parella a través de les xarxes socials, imposició de rols i models de bellesa impossibles... El masclisme segueix vigent a la nostra societat però troba nous espais on desenvolupar-se. El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) us presenta ‘Unfollow a les violències masclistes’, un projecte educatiu enfocat a prevenir i abordar les violències masclistes i les relacions abusives que es donen entre adolescents i joves a través dels entorns digitals. La iniciativa del CNJC s’ha desenvolupat en col·laboració amb la Cooperativa Candela Acció comunitària i feminista i Educació per a l’Acció Crítica (EdPAC), i compta amb el suport de l’Institut Català de les Dones.

El projecte consta de la guia educativa "Unfollow a les violències masclistes" que va complementada amb unes fitxes d'activitats per treballar la temàtica amb adolescents i joves, una breu bibliografia per a educadors/es i una carta de serveis que ofereix formacions per a formadores i formacions per a adolescents i joves. Si voleu sol·licitar una formació de la carta de serveis, contacteu amb consell@cnjc.cat.