Expert universitari en petita infància, família i territori: eines per a l'acompanyament socioeducatiu

Curs 2023/24 (3a edició)

Modalitat: Semipresencial

Crèdits: 15 ECTS

Idioma: Castellà

Durada: D'octubre de 2023 a febrer de 2024

Horari: Dissabte de 9:30 a 14:00h i de 15:00 a 18:30h

Preu: 132€/ECTS. El preu no inclou taxes i preinscripció

Preinscripció: Oberta

Matrícula: Oberta a partir del 30 d'abril de 2023

Preinscripció Matrícula Calendari

Sol·licita informació

Presentació

Forma professionals per a l’atenció integral de l’infant i la família des dels entorns habituals de creixement.

Aquesta titulació s’adreça a professionals en actiu en petita infància (educadors socials, treballadors socials, pedagogs, psicòlegs, pediatres, mestres, infermeres, etc.) per tal de capacitar en el treball integrat d’agents del territori. La finalitat és desenvolupar un model inclusiu d’educació infantil centrat en l’infant i la seva família, que garanteixi el seu desenvolupament saludable a través d’un abordatge interdisciplinari i territorial, mitjançant la corresponsabilitat de tots els professionals que treballen en xarxa.

Formació d'interès en serveis socials 

Objectius

  • Adquirir eines de treball per donar resposta a les noves necessitats educatives i socials en l’acompanyament a la petita infància. 
  • Proporcionar elements de reflexió i anàlisi per al treball conjunt entre la família, el territori i els professionals, en benefici de la petita infància. 
  • Elaborar propostes de bones pràctiques basades en criteris ètics i tècnics que donin resposta a la “Convenció dels Drets de la Infància.” 
  • Millorar les estratègies de treball col·laboratiu en xarxa dins del territori. 
  • Optimitzar la gestió de les emocions i les competències comunicatives en la pràctica professional.

Pla d'estudis

Mòdul 1: Presentació del model i detecció de necessitats (1 ECTS)

  • Presentació del model inclusiu de la Fundació Pere Tarrés
  • Diagnosis individual i grupal de cada recurs, entitat o servei com el Model plantejat

Mòdul 2: Salut, educació i serveis socials: una mirada hol·lística per al foment del benestar infantil (2 ECTS)

  • Elements de detecció de possibles trastorns específics del desenvolupament: Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH), Trastorn de l'Espectre Autista (TEA), lesió cerebral, lesions auditives, síndrome de Down, paràlisis cerebral i hemiplèjia, trastorns de la parla, dèficit visual, discapacitat intel·lectual, acondroplàstia, etc.)
  • Elements de detecció de possibles trastorns que es deriven del risc social i de les situacions de vulnerabilitat
  • Instruments i protocols de treball per a identificar factors de risc en les famílies amb nens a càrrec: RUMI, Balora…
  • Orientacions i pautes educatives en l'acompanyament de possibles trastorns del desenvolupament i situacions de vulnerabilitat social

Mòdul 3: Aspectes ètics de la pràctica professional (2 ECTS)

  • Implicacions ètiques derivades de la Convenció dels Drets de la Infància
  • To i tracte pedagògic: sensibilitat ètica en la relació educativa
  • Construcció d'infraestructures ètiques
  • La gestió de conflictes en l'equip interdisciplinar

Mòdul 4: Suport social i educatiu a les famílies (2 ECTS)

  • Concepte i tipologia de famílies
  • Desenvolupament de les competències parentals
  • Famílies professionalitzades: d'acollida simple, permanent, d'urgència…
  • Adopcions nacionals i internacionals

Mòdul 5: Competències comunicatives per al treball amb la infància, les famílies i entre professionals (2 ECTS)

  • Habilitats Socials
  • Tècniques d'entrevista
  • Resolució de conflictes
  • La creació d'un clima relacional sa, positiu i satisfactori

Mòdul 6: Les emocions en la relació educativa i professional: conèixer-les i gestionar-les (2 ECTS)

  • Gestió emocional pròpia
  • Gestió emocional de la infància
  • Contenció pròpia i de l'entorn

Mòdul 7: Lideratge i Treball en Xarxa: com ens organitzem els adults en benefici del nen (1 ECTS)

  • Principis del treball en xarxa
  • Territori i societat: Serveis socials, Serveis sanitaris i Serveis educatius
  • Lideratge cooperatiu i establiment del referent únic. Treball en Equip
  • Noves perspectives en la cultura professional: del treball individual al treball cooperatiu. El professional reflexiu versus el professional actuador

Mòdul 8: Treball final aplicat (3 ECTS)
Presentació de propostes de bones pràctiques i millora dels aspectes concrets de la relació quotidiana en el propi lloc de treball

Metodologia

En aquest postgrau es combinen les sessions expositives per part de professionals experts en les matèries que es presenten en el pla d’estudis, amb un treball participatiu i d’anàlisi de les realitats professionals dels participats, per a construir un projecte final de millora en el lloc de treball. Es fonamenta en un model d’investigació-acció, essencialment orientat a la millora reflexiva de la praxi professional. 

Pràctiques

En aquesta titulació no hi ha pràctiques. S’implementa un projecte de millora en el lloc de treball.

Sortides professionals

Aquesta formació capacita per a dissenyar i implementar projectes interdisciplinaris que incorporin els diferents agents que treballen amb la petita infància. Si ja estàs en actiu en el camp de la petita infància, aquesta formació millorarà les teves competències. Les sortides professionals són:

  • Disseny i promoció de programes per a la infància i adolescència
  • Direcció i gestió d’organitzacions i serveis d’atenció a la infància i adolescència 
  • Supervisió d’equips professionals
  • Orientació, formació, intermediació i prospecció directa

Direcció i professorat

DIRECCIÓ

Anna Ballesteros Urpí

Doctora en Educació (UB). Màster Universitari en Counseling (Rhode Island College, EUA). Diplomada i Grau en Educació Social (URL). Educadora social en l’Hospital de Dia Infanto-Juvenil de l’Hospital Clínic de Barcelona. Directora dels postgraus en Petita Infància i en Eines per a la Intervenció Socioeducativa, Universitat Ramon Llull. Counselor per persones que viuen amb VIH/SIDA, Creación Positiva. Counselor d’adolescents i les seves famílies, Esperanza i Dept. de Justícia (NY, EUA). Directora de programa per persones amb VIH/SIDA, Circulo de la Hispanidad (Hempstead, EUA).

Més

DOCENTS

Isabel Torras Genís. Doctora en Psicologia. Professora investigadora de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL), en les àrees d’infància i família, desenvolupament psicològic i transicions vitals. Coordinadora de la línia de Salut i benestar psicosocial en el cicle vital dins del Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS).

Jesús Vilar Martín. Diplomat en Magisteri, llicenciat en Pedagogia i doctor en Pedagogia. Professor titular de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL). Investigador en ètica professional, adolescents i joves infractors o en risc social i entorns de complexitat.  

Mireia Dote Vaca. Diplomada en Infermeria. Màster en Infermeria Psiquiàtrica i Salut Mental. Màster en Drogodependències. Postgrau en Model Sistèmic Aplicat a les Famílies. Infermera del Centre de salut mental infanto-juvenil de Granollers,  Hospital Sant Joan de Déu. Programa de Suport a la Primària infermeria, Programa salut i escola i intervenció a l’aula integral de suport. 

Anna López Romero. Diplomada en Treball Social. Diplomada en Educació Social. Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (UAB). Màster en Models i Estratègies d’Acció Social i Educativa en la Infància y Adolescència. Màster en Cooperació Internacional. Professora associada de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) i professora col·laboradora de la UOC. Treballadora social del Centre de Desenvolupament Infantil i d’Atenció de Sant Cugat del Vallès i de Cerdanyola-Ripollet. 

Victoria García Martín. Diplomada en Educació Social. Diplomada en Treball Social. Experta en petita infància. Docent a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL). Formadora i supervisora de professionals socials. Assessorament i orientació educativa  familiar. Experiència en direcció i gestió de Serveis Socials Bàsics. 

Elena Requena. Doctora en Psicologia. Professora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL). Màster en Psicopatologia Clínica. Directora del grau en Treball Social de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL). Experta en temes de salut mental, infància en risc i adopcions.

Olivia González Fernández. Diplomada en Educació Social. Llicenciada en Antropologia Social i Cultural. Màster en Mediació i Resolució de Conflictes. Postgrau de Programació Neurolingüística en l’Acció Social. Experta en programes educatius i formatius en prevenció de drogodependències i promoció de la salut sexual. Experta en prevenció i mediació comunitària. Coordinadora de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Baix Llobregat. 

Roger Brufau. Diplomat en Educació Social. Llicenciat en Psicologia. Màster en Teràpia Familiar. Màster en Coaching Sistèmic. Coach. Supervisor d’equips socials, sanitaris i educatius. Responsable de l’empresa Inuit place, dedicada a consultoria des d’estratègies innovadores.

Demana més informació - * Camps obligatoris

Responsable del tractament és la Fundació Pere Tarrés, amb domicili al c/ Numància n. 149 de Barcelona (08029), LOPD@peretarres.org.

La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions informatives de les nostres activitats.

Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament.

Més informació : https://www.peretarres.org/avis-legal

ENVIAR