COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Un Nadal amb jocs i joguines... Sostenible i responsable

Un Nadal amb jocs i joguines... Sostenible i responsable

Bet Bartrina Comalat
Docent de cursos de lleure
Veure tots els articles | Fitxa d’experta

24.12.20

Fer un consum responsable per Nadal vol dir pensar en el present i el futur de les persones que ens envolten i les del món sencer, de manera més general.

Tenir cura del planeta a l’hora de gestionar les Festes, tenir present la situació actual de restriccions a l’hora de pensar en els nostres familiars i fer compres de regals de manera controlada són algunes de les accions que podem fer aquests dies.

Quan parlem de sostenibilitat i consum responsable estem pensant en el futur de la societat i en quina serà la nostra petjada ecològica; tan important és el que està passant ara com el que passarà d’aquí uns anys...

Quins aspectes hem de tenir en compte:

· Fer una bona planificació dels àpats ens permetrà comprar productes de temporada i de proximitat o Km 0. També voldrà dir investigar i observar quines són les coses que agraden o desitgen les persones que ens envolten i buscar, remenar i triar abans de comprar. Abans de comprar cap joc o joguina assegurem-nos del què ens ofereix el mercat i seleccionem allò que, realment, volem.

· Continuar mantenint hàbits quotidians com portar bosses de roba plegades, quan sortim de casa. Quan anem a comprar fem ús del carretó o el cistell i, si comprem jocs i joguines fixem-nos en els embolcalls... Una joguina, pel fet d’estar embolicada amb molts plàstics i papers, no és millor que una altra. Quan tinguem el producte a casa ja decidirem quin és l’embolcall que li posem si és que n’hi posem!

· Reduir el consum de plàstics és bàsic per a la sostenibilitat del planeta però també cal reduir les muntanyes de regals que reben els infants...Recordem que eduquem amb qualsevol de les nostres accions. Les Festes de Nadal són màgia perquè uns personatges molt especials et porten regals que tu has demanat o no...Pensem què és més important: fer un regal que agradi a l’infant o fer-ne molts que, potser, mai s’arribarà a mirar... I l’efecte sorpresa quan reps quelcom que no esperaves? Hi ha qui parla, fins i tot, de la regla dels quatre regals: Alguna cosa per a posar-se, alguna cosa per a llegir, alguna cosa que els faci molta il·lusió i alguna cosa que necessitin.

· Informem-nos dels producte que comprem. A nivell d’alimentació preguntem-li al botiguer o botiguera en quines condicions és millor conservar aquell producte; a vegades ho posem tot a la nevera quan, potser no cal. Pel que fa als jocs i joguines, mirem-ne el lloc on han estat fabricats; a casa nostra es fabriquen jocs i joguines fets amb materials que són respectuosos amb les persones que les fabriquen i amb l’entorn natural. Anem a la botiga del barri i preguntem-li a l’expert que ens atendrà i segur que ens donarà una informació de qualitat.

· Reutilitzar materials que tenim per casa a l’hora de fer guarniments o embolicar regals. Aquest Nadal, que la mascareta forma part del nostre vestuari, podem fer mascaretes de cotó i regalar-les dins de pots de vidre amb un llacet ben bonic. Un regal pràctic i personal. L’estampat de la mascareta ja li donarà color al regal...No cal res més!

· Preparar espais de casa per a poder fer una bona separació de les deixalles i, si tenim infants, fem-los partícips de la decoració dels contenidors per a què vagin aprenent quin material va en cadascun d’ells. Durant les vacances escolar de Nadal podem fer molta feina plegats!

· Pensem en el nostre paper com a educadors i educadores quan anem a fer els encàrrecs de Nadal: que les joguines activin la creativitat i la imaginació dels infants però també la socialització entre persones, busquem joguines on l’infant sigui el protagonista i no només un espectador, fem una selecció intencionada on hi hagi varietat en la tipologia dels jocs i joguines que rebran, mirem la lletra petita dels productes que tenim a les mans perquè la publicitat pot ser enganyosa i assegurem-nos que conté el segell CE que en assegura que ha passat els controls de qualitat de la Unió Europea, comprem jocs i joguines adequats a l’edat dels infants que tenim a casa i, sobretot, no comprem res si el preu no és el que desitjàvem pagar per aquell producte.

Si, per un instant, tornem a la nostra infància, visualitzarem imatges com aquella taula parada a casa dels avis amb les estovalles de roba i els tovallons a joc i, les sobretaules amb la família parlant i jugant... Moments carregats de caliu que servien per a enfortir el vincle afectiu entre les persones que compartíem aquell moment.

Tots i totes sabem que aquest any serà diferent però podrem continuar treballant per a fer que el Nadal sigui una mica més sostenible i el consum de jocs i joguines sigui amb mesura, sense oblidar que les Festes Nadalenques també són un bon moment per a educar.

Bones Festes!

Comparteix l’article

Etiquetes