COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

La reminiscència, un homenatge a la història de vida, i novel·la de vida de la gent gran

La reminiscència, un homenatge a la història de vida, i novel·la de vida de la gent gran

Raül Vilar Heras
Educador social postgraduat en Promoció de l'autonomia personal. Professor d’atenció sociosanitaria i gent gran a FCIE
Veure tots els articles

23.05.18

Qui no s'ha sentit transportat a un moment de la seva vida a partir de l'olor d'un perfum, el gust d'un pastís, el so d'una guitarra, la textura d'una tela o l'impacte d'una fotografia? Aquests són els elements que permeten l'evocació dels records, uns estímuls que ens entren pels sentits i que es materialitzen en objectes, cançons, vestits, andròmines, símbols o imatges.

La reminiscència proposa espais on les persones tinguin accés a diversos estímuls, que han estat escollits prèviament a partir de la història de vida coneguda, i cal que aquests estímuls siguin presentats i acompanyats amb una actitud que  sigui del tot empàtica, evitant qualsevol confrontació amb la narració dels records per part dels participants i entenent que la cronologia dels fets perd importància amb l'emoció que desperta el record.

La reminiscència és una eina pels professionals que acompanyen a persones grans, amb o sense deteriorament cognitiu, i la seva força està en el valor que dóna a la història de vida com a element imprescindible en l'atenció a persones grans, prenent més rellevància quan es tracta de persones que pateixen algun tipus de deteriorament cognitiu. Quan la persona perd la capacitat d'evocar algunes parts de la seva història i ho transforma en una novel·la que l'ajuda a que la seva vida es mantingui en una lògica acceptable, la reminiscència pot oferir un espai de confort on la lògica es perdi, on tot s'hi valgui, i on l'error sigui l'excusa per als professionals i familiars a aprendre a acceptar el món i la perspectiva de la persona amb demència, i així les persones afectades puguin trobar el confort que necessiten.

La reminiscència ajuda a la persona a tenir l'espai i l'entorn adequat per a que aquestes mossegades en el record tinguin l'ajuda d'elements evocadors que els permetin connectar, viure i compartir records retrobats, així com es defineix “reminiscència”: el record d'allò quasi oblidat. Es tracta d’una de les eines que ens pot ajudar en el treball emocional en la intervenció amb gent gran.

Si vols seguir aprofundint en aquesta temàtica consulta la nostra proposta de formació online:

https://www.peretarres.org/wps/wcm/connect/peretarres_es/peretarres/webs/accio_social/home/modalitats/elearning/cnt_elearning

Comparteix l’article

Etiquetes